15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mrożenie pieczarek – czy pieczarki można mrozić ?

Pieczarki to grzyby sztucznie wyhodowane, co oznacza, że ​​są w sprzedaży prawie przez cały rok. Na pierwszy rzut oka okazuje się, że tak naprawdę nie trzeba ich kupować. Nie zgodzę się: po pierwsze, pieczarki są teraz tańsze niż np. Zimą; po drugie, zdarza się, że chciałeś spontanicznie dodać grzyby do potrawy, ale nawet nie pomyślałeś o ich zakupie – wtedy na ratunek przyjdą półfabrykaty z zamrażarki. Jak prawidłowo zamrozić pieczarki?

Czy pieczarki można mrozić ?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: TAK – Jednak najlepiej zrobić to według poniższej instrukcji.

Przygotowanie: Krok 1

Zwykle do zamrożenia grzybów kupuję tylko najświeższe grzyby. Są koloru śnieżnobiałego, bez brązowych plam i wgnieceń. Ponadto najczęściej biorę grzyby średniej wielkości – są najbardziej uniwersalne.

W przypadku każdej metody zamrażania grzyby należy dobrze umyć pod zimną wodą. Są gospodynie domowe, które nawet wolą obierać pieczarki. Nie jestem jednym z nich: po prostu dokładnie je myję, delikatnie strzepując palcami cienkie filmy. Umyte grzyby należy rozłożyć do wyschnięcia. Nie ma sensu zamrażać dodatkowej wody, ponieważ same grzyby są dość wodniste.

Krok 2

Pierwszy sposób na zamrożenie. Pieczarki można zamrażać w całości. Aby to zrobić, włóż umyte i wysuszone grzyby do torby z klipsem, wypuść powietrze z torby i zamknij ją.

Krok 3

Nie zapomnij o naklejce, na której trzeba dokładnie wskazać, co i kiedy dokładnie zamarzliśmy. W końcu dopiero dziś wydaje się, że nie można zapomnieć o tych informacjach. A kiedy twoja zamrażarka jest pełna, bardzo trudno będzie się w niej poruszać.

Mrożone grzyby przechowuje się w taki sam sposób jak warzywa przez około 1 rok w temperaturze -18 stopni.

Dlatego do pieczenia ryb lub drobiu używam mrożonych grzybów. To z takimi całymi grzybami możesz wypełnić wszystkie puste przestrzenie na blasze do pieczenia. Ponadto grzyby należy zamrażać bezpośrednio, bez wstępnego rozmrażania.

Krok 4

Drugi sposób na zamrożenie. Ale nawet częściej niż całe grzyby używamy pieczarek pokrojonych na talerze. Zróbmy też taki blank!

Umyte grzyby pokrój w zgrabne plasterki.

Krok 5

Aby zapobiec pękaniu kruchych kawałków grzybów podczas procesu zamrażania, należy je najpierw zamrozić cienką warstwą. Zwykle układam grzyby w jednej warstwie na dowolnym podłożu. Umieściłem miskę w górnej części zamrażarki, aby szybko zamrozić.

Krok 6

Po kilku godzinach grzyby zamarzną i można je przelać do pojemnika lub torby na żywność. Nie zapomnij podpisać swojego szablonu. I włóż z powrotem do zamrażarki.

Krok 7

Tak łatwo i szybko zamrozić grzyby na dwa sposoby. Teraz bez większych kłopotów i wstępnych zakupów można ugotować zupę pieczarkową, sos grzybowy, świąteczną wieprzowinę faszerowaną grzybami, włoską lasagne czy pieczone w garnku żeberka wołowe z pieczarkami.

ciasto na pierogi
Poprzednia publikacja
Jak zrobić ciasto na pierogi ?
Nastepna publikacja
Czy cukinie można mrozić ? Mrożenie cukinii
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.