15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
Zioła na nadciśnienie

Zioła na nadciśnienie

Wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie niezbędne do jego życiowej aktywności ostatecznie sprowadzają się do dwóch głównych – pozyskiwania energii, mikroelementów i substancji biologicznie czynnych z pożywienia, powietrza i wody do pracy narządów i układów oraz usuwania elementów odpadowych. Procesy te są regulowane przez wiele punktów, a jednym z nich jest wzrost ciśnienia krwi, niezbędny pierwiastkom biologicznie czynnym i substancjom zaangażowanym w redoks i inne procesy enzymatyczne, aby przedostały się do komórek i tkanek pod wysokim ciśnieniem parcjalnym. Przewlekły stres, otyłość, brak aktywności fizycznej, cukrzyca, inne zaburzenia metaboliczne itp. Zmieniają tę reakcję z adaptacyjnej na patologiczną. Oznacza to, że w celu utrzymania homeostazy (stałości środowiska wewnętrznego), aby uchronić nasze tkanki przed niedotlenionymi produktami, które są dla nich agresywne, organizm podnosi ciśnienie krwi, a ponieważ powyższe czynniki stają się trwale aktywne, wzrost ciśnienia staje się stały.

Stąd oczywiste jest, że obniżanie ciśnienia tętniczego za pomocą leków farmakologicznych blokujących mechanizm podnoszenia ciśnienia krwi na poziomie produkcji reniny, angiotensyny, blokowanie kanałów wapniowych, odbiór aktywatorów wzrostu ciśnienia przez komórki jest bardzo ważnym narzędziem poprawy jakości życia pacjenta, zmniejszając ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, ale wciąż niewystarczające, aby rozwiązać samą istotę problemu.

I tutaj fitoterapia ze swoim szerokim wachlarzem działania na wiele układów i narządów biorących udział w procesach wzrostu ciśnienia krwi może być doskonałym uzupełnieniem farmakoterapii.

Jednym z głównych punktów jest poprawa stanu narządów trawiennych i wydalniczych (żołądek, trzustka, wątroba, woreczek żółciowy, jelita, nerki). Zmniejszy to ilość niedotlenionych produktów, poprawi metabolizm, stan ścian naczyń krwionośnych, ograniczy proces miażdżycowy i znormalizuje przepuszczalność naczyń dla substancji biologicznie czynnych.

Nadciśnienie i zioła

Nadciśnienie i zioła

Dlatego preparaty ziołowe obniżające ciśnienie krwi to z reguły rośliny o szerokim spektrum działania, w tym na narządy trawienne i wydalnicze.

Zioła na nadciśnienie

Zioła na nadciśnienie

Zioła na nadciśnienie

Imbir

Na przykład imbir to wodny napar z 1 łyżeczki. mielony imbir 200 gr. wrzącą wodę podaje się przez 2 godziny, aw ciągu dnia pije się ją w 2-3 dawkach przed posiłkami. Ten prosty środek ma nawet patent na wynalazek jako sposób na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto imbir pobudza proces trawienia pokarmu, motorykę jelit, działa przeciwzapalnie na przewód pokarmowy, poprawia pracę nerek.

Owoce kaliny

Owoce kaliny w postaci napoju lub soku owocowego, systematycznie przyjmowane w 2-3 łyżkach dziennie, pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, a ponadto stosowane są przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli, astmie oskrzelowej, jako środek przeciwzapalny, poprawiają stan wątroby, działają przeczyszczająco.

Jagody głogu

Jagody głogu obniżają również wysokie ciśnienie krwi, poprawiają pracę mięśnia sercowego i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ponadto ciśnienie krwi obniża gorąca woda napar z kwiatów irgi, aronii czarnej i jarzębiny (czerwonej). Jagody są cennym środkiem witaminowym, który aktywuje wiele procesów biochemicznych w naszym organizmie, poprawiając tym samym metabolizm.

Sok z marchwi i buraków

Sok z marchwi i buraków obniża również wysokie ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, które aktywują procesy metaboliczne.

Marchew w rosyjskiej medycynie ludowej stosuje się także przy utracie siły, przy anemii, różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, jako środek przeciw robakom, przy impotencji i wielu innych schorzeniach. Buraki są używane na zaparcia, anemię, jako środek przeciwnowotworowy.

Herbata marchewkowa

Jeszcze przed połową ubiegłego wieku herbata marchewkowa była bardzo powszechna, nie tylko smaczna, ale także bardzo przydatna, także dla układu sercowo-naczyniowego. Robi się to w ten sposób – marchewki wciera się na średniej lub drobnej tarce, nadmiar soku wyciska, ciasto suszy się w piekarniku do stanu kruchego. Ta herbata parzy się wrzącą wodą przez 20-30 minut, można ją pić samodzielnie, można dodać mleko. Z danych empirycznych – herbatka z marchwi (1-2 łyżeczki na filiżankę wrzącej wody) – często obniża ciśnienie krwi.

Pnącze błotne

Z poszczególnych ziół, które mają wpływ na tę chorobę, można nazwać pnączę błotną (bagno), która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, poprawia metabolizm, wspomaga gojenie się ran, nadżerki; nagietek o działaniu hipotensyjnym, uspokajającym i przeciwdrgawkowym, a także przeciwzapalnym na wiele narządów; Motherwort, który ma właściwości kardiotoniczne, uspokajające, hipotensyjne, a także ma dobry wpływ na przewód pokarmowy, koperek, anyż, stymuluje pracę nerek i reguluje metabolizm wody w organizmie i wiele innych. Mimo to w tej dość trudnej sytuacji często stosuje się wieloskładnikowe kolekcje z roślin leczniczych, które wpływają na wiele przyczyn rozwoju nadciśnienia tętniczego. Na przykład taka kolekcja: zioło matecznika, suszone ćmy, owoce głogu, koper, liście mięty. Wymieszaj wszystkie składniki w 1 łyżce stołowej, a suszone kruszone mleko – 2 łyżki; weź 1 łyżkę stołową z tej kolekcji i zaparz szklanką wrzącej wody, pij 15 minut przed posiłkiem dziennie. Leczenie jest długie, ze sporadycznymi krótkimi przerwami.

Bazylia.

Bazylia to popularne zioło, które nadaje się do wielu potraw. Jego zaletą jest również to, że obniża ciśnienie krwi. Najsilniej działa ekstrakt z bazylii, ale można go dodawać do potraw w tradycyjnej postaci świeżych lub suchych liści, co również korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Dodawanie świeżych liści bazylii do posiłków to tani i przyjemny sposób na obniżenie ciśnienia krwi. Bazylię najlepiej posadzić w domu w garnku w kuchni lub ogrodzie tak, aby zawsze mieć ją pod ręką i dodawać do zup, sałatek i innych potraw.

Cynamon

Przed wynalezieniem leków na nadciśnienie wiele osób radziło sobie z tą dolegliwością poprzez zwiększanie ilości cynamonu w diecie. To kolejna przyprawa, która może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Kolejną korzyścią jest to, że cynamon obniża poziom glukozy we krwi. Z tego powodu można go włączyć do diety osób z cukrzycą. Cynamon dobrze komponuje się z daniami mlecznymi, słodkimi płatkami zbożowymi, herbatą i kawą.

Kardamon.

Kardamon to pochodząca z Indii przyprawa dodawana do wielu dań kuchni południowoazjatyckiej. Badania na ten temat wskazują, że dodanie kardamonu przynajmniej raz dziennie przez kilka miesięcy może znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Kardamon można dodawać do herbaty i kawy, likierów i wypieków.

Len

Olej lniany zawiera około 50% kwasów omega-3, które rozrzedzają krew i obniżają ciśnienie krwi. Ponadto zapobiegają miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, obniżanie poziomu glukozy we krwi i działanie przeciwutleniające. Len można wykorzystać na wiele sposobów – można kupić całe siemię lniane i zmielić je w młynku tuż przed użyciem lub kupić gotowy olej. Siemię lniane można dodawać do większości potraw, od zup po wypieki. Len traci swoje właściwości w wysokich temperaturach, dlatego potrawę należy posypywać dopiero po ugotowaniu.

Czosnek.

Czosnek to jeden z najcenniejszych pokarmów – poza działaniem przeciwwirusowym i bakteriobójczym ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Jego działanie wynika z faktu, że rozluźnia mięśnie wokół naczyń krwionośnych, ułatwiając przepływ krwi. Innym efektem czosnku jest rozrzedzenie krwi.

Czosnek najlepiej jest dodawany do żywności na surowo. Jeśli jego smak jest zbyt ostry, można go przyrumienić lub dodać do gotującego się jedzenia. Osoby, które boją się nieświeżego oddechu po zjedzeniu czosnku, powinny stosować go w postaci tabletek lub kapsułek.

Głóg.

Głóg jest stosowany w leczeniu nadciśnienia w Europie i Chinach. Jego właściwości znane są od tysięcy lat. Napar z kwiatów (mocniejszy) lub owoców (mniejszy efekt) głogu ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Składniki zawarte w głogu hamują adhezję płytek krwi i poprawiają krążenie krwi. Może być stosowany zarówno jako napar, jak również w postaci tabletek i ekstraktu alkoholowego.

Nasiona selera.

Nasiona selera charakteryzują się silniejszym aromatem i są stosowane jako przyprawa i lek na nadciśnienie. Badania pokazują, że seler faktycznie obniża ciśnienie krwi. Sok z selera zawiera również potas i witaminy, które mają dobroczynny wpływ na serce. Seler ma również działanie moczopędne.

Lawenda.

Lawenda to roślina o bardzo przyjemnym zapachu, ale to nie jedyna jej zaleta. Naturalny olejek lawendowy pozytywnie wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. Większość ludzi nie wie, jak używać lawendy jako przyprawy. Roślinę można dodawać w niewielkich ilościach do dań mięsnych, w połączeniu z miętą, rozmarynem, szałwią i tymiankiem – aromaty tych ziół są zbliżone.

Często można usłyszeć stwierdzenie, że zioła pomagają tylko wtedy, gdy w nie wierzysz. To nie jest prawda. Normalizacja składu biochemicznego organizmu poprzez wprowadzenie substancji biologicznie czynnych, pierwiastków śladowych prowadzi do kompensacji wielu zachodzących w nim procesów patologicznych. A rośliny lecznicze są magazynem substancji biologicznie czynnych i mikroelementów. Dlatego wiara jest tu potrzebna praktycznie tylko do jednego – do regularności gromadzenia.

Nadciśnienie

Nadciśnienie

Nadciśnienie

Nadciśnienie to jedna z najbardziej podstępnych chorób, która przez długi czas przebiega bezobjawowo i może prowadzić do poważnych uszkodzeń różnych narządów. Leczenie nadciśnienia tętniczego dobiera się w zależności od ciężkości choroby. Jeśli ciśnienie krwi nie jest zbyt wysokie, możesz porozmawiać z lekarzem o naturalnych metodach leczenia nadciśnienia, które można zastosować zamiast terapii farmaceutycznej. W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków należy skonsultować się z lekarzem w przypadku stosowania ziół. Nigdy samodzielnie nie decyduj o odstawieniu leków przepisanych przez lekarza.

Nietolerancja laktozy
Poprzednia publikacja
Nietolerancja laktozy – objawy
Przyczyny trądziku i pryszczy na twarzy
Nastepna publikacja
Co oznacza trądzik na twarzy?
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.