15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Jak wyhodować kiełki w słoiku ?

Kiełki nasion, zbóż i roślin strączkowych są magazynem witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Ponieważ w sezonie jesienno-zimowym jest mniej świeżych owoców i warzyw sezonowych, kiełki są doskonałym sposobem na utrzymanie skoncentrowanej porcji witamin, zdrowych przekąsek i nowego składnika do posiłków przez cały rok. W tym artykule Jak zazieleniać, powiemy Ci, jakie są tak dobre sadzonki oraz jak łatwo i prosto jest je uprawiać w domu.

Jakie są zalety kiełków

Kiełki uważane są za jedne z najcenniejszych produktów zarówno pod względem zawartości składników odżywczych, jak i łatwości oraz szybkości ich wchłaniania. Dzięki zwiększonej wartości biologicznej napełniają organizm zdrowiem i energią, co jest szczególnie ważne w życiu miejskim.

W suchych nasionach, które nie zostały przetworzone, wszystkie cenne substancje są „konserwowane”. W procesie kiełkowania zachodzi magiczna przemiana z ziarnem: aktywowane są enzymy zawarte w zarodku, rozkładając złożone składniki odżywcze na prostsze. W rezultacie sadzonki stają się już częściowo „strawionym” pokarmem i dzięki temu są łatwiejsze do strawienia.

Spożywając kiełki w pożywieniu, otrzymujemy najbardziej istotne składniki odżywcze, a także oszczędzamy dużo energii na trawienie pokarmu. Ponadto podczas kiełkowania znacznie wzrasta zawartość witamin, pierwiastków śladowych i przeciwutleniaczy w nasionach.

Korzyści ze spożywania ziaren porośniętych są ogromne. Wzmacnia układ odpornościowy, usuwa toksyny, spowalnia procesy starzenia, zapobiega przeziębieniom i stanom zapalnym, poprawia metabolizm, zwiększa wydolność, a nawet działa przeciwrakotwórczo.

Jak wyhodować kiełki w słoiku ?

Najwygodniejsze są specjalne przenośne kiełkowniki, które ograniczają czas pracy do minimum. Jednak odpowiedni jest również szklany słoik o pojemności od 0,5 do 2 litrów. Zasada kiełkowania wszystkich nasion jest taka sama, różni się tylko czas, po którym wykiełkują.

Na początek weź 1–2 łyżki nasion lub ziaren i opłucz je. Nasiona umieść w słoiku i napełnij wodą pitną o temperaturze pokojowej, aby było 2-3 razy więcej wody. Wygodniej jest to robić wieczorem, ponieważ średni czas moczenia wynosi od 8 do 12 godzin. Przykryj słoik gazą w kilku warstwach i zabezpiecz go gumką.

Następnego ranka spuść wodę, w której moczono nasiona, przez gazę i ponownie spłucz nasiona wodą. Po namoczeniu nasiono „budzi się” i rozpoczynają się w nim procesy wzrostu. Płucz fasolę co najmniej dwa razy dziennie. Po wypłukaniu odwróć słoik i ustaw go pod kątem około 45 stopni, aby nadmiar wody mógł odpłynąć, ale nadal jest miejsce na przedostawanie się powietrza i efekt cieplarniany w słoiku. Regularne płukanie zapewnia optymalną wilgotność nasion i usuwa szkodliwe mikroorganizmy, grzyby, pozostałości pestycydów i nie tylko. Wreszcie, substancje hamujące „pozostawiają” w wodzie, blokując kiełkowanie nasion w stanie uśpienia.

Innym sposobem kiełkowania nasion jest talerz. Umytą fasolę po namoczeniu ułożyć na talerzu i przykryć gazą. Ziarna przepłucz przez sito lub durszlak przynajmniej dwa razy dziennie, a następnie spryskaj gazę spryskiwaczem. Nasiona powinny być wilgotne, ale niezbyt mokre, ponieważ doprowadzi to do pleśni.

W zależności od uprawy nasiona potrzebują średnio od jednego do pięciu dni na kiełkowanie.

Kiedy można jeść kiełki ?

Kiełki zbóż (pszenicy, żyta, owsa) najlepiej spożywać, gdy ich wielkość nie przekracza 2–5 milimetrów. W ziarnach przerośniętych większość składników odżywczych trafia do kiełków, a wtedy samo ziarno nie stanowi specjalnej wartości energetycznej dla organizmu.

Rośliny strączkowe można jeść z małymi, świeżo wyklutymi kiełkami, które osiągają 3-5 centymetrów.

Małe nasiona (lucerna, brokuły, chia, rukola, gorczyca) kiełkują aż do pojawienia się mikrozielonych – kiełków o długości 2–6 cm.

Ważne informacje na temat kiełków

Pamiętaj, aby przed użyciem wypłukać kiełki wodą. Aby korzystne właściwości nasion nie zmniejszyły się, używaj ich na świeżo, bez poddawania ich obróbce cieplnej. Kiełki znacznie podnoszą wartość odżywczą każdego dania. Dodawaj je do sałatek, zup, dań głównych, smoothie, kanapek, płatków śniadaniowych. Jednym z najłatwiejszych sposobów jest zmielenie ich w blenderze wraz z owocami, warzywami i ziołami.

Kiełki różnią się od siebie różnymi smakami. Tak więc kiełki rzodkiewki są wyspami, lucerna jest dość neutralna, a kiełki słonecznika są soczyste, mięsiste i dobrze odżywcze.

Na kiełkach pszenicy może wyrosnąć trawa – witgras, który jest bogaty w chlorofil, enzymy, witaminy, minerały i aminokwasy. Powstaje z niego bardzo zdrowy świeżo wyciskany sok, który jest jednym z najpopularniejszych superfoods na świecie.

Nie spożywaj kiełków z mlekiem lub produktami mlecznymi! Może to powodować wzdęcia i gazy.

Gotowe sadzonki przechowuje się w lodówce średnio od dwóch do pięciu dni. Przechowuj je w pojemniku bez szczelnej pokrywy. Zaleca się codzienne płukanie czystą wodą.

Jedząc kiełki, otrzymujemy prawdziwy żywy organizm do pożywienia, zawierający maksymalną ilość niezbędnych witamin i przeciwutleniaczy, które mogą chronić nas przed chorobami, leczyć i przedłużać naszą młodość i urodę. Mamy nadzieję, że teraz ten zdrowy produkt na stałe zagości w Twojej codziennej diecie.

Poprzednia publikacja
Jakie zwierzęta możesz spotkać w Australii?
Nastepna publikacja
Jaka jest najdłuższa rzeka Europy ? – Dunaj
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.