Surówka z kiszonej kapusty
Pyszna, jasna i zdrowa sałatka z kiszonej kapusty i warzyw z cebulą marynowaną w miodzie. Będzie ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak iw dni powszednie. Kapusta kiszona to wizytówka tradycyjnej kuchni rosyjskiej i niezwykle zdrowe danie. Oprócz witaminy C i soli mineralnych zawiera dużo kwasu mlekowego, który jest jednocześnie konserwantem w procesie fermentacji. Sałatki z kiszonej kapusty jada się zimą i wczesną wiosną. Sezonowość, a także oryginalność smaku kiszonej kapusty decyduje o doborze składników do sałatek. Zwykle dodają pikle, żurawinę, namoczone borówki lub jabłka, marynowane grzyby. Ze świeżych warzyw przydatne są marchewki, buraki, rzodkiewki, cebula, a także gotowane ziemniaki i fasola. Oliwki, solony śledź, ostra papryka, wodorosty dodadzą sałacie pikantnej nuty. Sałatki z kapusty kiszonej doprawiane są nierafinowanym olejem roślinnym, czasem z dodatkiem cukru.
Spis treści:
Surówka z Kiszonej Kapusty
Jak zrobić niemiecką surówkę z kiszonej kapusty w sosie miodowym
Pokrój: słodkie jabłka na małe kawałki, cebulę w paski, zieloną cebulę w krążki.
Wymieszaj olej roślinny i miód w misce.
Kiszoną kapustę, pokrojone jabłka, cebulę włożyć na głęboki talerz i dopraw sosem a następnie dobrze wymieszaj
Jeśli potrzebujesz soli, dodaj do smaku.
Sałatka gotowa.
Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Wybierz pachnący olej.
Przepis na sałatkę: Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Krok 1:Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przed dodaniem jej do sałatki opłucz ją zimną przegotowaną wodą, wyrzuć na durszlak i wyciśnij. Przełóż kapustę do salaterki, dodaj cukier, zamieszaj i odstaw na chwilę w temperaturze pokojowej, aby cukier zdążył się rozpuścić. Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem,
Krok 2:Umyj jabłko, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i zetrzyj. Dodaj starte jabłko do salaterki. Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem,
Krok 3: Skropić sałatkę warzywną aromatycznym olejem roślinnym i zamieszać. Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem jest gotowa. Smacznego!
Sałatka z kiszonej kapusty z kurczakiem
Do sosu wystarczy kilka łyżek pachnącego oleju roślinnego.
Składniki:
kapusta kiszona – 300g
pierś z kurczaka (gotowana) – 1 szt.
zielona cebula – 4-5 piór
koperek – do smaku
pietruszka – 3-4 gałęzie
olej roślinny (aromatyczny) – do smaku
sól dla smaku
mielony czarny pieprz – do smaku.
Przepis:
Krok 1: Kiszoną kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i włożyć do salaterki. Sałatka z kiszonej kapusty z kurczakiem,
Krok 2: Ugotowaną lub lepiej upieczoną w folii pierś z kurczaka (bez skóry) pokrój najpierw na plasterki, a następnie każdy z nich na małe kostki. Sałatka z kiszonej kapusty z kurczakiem,
Krok 3: Do salaterki z kiszoną kapustą dodaj kurczaka, zielony groszek, posiekany koperek, natkę pietruszki i zieloną cebulę. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Sałatka z kiszonej kapusty z kurczakiem,
Krok 4: Zalej sałatkę aromatycznym olejem roślinnym, wymieszaj i podawaj. Smacznego!