Przepis na naleśniki krok po kroku

Przepis na naleśniki krok po kroku

Naleśniki – zobacz przepis na naleśniki krok po kroku.

Naleśniki – składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżka. l cukier
  • 1 łyżeczka sól
  • 500 ml mleka
  • 280 g mąki
  • 3 łyżki. l olej kuchenny plus do smażenia
  • masło, śmietana, dżem podany
Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki

Naleśniki – Przepis na naleśniki krok po kroku

Krok 1
Robimy ciasto na naleśniki, ubijamy jajka solą i cukrem
Zrób ciasto na domowe naleśniki. W misce ubij jajka cukrem i solą lekko trzepaczką.
Krok 2
Dodaj mleko, wymieszaj
Dodaj połowę mleka, wymieszaj.
Krok 3
Dodajemy trochę mąki
Dodaj trochę mąki, mieszając, do uzyskania jednolitej, gęstej śmietany.
Krok 4
Wlać olej do ciasta naleśnikowego, dobrze wymieszać
Dodaj resztę mleka i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 5
Piecz cienkie domowe naleśniki w żeliwnej patelni
Podgrzej żeliwną patelnię, posmaruj olejem roślinnym i usmaż cienkie naleśniki po obu stronach. Rozłóż je na stosie, smarując małym kawałkiem masła. Podawać z dżemem i śmietaną.

Przepis na naleśniki krok po kroku

Przepis na naleśniki krok po kroku

Jak smażyć naleśniki ?

Kiedy zaczynasz opisywać proces słowami, wydaje się to skomplikowane i czasochłonne, ale w rzeczywistości przepis jest dość prosty.

Będziesz potrzebował patelni z uchwytem. Możesz użyć naleśnika, ale ja używam zwykłego.

  • Konieczne jest dobre rozgrzanie patelni i lekkie jej nasmarowanie (bardzo wygodnie jest nasmarować patelnię szczotką kulinarną, ale włókna nasączone są olejem, a następnie bardzo słabo umyte).
  • Zbierz podłogę szufelki ciasta gotowego ciasta (ilość ciasta może być różna w zależności od wielkości patelni i szufelki), przechyl lekko patelnię i zacznij wlewać ciasto na środek patelni.
  • Patelnię należy obracać w kółko i przechylać w różnych kierunkach, aż ciasto pokryje cały obszar patelni równą warstwą. Osobiście wygodniej jest mi zrobić ten baldachim, a nie na kuchence.
  • Smażyć naleśnik na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż zbrązowieje poniżej i ciasto wyschnie z góry.
  • Obróć naleśnik. Ponieważ naleśniki na mleku są bardzo cienkie i delikatne, dlatego należy je ostrożnie odwracać. Najwygodniej robi się to za pomocą specjalnej szpatułki, ale można użyć tępego noża lub płaskiej drewnianej szpatułki.
  • Druga strona jest smażona bardzo szybko. Gdy naleśnik jest lekko zrumieniony z obu stron, wystarczy po prostu obrócić patelnię nad talerzem, a naleśnik z niego wyskoczy.
Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki

Jak pozbyć się grudek w cieście ?

Istnieje kilka sposobów na pozbycie się grudek:

  • Możesz mieszać jajka, sól, cukier, trochę mleka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie. I dopiero wtedy stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając ciasto, aby było jednorodne. I na samym końcu dodaj olej roślinny.
  • Możesz oddzielić trochę mleka i dodać do niego mąkę. Następnie wszystko dokładnie i dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z resztą składników.
  • Do wyrabiania ciasta możesz używać miksera.
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.