Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka jest jedną z najczęstszych sałatek rybnych i nie bez powodu. Mięso z tuńczyka jest tłuste, bez małych kości, idealnie nadaje się do sałatki. Zdobycie świeżego tuńczyka i przygotowanie go do sałatki jest dość problematyczne, dlatego zazwyczaj przygotowuje się sałatkę z tuńczyka w puszkach. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na sałatkę z tuńczyka:

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka Z Tuńczykiem I Ogórkami

Składniki

  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki jogurtu greckiego;
  • ½ cytryna;
  • ¼ czerwonej cebuli;
  • 2-3 marynowane lub marynowane ogórki;
  • 240 g tuńczyka w puszkach;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować ?

Połącz majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj cebulę i ogórki, pokrojone w małe kostki i tuńczyka. Dopraw sałatkę solą i pieprzem i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem, awokado, ogórkiem i selerem

Składniki

  • 1 awokado;
  • 1 ogórek;
  • ½ ogonek selera;
  • ¼ czerwonej cebuli;
  • 100 g tuńczyka w puszkach;
  • kilka gałęzi pietruszki lub kolendry;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować ?

Awokado i ogórek pokrój na średnie plastry, a seler i cebulę na małe kawałki. Dodaj tuńczyka, posiekane zioła, olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zapamiętaj widelcem z awokado i wymieszaj sałatkę.

Sałatka Z Tuńczykiem, Fasolą I Pomidorami

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i pomidorami: prosty przepis
Zdjęcie: Liliya Kandrashevich / Shutterstock

Składniki

  • 10 pomidorów koktajlowych;
  • 240 g tuńczyka w puszkach;
  • 200 g białej fasoli w puszkach lub gotowanej;
  • kilka piór zielonej cebuli;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować ?

Pokrój pomidory na ćwiartki. Dodaj tuńczyka, fasolę, posiekaną cebulę, masło, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem, ogórkami i jajkami

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 ogórki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • sól do smaku;
  • mieszanka suszonych ziół – do smaku;
  • 100 g tuńczyka w puszkach;
  • niektóre pomidory koktajlowe;
  • kilka gałęzi koperku.

Jak przygotować ?

Gotuj jajka na twardo przez 8–10 minut. Pokrój ogórki i schłodzone jajka na małe kostki. Połącz olej, musztardę, sok z cytryny, sól i suszone zioła.

Połóż ogórki i tuńczyka warstwami, podlewając dressingiem. Rozłóż jajka na wierzchu. Udekoruj sałatkę pomidorami i koperkiem.

Najlepsze przepisy na sałatke z tuńczykiem

Najlepsze przepisy na sałatke z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, papryką i ziołami

Składniki

  • ½ czerwona cebula;
  • ½ czerwona papryka;
  • garść szpinaku;
  • kilka liści sałaty;
  • 150 g tuńczyka w puszkach;
  • 80 g ciecierzycy w puszkach lub gotowanej;
  • kilka gałęzi pietruszki;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować ?

Pokrój cebulę i pieprz w małe kostki. Grubo posiekaj szpinak i liście sałaty. Dodaj do składników tuńczyka, ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, olej, sól, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem, awokado, jabłkiem i orzechami

Sałatka z tuńczykiem, awokado, jabłkiem i orzechami: prosty przepis

Składniki

  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich;
  • 1 cebula;
  • 1 zielone jabłko;
  • 1 awokado;
  • 400 g tuńczyka w puszkach;
  • kilka łyżek majonezu;
  • ½ – 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • mielony czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować ?

Smażyć orzechy na suchej patelni. Pokrój cebulę, jabłko i awokado na małe kawałki. Dodaj orzechy, tuńczyka, majonez, sok z cytryny, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami

Składniki

  • 1 jajko
  • ½ czerwona cebula;
  • 120 g tuńczyka w puszkach;
  • 120 g kukurydzy w puszkach;
  • 2 łyżki majonezu;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz – do smaku;
  • kilka gałązek zielonej cebuli.

Jak przygotować ?

Gotować jajko na twardo przez 8-10 minut. Pokrój go na ćwiartki i cebulę na cienkie półpierścienie. Dodaj cebulę, kukurydzę, majonez, sól, pieprz do cebuli i wymieszaj. Udekoruj sałatkę jajami i posyp posiekaną zieloną cebulą.

Przepisy Sałatka z tuńczykiem

Przepisy Sałatka z tuńczykiem

Sałatka Mimosa z Tuńczykiem

Sałatka Mimosa z tuńczykiem: proste przepisy
Zdjęcie: Eduard Zhukov / Shutterstock

Składniki

  • 2 ziemniaki;
  • 1 marchewka;
  • 2 jajka
  • 150 g tuńczyka w puszkach;
  • kilka łyżek majonezu;
  • kilka gałęzi koperku.

Jak przygotować ?

Gotuj ziemniaki, marchew i jajka. Jajka będą gotowe za 8-10 minut, ziemniaki za 20-30 minut, a marchewki za 30-40.

Schłodzić schłodzone ziemniaki, marchew i białka na średniej tarce. Rozetrzyj żółtka widelcem. Ułóż warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, tuńczyk, białko i marchew. Nasmaruj każdą warstwę majonezem. Posyp górę żółtkami i posiekanym koprem.

Przepis - Sałatka z tuńczykiem

Przepis – Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, jajkami i oliwkami

Składniki

  • 2 jajka
  • 250 g kapusty pekińskiej;
  • 50 g oliwek;
  • 120 g tuńczyka w puszkach;
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • kilka gałęzi pietruszki;
  • sól do smaku;
  • mielony czarny pieprz do smaku.
  • Jak przygotować ?

    Gotuj jajka na twardo przez 8–10 minut. Ostudzone jajka i kapustę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plastry. Dodaj tuńczyka, olej, sok, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj.

    Sałatka z tuńczykiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi i fetą

    prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi i fetą

    Składniki

    • 7 jaj przepiórczych;
    • 1 pomidor;
    • 1 cebula;
    • 100 g fety;
    • szczypta cukru;
    • sól do smaku;
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego;
    • kilka liści sałaty;
    • 140 g tuńczyka w puszkach;
    • kilka łyżek oliwy z oliwek;
    • mielony czarny pieprz – do smaku;
    • kilka gałązek pietruszki.

    Jak przygotować ?

    Gotuj jajka na twardo przez 3-5 minut. Pokrój pomidora na duże kawałki, cebulę w pierścienie, a fetę w kostkę. Posyp cebulę cukrem i szczyptą soli i zalej ocet jabłkowy. Pokrój jajka na pół i grubo posiekaj liście sałaty.

    Połóż liście sałaty, pół tuńczyka i pomidora na naczyniu, dopraw oliwą, solą i pieprzem. Posyp resztą tuńczyka i jajkami i wlej olej. Następnie posmaruj cebulę i fetę, posyp pietruszką, solą, pieprzem i skrop oliwą.

    Dorotka

    Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

    Comments are closed.