Jak i ile gotować buraki
W kuchni buraki są niezbędnym warzywem do przygotowania sałatek, pierwszych dań, napojów i deserów. Każda metoda gotowania buraków zależy od rodzaju potrawy i sposobu jej przygotowania.
Buraki na stałe wpisały się w naszą dietę i bez niego nie sposób wyobrazić sobie naszego codziennego i odświętnego menu.
W kuchni buraki służą do przygotowania zimnych przekąsek i sałatek, nie tylko z kłącza, ale także z wierzchołków. Trudno wyobrazić sobie barszcz czy barszcz bez buraków, nie mówiąc już o winegrecie czy słynnej i zdrowej sałatce Shchetka. Z buraków powstają zdrowe i smaczne napoje, a nawet desery i słodycze.
Buraki gotuje się w wodzie (w powolnej kuchence lub rondlu), gotuje na parze w podwójnym kotle lub piecze w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Gotowe buraki obiera się, kroi w paski lub trze, a następnie dodaje do naczynia. Istnieją szybkie sposoby gotowania buraków, w których surowe, obrane owoce kroi się w kostkę lub paski i gotuje w postaci posiekanej. Również do ugotowania barszczu lub buraków można zetrzeć obrane surowe buraki i dusić z dodatkiem octu lub cytryny, a następnie dodać do zupy.
Spis treści:
Ile gotować buraki ?
- W rondelku: 30-40 minut.
- W powolnej kuchence: 35-40 minut.
- W podwójnym kotle: 1 godzina.
- Piekarnik: 30-40 minut.
- W kuchence mikrofalowej: 10-12 minut.
- W powolnej kuchence na plasterki: 15 minut.
Jak obierać buraki przed gotowaniem
Buraki namoczyć wstępnie w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć szczoteczką pod bieżącą wodą.
Oddziel bulwy od wierzchołków, ponieważ bulwy i szczyty buraków przygotowuje się zawsze oddzielnie.
Jak ugotować buraki w rondlu
- 1. Buraki należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, bez czyszczenia i usuwania ogonów – usuwane są tylko liście z wierzchołków.
- 2. Włożyć do rondla, zalać zimną wodą tak, aby bulwy były całkowicie przykryte, gotować.
- 3. Buraki gotuje się średnio przez 30-40 minut. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając warzywo widelcem – gotowe buraki są miękkie w środku.
- 4. Spuścić wodę, gotowe buraki umyć na gorąco – pod bieżącą zimną wodą lub umieścić je w rondelku z zimną wodą na 10 minut przed czyszczeniem. Następnie myjemy, usuwając skórę.
Jak upiec buraki w piekarniku
W piekarniku buraki można upiec, zawijając je w folię lub umieszczając w torbie do pieczenia. Gotuj około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Czas zależy od wielkości buraków i indywidualnych cech piekarnika.
- 1. Umyj buraki, oddziel szczyty.
- 2. Zawinąć bulwy w folię lub umieścić w torbie do pieczenia.
- 3. Ułóż na blasze do pieczenia.
- 4. Buraczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- 5. Czas pieczenia: 30-40 minut.
- 6. Otwórz folię lub torebkę i pozwól warzywom ostygnąć.
- 7. Obierz.
Buraki w kuchence mikrofalowej
Umyte owoce przebić w kilku miejscach, umieścić w specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej lub torbie na żywność. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 10-12 minut przy 800 watów.
Przydatne właściwości buraków</h3
Burak to cenny produkt spożywczy, który zawiera witaminy, białka i węglowodany, magnez, potas, żelazo itp., A także kwasy organiczne i barwniki. Jest prawdziwym źródłem pożywienia miedzi, żelaza, fosforu i witaminy C. Jej liście zawierają dużo witaminy A, a obecność kwasu foliowego w burakach sprzyja tworzeniu się nowych komórek i odmładza organizm. Witamina B 9 zapobiega chorobom serca, ponieważ jest odpowiedzialna za produkcję hemoglobiny w organizmie. Obecność pektyny w burakach pomaga usuwać z organizmu sole metali ciężkich i promieniowanie oraz obniża poziom cholesterolu.
Pomimo zawartości cukru w burakach jest polecany osobom cierpiącym na otyłość i zatrzymanie płynów. Dobrze oczyszcza wątrobę i nerki, pobudza mózg, obniża ciśnienie krwi, ale jednocześnie buraki nie są polecane osobom ze słabym żołądkiem i wysoką kwasowością.
Buraki bogate w składniki odżywcze są ważne i wszyscy ich potrzebujemy. Pomaga kobietom w krytyczne dni i radzi sobie z menopauzą, u mężczyzn pobudza aktywność seksualną i mięśniową, a dla dzieci jest źródłem witamin, żelaza i jodu.
Wartość energetyczna buraków
Wartość energetyczna na 100 gr. świeże buraki 43 kcal 180 kJ.
Białka – 1,6 grama, tłuszcze – 0,2 grama, węglowodany – 9,6 grama. – w tym cukier 6,8 gr.
Przydatne właściwości buraków