Syrop z cebuli – przepis

Syrop z cebuli – przepis

Cebula od dawna znana jest ludzkości ze swoich właściwości leczniczych, dotyczy to przede wszystkim przeziębienia górnych i dolnych dróg oddechowych. To skuteczny środek ludowy, który pomaga pozbyć się kaszlu zarówno u dorosłych, jak i dzieci.

Działanie Gdy tylko dana osoba poczuje pierwsze objawy przeziębienia, ważne jest, aby jak najszybciej rozpocząć leczenie. To tutaj z pomocą przyjdzie ci łuk. Jego działanie ma na celu wyeliminowanie poważnych powikłań choroby, rozwoju infekcji, bakterii. Syrop cebulowy pobudza również mechanizmy obronne organizmu i zwiększa barierę ochronną organizmu.

Oprócz tego, że przygotowany syrop należy do kategorii budżetowej, można go również stosować w leczeniu kaszlu u dzieci. Jeśli dodasz do niego cukier lub miód, produkt okaże się bardzo smaczny i każde dziecko może go z przyjemnością pić. Korzystne działanie syropu cebulowego wynika z bogatego składu głównego składnika. Cebula zawiera witaminy i minerały. Poza tym istnieje wiele cukrów – fruktoza, sacharoza i maltoza. Skład zakłada również obecność takich pierwiastków jak cukier i kwas cytrynowy, wapń, żelazo oraz witaminy C, B. Cebula ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Z powodu soku z cebuli w drogach oddechowych nagromadzona plwocina staje się mniej lepka i jest szybciej usuwana.

Przydatne właściwości składników Syrop cebulowy z cukrem do leczenia kaszlu u dziecka ma wiele przydatnych właściwości, wśród których należy podkreślić:

  • sok z cebuli to prawdziwy naturalny antybiotyk i lek przeciwwirusowy ze względu na zawarte w nim fitoncydy. To dzięki tej jakości sok jest używany do przygotowywania środków ludowej na przeziębienie;
  • warzywo jest bogate w witaminy i minerały, co pozytywnie wpływa na stan całego organizmu, aw szczególności na układ odpornościowy
  • olejki eteryczne, kwas jabłkowy, askorbinowy i cytrynowy, proste węglowodany i karoten przyczyniają się do odporności organizmu na wirus
  • sok warzywny działa antybakteryjnie;
  • glikozydy są dobre dla serca, a karotenoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami, które zmiatają wolne rodniki;
  • cukier daje organizmowi energię do walki z chorobami.

Syrop z cebuli – najpopularniejsze przepisy

Obecnie istnieje wiele przepisów na uzyskanie skutecznego syropu na kaszel z cebuli. Najbardziej skuteczne są:

  • Musisz wziąć średnią główkę cebuli, 40 g granulowanego cukru. Drobno posiekaj warzywa i dodaj cukier. Syrop odstawiamy na noc, a następnie stosujemy w małych porcjach w ciągu dnia.
  • Drobno posiekaj 0,5 kg cebuli, dodaj 2 szklanki cukru i 1 litr wody. Wymieszaj to wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po ugotowaniu syropu należy poczekać, aż ostygnie, a następnie przefiltrować. Możesz nadać mu przyjemny smak z 40 g miodu. Przed zażyciem syropu należy go podgrzać. I wziąć po posiłku. Dzięki temu, że cebula jest gotowana, nie wydziela nieprzyjemnego zapachu i nie ma goryczy. Dlatego można go podawać dzieciom.
  • Jeśli połączysz mleko i cebulę, uzyskasz skuteczny środek na suchy kaszel. Jak wiesz, kaszel może być dwojakiego rodzaju – suchy i mokry. Pierwszy jest uważany za bardziej bolesny, ponieważ oprócz nieprzyjemnych wrażeń pozostawia ból. Za pomocą mleka z cebulą można przekształcić je w wilgotne mleko, które jest znacznie łatwiejsze w obróbce. Aby to zrobić, weź cebulę, obierz ją i podziel na 2 części. Dodaj 400 ml mleka. Podpalić i gotować, aż cebula będzie miękka. Gdy mieszanina ostygnie, musisz włożyć do niej 40 g miodu i poczekać, aż całkowicie się rozpuści.
Syrop z cebuli - przepis

Syrop z cebuli – przepis

Syrop z cebuli z miodem i cytryną

Składniki:

  • cebula – 600 g
  • cytryna – 1 duży owoc
  • miód – 250 ml (około 400 g)

Przygotowanie:

  • Do przygotowania będzie potrzebny duży szklany słoik o pojemności 1,5 ml. Oprócz pojemnika przygotuj składniki potrzebne do syropu.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dokładnie umyj cytrynę i sparz wrzącą wodą. Ta procedura jest niezbędna do usunięcia cienkiej, ochronnej warstwy często pokrywającej cytryny, aby zapobiec psuciu się i lepszej konserwacji.
  • Wytrzyj poparzoną cytrynę i pokrój w plasterki wraz ze skórką. Cebulę, cytrynę i miód układaj warstwami w przygotowanym słoiku i tak dalej, aż skończą się składniki.
  • Zamknij słoik za pomocą śruby lub plastikowej nakrętki i pozostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Powstały syrop przecedzić przez gazę lub drobny sitko, delikatnie wyciskając kawałki cebuli i cytryny, aby nie zgubić ani jednej kropli drogocennego syropu.
  • Syrop cebulowy z miodem i cytryną spożywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce. łyżka. Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 tygodnie.
  • Syrop cebulowy z miodem i syropem może być stosowany zarówno w leczeniu przeziębień, jak iw profilaktyce i ochronie choroby.
Syrop z cebuli z miodem i cytryną

Syrop z cebuli z miodem i cytryną

Zalety syropu z cebuli

Syrop cebulowy jest jednym z najskuteczniejszych środków na kaszel.

  • Używając go w leczeniu kaszlu, można uwydatnić następujące zalety domowej medycyny: Aby otrzymać syrop, należy użyć prostych i niedrogich składników, które są w asortymencie każdej gospodyni domowej.
  • Przygotowanie mikstury zajmuje niewiele czasu.
  • Syrop na bazie cebuli skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, a pozytywny efekt obserwuje się już po 3 dawkach.
Zalety syropu z cebuli

Zalety syropu z cebuli

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.