Nietolerancja laktozy – objawy

Nietolerancja laktozy – objawy

Nietolerancja laktozy

Czy cierpisz na skurcze i wzdęcia? Czy słyszysz burczenie w żołądku? Czy okresowo martwisz się o luźne stolce? Jeśli objawy te pojawią się jakiś czas po spożyciu mleka i produktów zawierających mleko, można przypuszczać, że występuje nietolerancja laktozy (hipolaktazja).

Niedobór laktazy (LN) jest wrodzonym lub nabytym stanem, w którym organizm nie może trawić laktozy, rodzaju naturalnego cukru znajdującego się w mleku i produktach mlecznych, spowodowanym defektem enzymu laktazy z upośledzoną hydrolizą i transportem laktozy do błony śluzowej jelita cienkiego.

Dlaczego pojawia się taka patologia i czy można jej uniknąć? Zrozummy to.

Laktoza (cukier mleczny) to substancja znajdująca się w mleku ssaków i ludzi. Rola laktozy w organizmie jest ogromna: pomaga we wchłanianiu niektórych minerałów, w tym wapnia, w jelitach, a także wspomaga reprodukcję niezbędnych dla organizmu bakterii Lactobacillus.

Zwykle u wszystkich niemowląt laktoza jest rozkładana w jelicie cienkim przez specjalny enzym – laktazę. Wraz z wiekiem ilość laktazy w organizmie niektórych osób spada.

Trudno sobie wyobrazić dietę współczesnego człowieka bez produktów mlecznych, a obecność tego enzymu w organizmie jest niezwykle ważna dla prawidłowego procesu trawienia.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy jest postacią niestrawności spowodowaną niezdolnością do trawienia laktozy, głównego węglowodanu w produktach mlecznych. Osoby z tą cechą nie mają wystarczającej ilości enzymu laktazy, który jest potrzebny do trawienia laktozy.

Co to jest ta sama laktoza? Jest to disacharyd, czyli w uproszczeniu składa się z dwóch cukrów. Powstaje z jednej cząsteczki każdego z cukrów prostych, glukozy i galaktozy. Enzym laktaza jest potrzebny do rozłożenia laktozy na glukozę i galaktozę, które następnie mogą zostać wchłonięte do krwiobiegu i wykorzystane jako energia.

Bez wystarczającej ilości laktazy laktoza przemieszcza się przez jelita w stanie niestrawionym i powoduje nieprzyjemne objawy, które omówimy szczegółowo poniżej.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Przyczyny występowania

Laktaza jest obecna we wszystkich enterocytach (komórkach) jelita cienkiego, a jej maksymalne stężenie znajduje się w górnej części jelita cienkiego. Po 5-6 dniach komórki nabłonka jelita są całkowicie odnowione. Wysoką aktywność enzymów rozszczepiających (laktazy, sacharazy, izomaltazy) zapewniają dojrzałe, zróżnicowane enterocyty.

Powody, dla których enterocyty (komórki jelita cienkiego) zmniejszają produkcję laktazy, dzielą się na pierwotne i wtórne. W pierwszym przypadku enterocyty są nieuszkodzone, a awaria następuje z powodu defektów i / lub fizjologicznej niedojrzałości układów enzymatycznych (na przykład u wcześniaków). W drugim przypadku niedobór laktazy następuje w wyniku procesów zapalnych lub innych zachodzących w organizmie (stany zapalne, alergie, guzy, zabiegi chirurgiczne), a enterocyty ulegają uszkodzeniu. Wtórny niedobór laktazy może być zarówno przejściowy, jak i trwały.

Przyczyny występowania

Przyczyny występowania

Mechanizm rozwoju hipolaktazji

Nietolerancja laktozy występuje, gdy laktazy nie ma lub jest ona niewystarczająca. Zadaniem tego enzymu jest udział w przemianie laktozy w jelicie cienkim do glukozy i galaktozy. Te węglowodany są w stanie przedostać się przez ścianę jelita do krwiobiegu.

Przy braku lub braku laktazy nieprzerwany cukier mleczny dostaje się do jelita grubego, gdzie staje się „pokarmem” dla żyjących tu bakterii. Wynikiem przetwarzania laktozy przez bakterie jest dwutlenek węgla, metan, wodór i woda. Gazy powstające w świetle jelita grubego rozciągają jego ściany, powodując wzdęcia (wzdęcia) i ból w nim, a woda powoduje biegunkę (luźne stolce).

Nietolerancja laktozy występuje znacznie rzadziej u dzieci niż u dorosłych. Może być wrodzony i nabyty. Alaktazja, czyli całkowity brak enzymu, jest związana z zaburzeniem strukturalnym genu laktazy. W takim przypadku dziecko od urodzenia powinno otrzymywać pokarm bez laktozy. Na szczęście ten stan jest dość rzadki. Częściej można zaobserwować funkcjonalną niedojrzałość układu enzymatycznego niemowląt, co prowadzi do niedostatecznej tolerancji mleka; jakiś czas po urodzeniu wzrasta ilość enzymu i poprawia się rozkład laktozy.

Ostre i przewlekłe infekcje jelitowe, procesy immunologiczne, zapalne, zanikowe w jelicie mogą prowadzić do wtórnej (nabytej) nietolerancji cukru mlecznego.

Ryzyko rozwoju tej patologii zwiększają takie czynniki, jak wiek, pochodzenie etniczne (w krajach Ameryki Północnej, Afryki, Azji Południowo-Wschodniej odsetek osób cierpiących na hipolaktazję jest wyższy), przedwczesny poród.

Nietolerancja laktozy – Objawy

Dudnienie i wzdęcia w żołądku, biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha, bóle głowy – te objawy nietolerancji laktozy pojawiają się u niektórych osób w godzinę po przyjęciu pełnego mleka lub produktów mlecznych (ser, twaróg, kefir, lody).

Im wyższy stopień hipolaktazji, tym intensywniejsze objawy kliniczne. Należy jednak pamiętać, że taka reakcja organizmu może być również spowodowana stosowaniem przeterminowanych lub niekompatybilnych produktów. W obu przypadkach, jeśli masz wymienione powyżej objawy, skonsultuj się z lekarzem.

Diagnozowanie nietolerancji laktozy

Biopsja błony śluzowej jelita cienkiego jest bezpośrednim sposobem pomiaru aktywności enzymu laktazy, który zawiera. Ze względu na traumę i złożoność tego badania jest on używany podczas operacji lub innych ważnych interwencji.

Testy genetyczne mogą zidentyfikować geny, które blokują produkcję laktazy.

Jednym z najczęstszych pośrednich testów między innymi na nietolerancję laktozy jest test obciążenia laktozą. Opiera się na porównaniu wskaźników stężenia glukozy we krwi osoby dorosłej przed badaniem i po spożyciu 50 gramów laktozy rozpuszczonej w 0,5 litra wody. Jeśli laktoza zostanie rozbita, a powstała glukoza zostanie wchłonięta do krwi, glukometr pokaże wzrost stężenia glukozy we krwi. W przeciwnym razie można wywnioskować, że laktaza nie działa.

Jak leczy się nietolerancję laktozy?

Pierwotna hipolaktazja jest rodzajem normy, a nie chorobą, dlatego nie ma specyficznego leczenia tej postaci nietolerancji laktozy, ale należy przestrzegać diety bez laktozy. Wtórna hipolaktazja jest korygowana w leczeniu choroby podstawowej, która doprowadziła do jej rozwoju. Przyjmowanie brakującego enzymu w postaci tabletek i kropli należy łączyć ze zbilansowaną dietą opracowaną przez dietetyka.

Nie zapominaj, że przy łagodnym stopniu nietolerancji laktozy możesz uniknąć wystąpienia nieprzyjemnych objawów, jeśli zmniejszysz ilość wypijanego mleka pełnego i włączysz do diety sery bez laktozy, twarożek, kefir, jogurt. Spożywanie owsianki mlecznej spowoduje znacznie mniejsze konsekwencje niż szklanka mleka, ponieważ laktoza będzie dostawała się do jelit porcjami, a jej przetwarzanie będzie wydajniejsze.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.