Jak zrobić chipsy ?

Jak zrobić chipsy ?

Dzisiaj w supermarketach można znaleźć dziesiątki marek chipsów, które ludzie kupują z godną pozazdroszczenia stałością. Ktoś je gryzie, ktoś nie wyobraża sobie oglądania piłki nożnej bez tych tortilli ziemniaczanych. Krótko mówiąc, chipy są jednym z najpopularniejszych produktów na naszych półkach.

Zostały wynalezione w 1853 r. Przez George’a Crama, szefa kuchni modnej restauracji hotelu Moon’s Lake Lodge w USA. Według legendy kapryśny amerykański milioner Cornelius Vanderbilt raz wrócił do kuchni kilka razy podczas obiadu, narzekając, że jest zbyt gruby. Szef kuchni postanowił zagrać w magnata: przeciął ziemniaki dosłownie o grubości papieru i usmażył je. Tycoon nie poddał się prowokacji. Wręcz przeciwnie, był zachwycony.

Chipsy są produkowane według różnych technologii i według różnych receptur. Ich popularność jest bardzo wysoka, ale zawsze towarzyszy jej rozmowa o niebezpieczeństwach związanych z tym produktem. W tej kwestii możesz rozumieć w nieskończoność i możesz skorzystać z alternatywnej opcji – przygotowania żetonów w domu.

Jak zrobić chipsy w 10 minut

Jak zrobić chipsy w 10 minut

Jak zrobić chipsy w 10 minut – Szybki przepis na chipsy

iaczane o smaku czosnko

SKŁADNIKI

  • Ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa
  • Sposób przygotowania

    Ziemniaki należy pokroić w cienkie koła. Do cięcia można użyć noża lub specjalnej tarki. Następnie umyj ziemniaki w zimnej wodzie. W przeciwnym razie niemożliwe będzie oddzielenie go od naczyń lub papieru. Lepiej jest użyć durszlaka do spłukiwania. Po przepłukaniu odczekaj chwilę, aż woda całkowicie się opuści. Wirująca płyta z kuchenki mikrofalowej pokryta papierem do pieczenia i nałożona na jej plasterki ziemniaków. Jeśli nie ma papieru do pieczenia, ziemniaki można położyć na talerzu. Włóż do kuchenki mikrofalowej, włącz pełną pojemność. Gdy tylko chipy zaczną „brązowieć”, natychmiast wyłącz kuchenkę mikrofalową. Najważniejsze, żeby nie przegapić tego momentu, ponieważ jeśli wyłączysz go wcześniej, nie będą chrupiące, jeśli później się spłoną. Czas gotowania będzie wynosił od 2 do 10 minut, w zależności od porcji. Sól, pieprz, przyprawy dodają smaku.

    Jest to prawdopodobnie najszybszy i najłatwiejszy przepis na domowe chipsy. A co najważniejsze – chipy bez żadnych dodatków, 100% naturalny produkt. Kuchenka mikrofalowa pomoże nam to osiągnąć. Frytki są bardzo smaczne. Przygotowanie ich zajmuje tylko 10 minut.

    Przepis – Jak zrobić chipsy – chipsy ziemniaczane o smaku czosnkowym

    Składniki:

  • Ziemniaki 20 g
  • Solpo do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Czosnek do smaku
  • Metoda przygotowania:

  • Obierz ziemniaki, a następnie natrzyj je na tarce do rozdrabniania lub pokroić w plasterki.
  • Zmiażdżyć czosnek.
  • Włóż ziemniaki do miski, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj swoje ulubione przyprawy i posyp oliwą z oliwek.
  • Przykryj tacę pergaminem.
  • Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika. Susz przez 1 godzinę w temperaturze 100-120 stopni, okresowo obracając wióry.
  • Pozwól chipom ostygnąć.
  • Jak zrobić chipsy w domu ?

    Jak zrobić chipsy w domu ?

    Kilka wskazówek dotyczących robienia chipsów w domu

    Grubość płyt powinna wynosić od 2 do 4 milimetrów. Im grubsze plasterki są cięte, tym dłużej będą gotowane chipsy. Staraj się ciąć plasterki możliwie równomiernie.
    W tych przepisach, w których potrzebujesz oliwy i oleju roślinnego, dodaj go z umiarem.
    Najprostszym sposobem ustalenia, czy wióry są gotowe do zakrzywionych krawędzi płyt. Jeśli chcesz, aby frytki były bardziej smażone, trzymaj je dłużej w piekarniku.
    Po tym, jak chipsy są gotowe, muszą być ułożone na papierze, aby wsiąkły w linie tłuszczu i wilgoci.

    Szkodliwość chipsów ze sklepu

    Nie ma wątpliwości, że chispy nie są najbardziej zdrowym produktem. Chodzi o to, że gromadzą w sobie uwodorniony tłuszcz, który jest niezwykle niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ prowadzi do powstawania „złego” cholesterolu. W ten sposób zaczynają się rozwijać takie choroby, jak miażdżyca, zakrzepowe zapalenie żył i wiele innych niebezpiecznych chorób.

    Wszystko inne, frytki – produkt zawierający ogromną ilość soli, która zakłóca normalny wzrost kości. Nie wspominając o tym, że niszczy normalną pracę metabolizmu i może prowadzić do zawału serca.

    Należy również wspomnieć o różnych dodatkach, które imitują smak grzybów, kopru, śmietany, bekonu, cebuli i innych produktów. Mogą powodować alergie.

    To tylko kilka kontrargumentów. Wystarczy, że przestaniesz kupować chipsy w sklepie a zaczniesz je samemu robić w domu jeśli tak bardzo kochasz ten produkt.

    Dorotka

    Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

    Comments are closed.