15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Jak ugotować szparagi ? Gotowanie szparagów

Kupiłeś to bardzo zdrowe warzywo, ale nie wiesz, co z nim zrobić? Powiemy Ci, jak prawidłowo ugotować szparagi
Szparagi są bardzo popularne , ponieważ są bardzo korzystne dla organizmu i mają bogaty skład. Jeśli nadal nie wiesz, jak prawidłowo ugotować szparagi, porozmawiajmy o tym temacie.
Szparagi to jedno z pierwszych świeżych warzyw, jego sezon tradycyjnie rozpoczyna się w maju. Jest niezwykle zdrowy i pyszny. Wcześniej szparagi były transportowane z Europy, teraz z Azji i Ameryki Łacińskiej.

Co możesz ugotować ze szparagami?

Świat zachodni od dawna nazywa szparagi królem wszystkich warzyw ze względu na ich skład i łatwość przygotowania. Oczywiście istnieje kilka tajemnic, po poznaniu których zawsze możesz przygotować oryginalne danie z tej rośliny. I przygotowują z niego przekąski, tłuczone zupy, sosy, sałatki, dodają do pizzy i konserwują. Zjadane są młode pędy rośliny o długości do szesnastu centymetrów. Stare pędy nie są odpowiednie, ponieważ są twarde i pozbawione smaku.

Należy pamiętać, że rozróżnia się szparagi zielone i białe. Pędy pierwszego można jeść na surowo i krótko gotować. Białe szparagi wymagają dłuższego czasu gotowania. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie danie nie będzie tak smaczne, jak powinno.

Korzystne cechy szparagów

Szparagi zawierają składniki odżywcze. Na przykład witaminy A, B, C, T, K, miedź, mangan, błonnik pokarmowy, magnez, karoten, kumaryna, tiamina, kwas foliowy. A to nie jest cała lista. Dzięki tej kompozycji szparagi nas energetyzują, poprawiają nastrój, łagodzą objawy niedoboru witamin.

Ma korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne, reguluje krzepliwość krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. A karoten zawarty w szparagach zapobiega rakowi.

Szparagi są szczególnie lubiane przez tych, którzy monitorują swoją wagę, ponieważ pod względem ogólnej użyteczności jest to produkt niskokaloryczny.

Już w średniowieczu wierzono, że szparagi to produkt miłości, afrodyzjak. Aktywuje energię seksualną, działa pobudzająco, korzystnie wpływa na zdrowie mężczyzn, ogólnie działa jak naturalny analog Viagry. Ale szparagi są dobre nie tylko dla mężczyzn. W Indiach nazywana jest shatavari, co oznacza, że ​​ma stu mężów. Szparagi normalizują metabolizm hormonalny, pomagają przy niepłodności i służą kobietom jako środek odmładzający.

Rodzaje szparagów

Istnieją dwa rodzaje szparagów: białe i zielone. Różnica polega na tym, że biel rośnie pod ziemią, nie widzi światła słonecznego, dlatego ma taki kolor, jego pędy są bardziej miękkie niż pędy zielonych szparagów, które rozciągają się w kierunku słońca. Ale zielone szparagi są bogatsze w witaminy. Chociaż uczciwie należy zauważyć, że oba typy są bardzo przydatne. To prawda, że ​​białe szparagi nie są zbyt powszechne w naszym kraju. Zielony jest znacznie bardziej powszechny.

Z czym łączyć szparagi

Szparagi to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Nie ma bardzo wyrazistego smaku, więc może stanowić doskonały dodatek do mięs, dodatek do dań na ciepło, jajecznicy. Robią z niego doskonałe sałatki, nawet ciasta. Bardzo często szparagi podaje się po prostu ugotowane z pysznym kremowym sosem.

Jak obrać i ugotować szparagi

Gotowane szparagi przygotowuje się w następujący sposób – pędy należy obrać ze środka, następnie złożyć w pęczki po 6-8 sztuk i pociąć od dołu o 2 cm, tak aby wszystkie łodygi były mniej więcej tej samej długości. Ponadto wiązki można zawiązać nitką lub gałązką zieleni.

Następnie należy zagotować wodę w rondelku, posolić, dodać kilka plasterków cytryny i ułożyć wiązki szparagów pionowo, czubkami do góry. Ponieważ te ostatnie gotują się szybciej, nie powinny znajdować się w wodzie – wystarczy para.

Zielone szparagi gotuje się przez 5 minut, białe – 10-15 minut. Gotowe szparagi opłukać lodowatą wodą, osuszyć na serwetce i podać z oliwą i sokiem z cytryny.

jak gotować szparagi

jak gotować szparagi

Ile gotować szparagi ?

  • Szparagi zielone gotujemy 5 minut.
  • Szparagi białe gotujemy od 10 do 15 minut.

Jak prawidłowo ugotować szparagi w domu?

  • Przed gotowaniem szparagi umyj i wyczyść, przechodząc z najcieńszej części pędu do najgrubszej. Skórę odcina się ostrym nożem, a następnie roślina jest ponownie myta.
  • Doświadczeni kucharze zalecają gotowanie go najpierw w osolonej wrzącej wodzie przez pięć minut, a woda powinna pokrywać szparagi o trzy centymetry. Niektóre gospodynie domowe gotują pędy szparagów, wiążąc je w pęczki (użyj wszelkich warzyw i łodyg roślin jako nici). Jednocześnie ustawili go ściśle pionowo, obniżając grubszą część w dół. Wtedy woda nie przykrywa całych szparagów, końce są gotowane na parze. Ale możesz go ugotować w podwójnym kotle, więc będzie jeszcze bardziej przydatny.
  • Teraz wyjmij warzywa z patelni i zanurz je w lodowatej wodzie. Można go złożyć z powrotem w durszlak i umieścić pod bieżącą wodą. W ten sposób zachowasz piękny szmaragdowy kolor i większość witamin. To wszystko, teraz roślinę można jeść lub dodawać do innych potraw, smażonych na oleju.
Poprzednia publikacja
Aktywizm – co to jest
Nastepna publikacja
Członkowie zespołu Backstreet Boys
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.