Jak Zrobić Sushi Krok Po Kroku – Ważne Zasady i Triki
W tym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, aby było jak najprostsze, smacznie i bez szkody dla zdrowia. Ryż nie przyklei się do dłoni, a sushi nie rozpadnie się.
Spis treści:
Wybór składników
Przygotowanie każdej potrawy rozpoczyna się od wyboru składników. W sushi, oprócz ryżu i wodorostów nori, często stosuje się:
- Ryby: łosoś, tuńczyk, węgorz, makrela, okoń morski.
- Owoce morza: krewetki, mięso kraba (paluszki krabowe), małże, muszelki.
- Mięso: kurczak, bekon.
- Świeże warzywa: ogórek, awokado, słodka papryka, zielona cebula.
- Ser śmietankowy: z reguły „Philadelphia”.
- Słodki omlet
Możesz eksperymentować z nadzieniem bez końca. Na przykład, przgotować monorolkę z jednym składnikiem, używając klasycznych kombinacji (łosoś + ser, mięso kraba + awokado + ogórek) lub wymyślania własnego wariantu.
Najważniejsze jest upewnienie się, że produkty są świeże. Dotyczy to zwłaszcza ryb. Mała wyspa Japonia może sobie pozwolić na spożywanie surowych ryb, ale w naszych szerokościach geograficznych zagraża to zatruciu pokarmowemu.
Jeśli nadal planujesz używać surowej ryby, postępuj zgodnie z następującymi zasadami:
- Kupuj ryby , które zostały głęboko zamrożone. Uważa się, że ta metoda leczenia zabija pasożyty.
- Wybierz rybę, która nie ma za dużo lodu. Oblodzenie jest znakiem, że produkt został zamrożony kilka razy.
- Zwróć uwagę na kolor ryby. Powinien być umiarkowanie nasycony. Zbyt jasny odcień mówi, że ryby były malowane.
- Upewnij się również, że oczy ryby były mokre i wystające, a sama tusza twarda i elastyczna.
- I zaufaj swojemu nosowi. Nie powinieneś brać ryby z zapachiem, bez względu na to, jak dobrze wygląda.
Nawet przy zachowaniu wszystkich wymagań, surowe ryby muszą być poddane minimalnej obróbce. Lub nadal wybierz solone w opakowaniach próżniowych – będzie o wiele niezawodne.
Przygotowanie składników
Żeby przygotować ryż do sushi, zapamiętaj sobie najważniejsze: dla tego nadaje się ryż specjalny lub okrągły, który musi być aromatyzowany dressingiem octu ryżowego. Na opakowaniu ryżu do sushi zazwyczaj są zalecenia do gotowania. Trzymaj się ich, aby uzyskać optymalne rezultaty przy użyciu określonego rodzaju ryżu.
Surowe ryby można zanurzyć kilka razy we wrzącej wodzie, a następnie umieścić w lodowatej wodzie. Lub pocierać solą (1 łyżka stołowa na 350 g ryby), przykryć cytryną i pozostawić na godzinę do marynowania. Obie opcje przetwarzania nie gwarantują pełnego bezpieczeństwa produktu. Dlatego w domu lepiej jest używać ryb, które przeszły dłuższe solenie lub obróbkę cieplną.
Węgorz jest zwykle używany wędzony lub, alternatywnie, grillowany.
Krewetki (świeże lub świeżo mrożone) nakłada się na drewniane szpikulce i szybko się gotuje (4 minuty) w lekko słonej wodzie.
Mięso można smażyć w sosie teriyaki, po prostu smażyć lub gotować.
Japoński omlet jest łatwy do przygotowania. Dwie łyżeczki brązowego cukru, szczypta soli, pieprz (opcjonalnie) i łyżeczka sosu sojowego dodaje się do dwóch ubitych jaj. Cienkie naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z masłem, zwijamy w bułki i kroimy.
Tajemnicy gotowania
- Ryby na sushi powinny być zimne, tak samo jak ręce kucharza. Możesz nawet zanurzyć je w lodowatej wodzie przed gotowaniem.
- Składniki na sushi nigiri są cięte na cienkie plasterki, na maki-sushi (rolki) – na kostki.
- Do cięcia trzeba użyć ostrego i długiego noża. Nóż, podobnie jak ręce, można zwilżyć słabym roztworem octu ryżowego (2-3 łyżki stołowe na szklankę wody), aby składniki się nie przykleiły.
- Do formowania niektórych rodzajów sushi wymagana mata bambusowa. Jeśli nie masz, możesz użyć zwykłego ręcznika kuchennego pokrytego folią spożywczą.
- Nie gotuj sushi z góry lub dla rezerwu. To jest danie, które musisz natychmiast zjeść, ponieważ jego trwałość wynosi zaledwie kilka godzin.
Metody gotowania
1. Nigiri Sushi
Weź trochę ryżu do ręki i z niego uformuj mały baton. Rzuć nim na ramię bez silnego nacisku, aby ryż utknął razem. Kawałek ryby lub innego nadzienia z jednej strony, posmaruj wasabi (chrzanem japońskim), połóż ryż po tej stronie i naciśnij. Jeśli po tym czasie sushi trochę straci kształt, wystarczy skorygować usterki rękami.
Niektóre rodzaje nigiri-sushi, na przykład z węgorzem lub omletem, muszą być owinięte cienkim paskiem nori. W przeciwnym razie nie zachowają swojego kształtu. Możesz naprawić nori zanurzając końcówkę w wodzie lub occie.
2. Hosomaki i futomaki
Hosomaki i futomaki to cylindryczne sushi (rolki) z nori out i jednym lub kilkoma rodzajami nadzień, odpowiednio. Do ich przygotowania musisz użyć maty bambusowej.
Połóż arkusz nori na macie z błyszczącą powierzchnią. Rozłóż na wierzchu warstwę ryżu. Pozostaw odstęp 1 cm od krawędzi najbliżej ciebie i kilka centymetrów od przeciwległej krawędzi.
Użyj palca, aby zrobić mały rowek pośrodku warstwy ryżu.
Umieść rowek w wypełnieniu.
Weź bok maty najbliżej ciebie i zacznij toczyć rolkę. Zrób to powoli i pod ciśnieniem, aby wszystkie elementy były połączone. Posmaruj pasek nori octem ryżowym lub wodą i przyklej do rolki.
Pokrój sushi na porcje i ciesz się.
3. Uramaki
Uramaki różnią się od poprzednich rolek tym, że ich ryż jest na zewnątrz. W każdym razie zasada gotowania jest bardzo podobna.
Przykryj matę bambusową folią spożywczą. Połóż liść nori na wierzchu błyszczącą stroną do dołu i przykryj równą warstwą ryżu (w tym przypadku ryż może pokryć całą powierzchnię glonów).
Delikatnie obróć obrabiany ryż w dół, trzymając matę jedną ręką, a drugą – ryż. Umieść farsz na wodorostach.
Zroluj rolkę za pomocą maty, dobrze dociskając boki do siebie.
Upewnij się, że sushi zachowuje swój kształt, a następnie pokrój go na kawałki.
To najłatwiejszy sposób, ale nie jedyny. Możesz także położyć cienkie plasterki ryby na jednej stronie nieobciętej rolki, przykryć folią spożywczą, przycisnąć rybę do sushi, a następnie ją pokroić. Ponadto uformowane uramaki można posypać sezamem do dekoracji.
4. Temaki Sushi
Temaki Sushi to rolki w kształcie stożka.
Podziel arkusz nori na pół i pokrój nożem. Dla jednego temaki będzie potrzebne pół arkusza.
Umieść ryż w trójkącie, jak pokazano na rysunku. Połóż farsz na wierzchu.
Zwiń rolkę, zaczynając od pustej krawędzi najbliżej wypełnienia.
Zabezpiecz Temaki kilkoma ziarnami ryżu.
Czy gotowałeś sushi w domu? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach w komentarzach.