Mrożenie pieczarek – czy pieczarki można mrozić ?
Pieczarki to grzyby sztucznie wyhodowane, co oznacza, że są w sprzedaży prawie przez cały rok. Na pierwszy rzut oka okazuje się, że tak naprawdę nie trzeba ich kupować. Nie zgodzę się: po pierwsze, pieczarki są teraz tańsze niż np. Zimą; po drugie, zdarza się, że chciałeś spontanicznie dodać grzyby do potrawy, ale nawet nie pomyślałeś o ich zakupie – wtedy na ratunek przyjdą półfabrykaty z zamrażarki. Jak prawidłowo zamrozić pieczarki?
Spis treści:
Czy pieczarki można mrozić ?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: TAK – Jednak najlepiej zrobić to według poniższej instrukcji.
Przygotowanie: Krok 1
Zwykle do zamrożenia grzybów kupuję tylko najświeższe grzyby. Są koloru śnieżnobiałego, bez brązowych plam i wgnieceń. Ponadto najczęściej biorę grzyby średniej wielkości – są najbardziej uniwersalne.
W przypadku każdej metody zamrażania grzyby należy dobrze umyć pod zimną wodą. Są gospodynie domowe, które nawet wolą obierać pieczarki. Nie jestem jednym z nich: po prostu dokładnie je myję, delikatnie strzepując palcami cienkie filmy. Umyte grzyby należy rozłożyć do wyschnięcia. Nie ma sensu zamrażać dodatkowej wody, ponieważ same grzyby są dość wodniste.
Krok 2
Pierwszy sposób na zamrożenie. Pieczarki można zamrażać w całości. Aby to zrobić, włóż umyte i wysuszone grzyby do torby z klipsem, wypuść powietrze z torby i zamknij ją.
Krok 3
Nie zapomnij o naklejce, na której trzeba dokładnie wskazać, co i kiedy dokładnie zamarzliśmy. W końcu dopiero dziś wydaje się, że nie można zapomnieć o tych informacjach. A kiedy twoja zamrażarka jest pełna, bardzo trudno będzie się w niej poruszać.
Mrożone grzyby przechowuje się w taki sam sposób jak warzywa przez około 1 rok w temperaturze -18 stopni.
Dlatego do pieczenia ryb lub drobiu używam mrożonych grzybów. To z takimi całymi grzybami możesz wypełnić wszystkie puste przestrzenie na blasze do pieczenia. Ponadto grzyby należy zamrażać bezpośrednio, bez wstępnego rozmrażania.
Krok 4
Drugi sposób na zamrożenie. Ale nawet częściej niż całe grzyby używamy pieczarek pokrojonych na talerze. Zróbmy też taki blank!
Umyte grzyby pokrój w zgrabne plasterki.
Krok 5
Aby zapobiec pękaniu kruchych kawałków grzybów podczas procesu zamrażania, należy je najpierw zamrozić cienką warstwą. Zwykle układam grzyby w jednej warstwie na dowolnym podłożu. Umieściłem miskę w górnej części zamrażarki, aby szybko zamrozić.
Krok 6
Po kilku godzinach grzyby zamarzną i można je przelać do pojemnika lub torby na żywność. Nie zapomnij podpisać swojego szablonu. I włóż z powrotem do zamrażarki.
Krok 7
Tak łatwo i szybko zamrozić grzyby na dwa sposoby. Teraz bez większych kłopotów i wstępnych zakupów można ugotować zupę pieczarkową, sos grzybowy, świąteczną wieprzowinę faszerowaną grzybami, włoską lasagne czy pieczone w garnku żeberka wołowe z pieczarkami.