Mniszek lekarski – Syrop, herbata, przepisy i właściwości
Śliczny żółty kwiatek, który rośnie na każdym trawniku, może wyleczyć choroby wątroby, nerek, żołądka i nie tylko.
Spis treści:
Czym jest mniszek lekarski ?
Mniszek lekarski to wieloletnia roślina zielna osiągająca 10-30 cm wysokości, jedyny żółty kwiat pojawia się w kwietniu i maju. Korzenie i liście mniszka są bogate we fruktozę i inulinę; zawierają witaminy A, B1 i B2, karotenoidy, kwas askorbinowy, amid kwasu nikotynowego, fitosterole, specyficzną gorzką substancję laktkopikrynę, glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych (palmitynowy, oleinowy itp.)
Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne
Mniszek lekarski jest stosowany w medycynie od tysięcy lat, ponieważ:
- usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza;
- wzmacnia nerwy. Mniszek lekarski pobudza i tonizuje układ nerwowy, zwalcza utratę energii, pomaga przy chronicznym zmęczeniu;
- dobre dla skóry i stawów;
- zawiera potas, magnez, miedź, żelazo, witaminy A, C, z grupy B;
- neutralizuje truciznę owadów, jej sok służy do użądlenia pszczół i os;
- pomaga usunąć brodawki;
- stymuluje produkcję żółci;
- reguluje poziom cholesterolu;
- leczy alergie;
- pomaga w chorobach kręgosłupa, kości;
- stosowany w celu zwiększenia wytrzymałości zębów, w walce z chorobami przyzębia.
Kiedy zbierać mniszek lekarski
Mniszek lekarski zbiera się w okresie od kwietnia do maja i należy to robić w miejscach oddalonych od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń.
Sok jest pozyskiwany przez mielenie i wyciskanie liści i łodyg rośliny. A wiosną są po prostu najbardziej soczyste i delikatne. Kiedy mniszek zakwita, robią dżemy, wino, nalewki, sałatki z kwiatów i parzą z nimi herbatę. Z kwiatów wytwarza się syrop, który oczyszcza krew, wspomaga trawienie i łagodzi kaszel
Liście są bogate w witaminy i mogą pomóc w utracie wagi i uzyskaniu ważnych składników odżywczych. Są gorzkie, dlatego przed jedzeniem zaleca się namoczyć liście do jedzenia w słonej wodzie. Łodygi leczą cukrzycę, oczyszczają krew, regulują metabolizm i łagodzą problemy żołądkowe
Korzenie mniszka lekarskiego są niezwykle korzystne dla wątroby, żółci, nerek i limfy oraz są skuteczne w leczeniu zaparć, trądziku, zapalenia wątroby, reumatyzmu, zaparć, a także cyst i nowotworów. Korzenie należy wyciąć, obrać i pozostawić do wyschnięcia na 15 dni. Po wyschnięciu będą twarde w dotyku i należy je przechowywać w słoiku w ciemnym, chłodnym miejscu.
Musisz obrać korzenie, pokroić je i pozostawić do wyschnięcia na powietrzu przez 15 dni. Po wyschnięciu będą chrupiące i należy je przechowywać w słoiku w ciemnym, chłodnym miejscu.
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
Wymagane składniki:
400 żółtych kwiatów mniszka lekarskiego;
4 cytryny, pokrojone w plasterki;
4 plastry pomarańczy;
3 litry wody
Metoda gotowania:
Dodaj wszystkie składniki do wody i odstaw na 24 godziny. Następnie dodaj 2 szklanki cukru i gotuj przez pół minuty. Gdy mieszanina stanie się gęsta, usuwa się ją z ognia i wlewa do wysterylizowanych słoików. Używaj syropu do leczenia przeziębienia, wyniszczającego kaszlu i zapalenia oskrzeli.
Herbata z mniszka lekarskiego
Herbata z mniszka lekarskiego powstaje z suszonych korzeni, posiekanych i zmieszanych z liśćmi mniszka lekarskiego. Weź pół łyżeczki mieszanki i zalej ją wrzątkiem. Możesz również wymieszać 60 gramów tej mieszanki z 30 gramami suszonych korzeni mniszka lekarskiego. Dodaj mieszaninę do 70 ml wody i trochę soli. Gotuj przez 20 minut. Pij szklankę trzy razy dziennie.