Jak zrobić masę solną – Domowe sposoby

Jak zrobić masę solną – Domowe sposoby

Dzisiaj przyjrzymy się, jak zrobić ciasto solne do rzeźbienia w domu. Ciasto solne jest uważane za jeden z najlepszych materiałów do modelowania, zwłaszcza w tym procesie zaangażowane są małe dzieci. Ma wiele zalet. Głównym jest jego przyjazność dla środowiska, ponieważ skład ciasta solnego obejmuje tylko mąkę, wodę i samą sól. Ponadto, w przeciwieństwie do plasteliny, materiał ten nie plami. Dziecko może być zaangażowane w modelowanie siebie, bez obawy, że później będzie musiał umyć cały dom. Niewątpliwą zaletą jest również niski koszt. Można go przygotować w dowolnej ilości, w zależności od wielkości jednostki, niezależnie od ceny.

Opcja 1: Skrobia i pianka do golenia

Aby przygotować masę do modelowania, potrzebujemy skrobi, pianki do golenia, zręcznych rąk i 5 minut czasu. Wlej paczkę skrobi do pojemnika. Następnie dodaj porcje pianki do golenia i dobrze wymieszaj ręce. Dla 400 gramów skrobi potrzebujesz około 100-200 gramów pianki. Dodawaj pianę, aż zaczną się pojawiać grudki. Do kolorowania barwników spożywczych lub gwaszów. Ugniatanie można powierzyć swoim orzeszkom ziemnym. Jestem PEWNA, że naprawdę spodoba im się proces mieszania. 🙂

Kompozycja takiej masy przypomina mokry piasek, który ma zastąpić dziecięcą piaskownicę. Tworzy doskonałe kuliki, figurki, ciasta, wieżyczki … Możesz także grać w gry edukacyjne. Najważniejsze jest pokazanie wyobraźni. Jednak przekonaj się sam.

Opcja 2:Skrobia i balsam do włosów.

Aby wykonać masę do rzeźbienia, potrzebujemy skrobi i każdego balsamu do włosów. Do kolorowania barwników spożywczych lub gwaszów.

Ugniataj balsam do włosów i barwnik. Otrzymaną mieszaninę wymieszamy porcjami ze skrobią i dobrze wymieszamy. Na 400 gramów skrobi, około 4-5 łyżek balsamu.

Okazuje się również bardzo delikatna i miękka masa, z której figury są jeszcze lepiej uformowane, ale nie jest tak przyjemnie się z niej formować, jak w pierwszym przypadku, gdy używamy pianki do golenia.

opcja 3. Skrobia, balsam, piana i woda.

Główne składniki składniki do modelowania

  • • Mąka. Do takiego ciasta najlepiej używać zwykłej mąki pszennej, bez żadnych zanieczyszczeń lub dodatków, w przeciwnym razie liczby mogą pękać.
  • • Sól Zaleca się stosowanie drobnej soli, dobrze się rozpuszcza. Sól jodowana jest dość duża, w procesie gotowania ziarna soli nie mogą się rozpuścić, w wyniku czego ciasto się rozpadnie.
  • • Woda. Konieczne jest, aby było dość zimno.
  • • Skrobia. Służy do osiągnięcia elastyczności testu.
  • • Klej PVA. Opcjonalny komponent, ale dodanie go do ciasta sprawi, że postacie będą silniejsze. Przed dodaniem należy go rozpuścić w wodzie, wystarczy jedna lub dwie łyżeczki kleju.
  • • Barwniki. Aby przygotować kolorowe ciasto, można użyć różnych barwników, zarówno żywności, jak i naturalnego pochodzenia (soki warzywne, kawa).

Opcja 4 – Mąka, sól i woda

Ciasto na ten przepis będzie pasować zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych rzemieślników. Będziesz potrzebował:
1) Mąka – 150 gr;
2) Sól – 150 g;
3) Woda – 100 ml.

Opcja 5 – Mąka, sól i woda

Ten przepis jest bardziej odpowiedni do pracy z dużymi, obszernymi figurami. Produkty z takiego materiału są bardziej trwałe, dzięki podwójnej ilości soli. Jednak dla początkujących osób praca z takim materiałem będzie trudna, ciasto jest dość szorstkie i nie jest plastyczne. Więc potrzebujesz:
1) Mąka – 200 gr;
2) Sól – 400 g;
3) Woda – 125 ml.

Opcja 6 ciasto solne do modelowania

Aby stworzyć drobne i subtelne szczegóły, ten przepis będzie bardzo mile widziany.
1) Mąka – 300 gr;
2) Sól – 200 g;
3) Glicerol – 4 łyżki. łyżki (można je kupić w aptece);
4) Klej PVA – 2 łyżki. łyżki;
5) Woda – 130-150 ml.

Opcja 7 – ciasto do modelowania z dziećmi

Zgodnie z tym przepisem ciasto wychodzi bardzo miękkie i giętkie, co jest najlepszą opcją do modelowania z dziećmi.
1) Mąka – 500 gr;
2) Sól – 250 g;
3) Woda – 125 ml;
4) Olej słonecznikowy – 1 łyżka. łyżka.

Jak zagnieść ciasto

Do mieszania podstaw do modelowania lepiej wybrać głębokie naczynia. Musisz go ugniatać, aż utworzy się bryła, a następnie możesz pracować na gumowej macie lub desce.
Dodaj sól do naczyń, a następnie dodaj wodę. I nie musisz od razu wylewać całej wody. Wlej trochę więcej niż połowę, a jeśli to konieczne, możesz go dodać.
W powstałej solance powinieneś stopniowo dodawać przesianą mąkę. W trakcie mieszania dodaj pozostałą wodę.
Pożądane jest ugniatanie masy nieco dłużej, wtedy masa do modelowania będzie miała pożądaną jakość. W końcu powinieneś zdobyć wystarczającą ilość miękkiego, elastycznego ciasta, które nie przyklei się do twoich dłoni lub nie pokruszy. W kolorowym cieście kolor powinien być jednolity, można stworzyć bazę kolorów, dodając do niej barwniki podczas procesu mieszania. Oprócz barwników spożywczych można użyć soku z buraków lub marchwi, kawy, kakao.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.