Herbata: rodzaje herbat i ich właściwości

Herbata: rodzaje herbat i ich właściwości

Herbata to zielony krzew z systemem korzeniowym. Liście są naprzemienne, krótko-petiolate, skórzaste, błyszczące, podłużne eliptyczne, ostro zębate na krawędzi, do 7 cm długości i do 4 cm szerokości, ciemnozielone powyżej, jasnozielone poniżej. Kwiaty pojedyncze lub 2-4 razem, umieszczone w kątach liści na szypułkach, białe z żółtawo-różowym odcieniem, do 5 cm średnicy, o przyjemnym zapachu. Owoce – trzy, czterogniazdowe, drzewiaste kapsułki pękające. Nasiona są okrągłe, ciemnobrązowe, lekko błyszczące, do 13 mm średnicy.

Rodzaje herbat

Rodzaje herbat

Rodzaje herbat

Herbaty dzieli się na wiele odmian według różnych cech. Zrozumienie całej różnorodności jest dość proste, jeśli znasz główne typy klasyfikacji.

Krzew Herbaty

W zależności od rodzaju krzewu herbacianego wyróżnia się trzy rodzaje herbat:

    Odmiana chińska – obejmuje herbaty chińskie, japońskie, Darjeeling, formozańskie, wietnamskie, gruzińskie.
    Odmiana asamska – herbaty indyjskie, cejlońskie, afrykańskie i inne.
    Odmiana kambodżańska to hybryda odmian asamskich i chińskich uprawianych w części Indochin.
Klasyfikacja herbat według metod przetwarzania:

Klasyfikacja herbat według metod przetwarzania:

Klasyfikacja herbat według metod przetwarzania:

  • Zielona herbata;
  • Czarna herbata;
  • Biała herbata;
  • Herbata żółta;
  • Herbata Oolong (czerwona herbata, oolong, oolong);
  • Herbata Pu-erh (Pu-erh).

Istnieje wiele sposobów przetwarzania herbaty, w tym suszenie, suszenie, zwijanie, fermentacja itp.
W zależności od nich uzyskuje się wiele herbat, których nazwy najczęściej kojarzą się z kolorem.

Zielone herbaty są bogate w witaminy i składniki odżywcze, bogate w kofeinę. Mają matowy napar od żółtawego do zielonego, o jasnym aromacie i bogatym smaku. W Rosji bardzo popularne są różne rodzaje czarnych herbat (w Chinach czarna herbata nazywana jest czerwoną). Jest to najbardziej sfermentowana herbata, która przechodzi maksymalną liczbę operacji, zanim trafi do sprzedaży. Białe herbaty są rozpowszechnione prawie wyłącznie w Chinach, są wytwarzane z delikatnych półotwartych liści.

Herbata biała to jedna z najrzadszych i najdroższych herbat, poza tym jest produktem bardzo wrażliwym na transport i przechowywanie. Proces produkcyjny obejmuje tylko więdnięcie i suszenie. W wyniku warzenia różnych rodzajów białych herbat uzyskuje się napój o kwiatowym aromacie i niesamowicie przyjemnym smaku. Pod względem właściwości leczniczych biała herbata nie ma sobie równych wśród innych herbat.

Herbaty żółte mają podobne właściwości do herbat zielonych. Wyprodukowany tylko w chińskiej prowincji Fujian.

Herbaty Oolongi (oolongi) znajdują się pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi pod względem stopnia fermentacji. W naszym kraju ten rodzaj herbaty nazywany jest również czerwoną. Mają niepowtarzalny smak, który przyniósł im popularność.

Puerh to herbata tłoczona z zielonej herbaty przy użyciu specjalnej technologii. Zazwyczaj herbaty pu-erh są dostarczane w różnych formach prasowanych – płytki, cegły, placki itp.

Herbata według kraju pochodzenia - herbaty z różnych krajów

Herbata według kraju pochodzenia – herbaty z różnych krajów

Herbata według kraju pochodzenia – herbaty z różnych krajów

  • Herbata indyjska;
  • Chińska herbata;
  • Herbata Cejlońska;
  • Herbata japońska;
  • Herbata afrykańska;
  • inne.

Tylko kilka krajów uprawia większość światowej herbaty.

Chiny, ojczyzna herbaty, dostarczają na światowy rynek ponad jedną czwartą jej całkowitego wolumenu. Produkuje popularne na całym świecie herbaty czarne i zielone, a także herbaty pu-erh i oolong, a także herbaty białe i żółte.

Drugie miejsce w produkcji zajmują Indie, które produkują głównie herbaty czarne, głównie krojone i granulowane. Wielkość produkcji zielonej herbaty w kraju nie jest zbyt duża. Również w Indiach produkowana jest elitarna herbata Darjeeling, która jest uprawiana na plantacjach wysokogórskich.

Cejlon (Sri Lanka)
uprawia około 10% światowej herbaty. Herbaty cejlońskie są bardzo podobne do herbat indyjskich.

Japonia produkuje wyłącznie zieloną herbatę, głównie na własny użytek – tylko kilka popularnych odmian jest eksportowanych.

Kenia jest największym dostawcą afrykańskiej herbaty.

Herbaty uprawia się również w Ugandzie, Kamerunie, Zimbabwe, RPA i innych byłych koloniach brytyjskich.
Angielscy koloniści zaczęli tu produkować herbatę w XIX wieku, sprowadzając ją z Indii.

Tylko czarne herbaty są produkowane w Afryce.

Herbata według rodzaju liści herbaty

Herbata według rodzaju liści herbaty

Herbata według rodzaju liści herbaty

  • Wysokiej jakości pełnolistne herbaty;
  • Herbaty średniej jakości;
  • Herbaty rozdrobnione niskiej jakości;

Herbata metodą dodatkowego przetwarzania

  • Fermentacja;
  • Niesfermentowana herbata jest biało-zielona;
  • Herbaty półfermentowane to herbaty żółte, czerwone (oolong) i niebieskie (fioletowe);
  • Herbata fermentowana jest czarna;
  • Palenie;
  • Prażenie.
Ziołowe herbaty

Ziołowe herbaty

Ziołowe herbaty

Nie zawierają liści herbaty, chociaż tradycyjnie nazywa się je herbatą lub herbatą ziołową; mogą obejmować:

  • Rumianek;
  • Porzeczka;
  • Dzika róża;
  • Dziurawiec;
  • Tymianek;
  • Oregano;
  • Mennica;
  • Kudin;
  • Poślubnik;
  • Miodowy krzew;
  • Mate (mate);
  • Rooibos (rooibos).


Herbaty ziołowe
to nie tylko przyjemne, ale i zdrowe napoje, z których każdy można wykorzystać do picia i leczenia różnych chorób.

Herbata z hibiskusa jest wytwarzana z hibiskusa i ma wiele właściwości leczniczych, za które kultura arabska nazywana jest „lekarstwem na wszystkie choroby”. Jest spożywany na ciepło i zimno.

Herbata mate to popularna odmiana herbaty ziołowej z Ameryki Łacińskiej, wytwarzana z ostrokrzewu paragwajskiego. Pijany jest ze specjalnej tykwy za pomocą rurki bombilla.

Herbata Rooibos to rodzaj afrykańskiej herbaty wytwarzanej z rośliny o tej samej nazwie. Jest przyjemnym i zdrowym napojem o korzystnym wpływie na zdrowie, nie zawiera kofeiny i jest bogaty w antyoksydanty.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.