Które zboża są najzdrowsze
Które zboża są najzdrowsze ? Dowiedz się które zboża warto włączyć do swojej diety.
Przydatne pierwiastki śladowe znajdują się w łupinach zbóż, to znaczy im bardziej zboże jest obrane, tym mniej przydatne. Dlatego przydatność np. Semoliny można zrównać do zera, jeśli nie weźmie się pod uwagę jej właściwości odżywczych. Jedyną korzyścią, jaką może przynieść stosowanie semoliny, jest długotrwałe uczucie sytości.
Spis treści:
Które zboża są najzdrowsze ?
Kasza gryczana
Dietetycy z całego świata zgadzają się że to kasza gryczana jest między innymi najbardziej przydatna. Dzięki dużej ilości zawartych w nim pożytecznych pierwiastków pomaga w zapobieganiu i łagodzeniu chorób naczyniowych oraz złego stanu zdrowia przy niskiej hemoglobinie. Płatki te należy gotować wyłącznie w wodzie, aby nie straciły swoich pozytywnych właściwości.
Owsianka
Wbrew powszechnemu przekonaniu, że płatki owsiane są przydatne w każdej postaci, tak nie jest. Naukowcy mówią że: „Korzyści lub szkody związane z płatkami owsianymi zależą w najbardziej fundamentalny sposób od sposobu jej przetwarzania. Dlatego błyskawiczne płatki owsiane, które po prostu wlewa się wrzącą wodą – a teraz jest gotowe, jest uważane za prawie najbardziej szkodliwą owsiankę. A najbardziej przydatne są płatki zbożowe, które trzeba ugotować. ”.Sama owsianka nie ma wyraźnego smaku, więc można ją uzupełnić dowolnym jedzeniem – zarówno słonym, jak i słodkim. Najkorzystniej jest stosować płatki owsiane z suszonymi owocami i mlekiem. Ma korzystny wpływ na trawienie i stan skóry, więc każdy, kto chce pozostać szczupła i piękna jak najdłużej, zdecydowanie powinien włączyć do swojej diety płatki owsiane.
Jęczmień
Kasza jęczmienna zawiera dużo żelaza, białka i błonnika, który oczyszcza jelita. To jeden z must-have dla tych, którzy uprawiają sport lub nieustannie zmagają się z wysiłkiem fizycznym.Dr Komarovsky zauważa, że przydatność tej owsianki zależy również od jej obróbki cieplnej: „Niestety, teraz straciliśmy umiejętność prawidłowego przygotowania jęczmienia. Wcześniej konieczne było napełnienie go wodą, pozostawienie namoczonego przez noc i dopiero potem gotowanie na wolnym ogniu w rozgrzanym piekarniku ” – mówi.© Depositphotos
Kasza jaglana
Płatki polecane dla osób poddawanych kuracji antybiotykowej, gdyż sprzyja ich eliminacji z organizmu wraz z toksynami. Również kasza jaglana łagodzi zmęczenie i jest przydatna dla osób ze skłonnością do otyłości.
Kukurydza
Kasza kukurydziana to cały magazyn przydatnych elementy. Zawiera krzem, żelazo, sód, fosfor, chrom, cynk, witaminę PP i karoten, dzięki czemu poprawia ogólne samopoczucie i zwiększa witalność człowieka. Jest lekkostrawny i nie powoduje alergii, dlatego zaleca się go gotować dla dzieci.
<
Ryż
„Podejście do ryżu powinno być mniej więcej taki sam jak w przypadku płatków owsianych. Biały obrany ryż, który kupujemy w sklepach i stale go gotujemy, nie ma nic wspólnego z korzyściami. Tylko brązowy ryż – to wartościowe pierwiastki i błonnik oraz wysoka zawartość białka. Dlatego miliony ludzi na całym świecie uważają ryż za podstawę swojej codziennej diety, podczas gdy czują się świetnie i rozmnażają się ”
Len
„Siemię lniane zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zwykle występują tylko w rybach. Oznacza to, że w wielu regionach nie można znaleźć dobrych ryb, ale len rośnie, co oznacza, że problem można rozwiązać. A mamy powinny znać tę wyjątkową właściwość siemienia lnianego ”