15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Czy cukinie można mrozić ? Mrożenie cukinii

Czy można zamrozić cukinię? Jak wiadomo, mrożonki, jeśli są odpowiednio przechowywane, zachowują prawie wszystkie witaminy. Dzisiaj porozmawiam o tym, jak zamrozić cukinię na zimę. Do zamrażania najlepiej nadaje się młoda, soczysta cukinia, najlepiej świeżo zerwana. Możesz użyć różnych metod krojenia, w zależności od tego, co chcesz z nich ugotować.

Dlaczego warto zamrozić cukinie ?

  • Latem warto pomyśleć o zbiorach póki owoce są młode, soczyste i słodkie:
  • Masz pewność co do jakości wyhodowanego i mrożonego produktu.
  • W tym czasie owoce są najbardziej przydatne.
  • Mrożenie jest zawsze pod ręką i zawsze może pomóc, jeśli jest mało czasu na gotowanie.
  • Zimą są znacznie droższe, co przyzwoicie „uderza” w kieszeń.

 

Mrożenie cukinii

Krok 1.

Najpierw przygotuj cukinię do zamrożenia. Użyj dowolnej cukinii, którą lubisz. Mogą być młode lub dojrzałe, duże lub małe, z nasionami lub bez. Tyle tylko, że nie używaj cukinii uszkodzonej lub powolnej, możesz popracować z resztą. Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Jeśli używasz młodej cukinii lub masz cienką skórkę, nie musisz jej obrać. W przeciwnym razie usuń skórkę za pomocą obieraczki do warzyw.

Krok 2.

Teraz wybierz formę do zamrażania cukinii. W większym stopniu zależy to od tego, co ma być następnie przygotowane z tego warzywa. Mogą to być koła, kostki, talerze, puste połówki do ich późniejszego nadzienia. Proponuję pokroić cukinię w kostkę lub batoniki. Ten rodzaj krojenia nadaje się do gulaszu, zup, saté i innych potraw warzywnych. Ważne jest, aby jeśli używasz cukinii z nasionami, usuń je (zwykle znajdują się one w dużej cukinii).

Krok 3.

Kostki okazały się mieć około 1 cm. x 1 cm Jest to rozmiar optymalny (dla wybranych potraw, które później zostaną z nimi ugotowane), można go nieco zwiększyć. Pokrojoną w plasterki cukinię wytrzyj również ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci.

Krok 4.

Następnie podziel półfabrykat z cukinii na kilka porcji. Ich liczba zależy od tego, ile cukinii i jaki rozmiar ugotujesz, lub czy wykonujesz kilka różnych rodzajów kawałków.

Krok 5.

Wszystkie porcje podziel do czystych, suchych pojemników ze szczelną pokrywką lub specjalnych worków do zamrażania żywności, worków próżniowych. Wkładając kawałki cukinii do woreczka, delikatnie wyciśnij nadmiar powietrza, zamknij woreczki. Jeśli umieścisz go w cienkich zwykłych plastikowych woreczkach, to włóż go do 2 woreczków naraz, ponieważ łatwo mogą się złamać (stają się bardziej kruche pod wpływem niskich temperatur). Następnie włóż cukinię do zamrażarki.

Krok 6.

Jeśli zamrozisz cukinię w pojemnikach takich jak ja, to wyciągnięcie kostek warzywnych z pojemnika często usunie „blok cukinii” (całkowicie), ale nie martw się, wkładając go do plastikowej torby i wykonując kilka mocnych ręcznych naciśnięć, pasek można łatwo podzielić na kostki.

Dynię przechowuj w zamrażarce w temperaturze od -5 do -20 stopni (im niższa temperatura, tym lepiej) do następnego sezonu.
Nie zamrażaj ponownie cukinii; jeśli rozmrożone, należy je zjeść w ciągu 24 godzin.

Poprzednia publikacja
Mrożenie pieczarek – czy pieczarki można mrozić ?
Nastepna publikacja
Co to jest masaż nuru ?
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.