Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Proces wytwarzania nalewek jest dość prosty, ale jagody potrzebują czasu, aby całkowicie nasycić napój smakiem, aromatem i dobroczynnymi właściwościami. Do nalewki można użyć prawie każdego alkoholu: alkoholu spożywczego, wódki, bimbru i taniej brandy. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione pikantne zioła i przyprawy (goździki, gałka muszkatołowa i cynamon).

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Klasyczna nalewka z czarnej aronii

W tym przepisie jagody można ponownie wykorzystać. Wypij drugą infuzję, aby była bardziej miękka, ale nie mniej smaczna i bogata.

Składniki:

  • Aronia czarna – 1 kg
  • Wódka – 1 l
  • Cukier – 300–500 gramów

Sposób przygotowania

  • Jagody należy posortować, dokładnie umyć i lekko osuszyć ręcznikami papierowymi.
  • W szklanym pojemniku o odpowiedniej wielkości wlać popiół górski i wlać bazę alkoholu 1 cm nad jagody.
  • W razie potrzeby można dodać piasek cukrowy około 300-500 gramów.
  • Trzymaj nalewkę przez 2 miesiące w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
  • Po 2 miesiącach gotową nalewkę należy opróżnić i butelkować.
  • Przed degustacją wskazane jest, aby dać napojowi trochę „odpoczynku” przez około 3-4 dni.

Nalewka z czarnej aronii z cytrusowym zapachem

Składniki

  • Czarna jarzębina
  • 3 litry Alkohol spożywczy (40-50%) 500 ml
  • Cytryna (duża) – 3 szt
  • .

  • Cukier granulowany – 200 g wody – 200 ml

Sposób przygotowania

Jagody należy posortować, dokładnie umyć i lekko osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie zasypiamy je w 3-litrowym słoiku na samym wieszaku. Teraz dodaj wodę, cukier, sok z cytryny (z 3 cytryn) i wlej składnik alkoholowy. Nalegamy przez trzy tygodnie w ciemnym chłodnym miejscu, a żeby cukier całkowicie się rozpuścił, słoik musi być okresowo wstrząsany. Po wlewie gotowy napój jest dwukrotnie filtrowany przez małe sitko, a następnie wlewany do szklanych butelek. Przed degustacją pozostaw nalewkę w lodówce na 1-2 tygodnie, aby ustabilizować smak.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.