Rosół – Przepis na rosół z kurczaka

Rosół – Przepis na rosół z kurczaka

Lekiem, który może rozgrzać cię po chłodnym powietrzu i wzmocnić ciepło, jest gorący, pachnący i smaczny rosół z kurczaka.
Mięso drobiowe zawiera niewielką ilość tłuszczu, dlatego jest uważane za danie dietetyczne.

Na pierwszy rzut oka gotowanie rosółu z kurczaka nie jest trudne. Ale nawet to danie ma swoje subtelności i tajemnice kulinarne.
Dzisiaj dowiecie się jak prawidłowo i smacznie gotować rosół z kurczaka.

Aby rosół z kurczaka przyniósł Ci maksymalne korzyści, lepiej jest wziąć kurczaka domowego – jest bardziej prawdopodobne, że nie dostanie się do nadmiaru chemikaliów i antybiotyków w mięsie drobiowym.

W przypadku bogatego rosółu z kurczaka lepiej jest wziąć cały kurczak lub mięso na kość, ale jeden filet lub pierś nie wystarczy.

Lepiej nie nadużywać aromatycznych przypraw, jak zakłócają naturalny smak i zapach kurczaka.

jak ugotować rosół

jak ugotować rosół

Jeśli w wyniku gotowania chcesz uzyskać pyszny rosół, zacznij gotować mięso w zimnej wodzie, a jeśli potrzebujesz smacznego mięsa – wówczas początkowo należy go wrzucić do wrzącej wody.

W zależności od tego, w jaki sposób zamierzasz użyć rosółu z kurczaka w przyszłości – pij go świeżo ugotowanego lub przygotuj na nim zupę – dodaje się do niego całe lub posiekane warzywa.

jak zrobić rosół

jak zrobić rosół

Rosół – Składniki

Aby zrobić rosół z kurczaka, będziesz potrzebować:

  • 300 g kurczaka (szynka)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 biały korzeń (seler, natka pietruszki lub pasternak)
  • kilka gałązek ziół (koperek i natka pietruszki)
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 groszek czarnego pieprzu
  • sól do smaku,
  • woda
Rosół przepis

Rosół przepis

Rosół z kurczaka – przepis

  • Usuń wszelkie pozostałe pióra i wnętrzności i dokładnie spłucz kurczaka w zimnej wodzie.
  • Odetnij nadmiar tłuszczu z kurczaka.
  • Obierz i umyj wszystkie warzywa.
  • Możesz zostawić marchewki w całości lub posiekane w przenośni.
  • Napełnij kurczaka wodą, zagotuj i usuń piankę.
  • Dodaj cebulę, marchewkę, biały korzeń, sól, przyprawy do bulionu drobiowego, zagotuj i zmniejsz ciepło.
  • Gotuj bulion z kurczaka przez 40-50 minut z uchyloną pokrywką lub bez niej – najważniejsze jest to, że nie gotuje się, ale lekko gotuje. Od tego zależy jego przezroczystość i piękny wygląd.
  • Pod koniec gotowania dodaj gałązki zieleni.
  • Przefiltruj gotowy wywar z kurczaka. W razie potrzeby pozostaw marchewki i warzywa.
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.