Czy cebula i czosnek pomagają w przeziębieniach?
Czy cebula i czosnek pomagają w przeziębieniach? Jak korzystać z tych produktów, aby nie zaszkodzić zdrowiu ?
Wirusy grypy mutują co roku – pojawiają się nowe, bardziej niebezpieczne. Ponadto na wiosnę osoba jest najbardziej podatna na przeziębienia, co ułatwia nieprzewidywalna pogoda. W 2020 r. Świat cierpi na koronawirusa, a powikłania po chorobie są dość poważne. Jedną z metod zapobiegania grypie jest szczepienie. Ponad 90% populacji jest przekonana, że środki ludowe, takie jak cebula i czosnek, również pomagają w walce z grypą i przeziębieniem. Opinia naukowców na ten temat była podzielona, niektórzy uważają warzywa za użyteczne naturalne środki przeciwwirusowe, a inni kwestionują teorię. Naucz się używać cebuli i czosnku, aby nie zaszkodzić zdrowiu.
Spis treści:
Jaka jest moc cebuli i czosnku
Cebula
Cebula, pikantna aromatyczna roślina ziołowa, zawiera:
- kwasy organiczne
- lotne oleje z lotnymi;
- kempferol;
- aminokwasy;
- witaminy B1, B2, B6, PP, E, dużo witaminy C,
- mikro i makroelementy (bor, kobalt, mangan, molibden, miedź, nikiel, rubid, fluor, chrom, fosfor, krzem, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, chlor, siarka);
- flawonoidy;
- hormon roślinny glukinina.
Czosnek
„Dawka wstrząsowa” witamin z grupy B, witaminy C i PP, olejków eterycznych o lotnej produkcji – to koktajl w cebuli, który chroni przed przeziębieniem.
Czosnek, roślina warzywna ziołowa, rodzaj cebuli, zawiera:
- witaminy z grupy B, E, C, K;
- mikro i makroelementy (kwas foliowy, jod, magnez, żelazo ,biotyna);
- tiamina;
- włókno;
- aminokwasy;
- kwas askorbinowy i nikotynowy (występujący głównie w liściach);
- karoten;
- ryboflawina;
- allicyna.
Cebula i czosnek – może pomóc ciału poradzić sobie z bakteriami i wirusami
Cebula i czosnek zawierają siarczki i fitoncydy – substancje aktywne biologicznie, które hamują i zabijają wzrost, a także rozwój bakterii. Louis Pasteur ustalił również, że czosnek zawiera antybiotyki. Niektóre badania pokazują, że codzienne stosowanie tych warzyw w okresie jesienno-zimowo-wiosennym zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także przyspiesza i ułatwia proces gojenia u osób już chorych. Zarówno cebula, jak i czosnek mają właściwości bakteriobójcze, zawierają witaminę C i selen – silny immunostymulant.
Jednocześnie większość naukowców uważa, że dowody oparte na zaletach cebuli i czosnku w walce z wirusami są nieistotne. Ich zdaniem nadmierne spożycie cebuli i czosnku powoduje problemy z przewodem pokarmowym, a wdychanie oparów może powodować kaszel i skurcz oskrzeli. Problem naturalnych fitoncydów i innych składników przeciwdrobnoustrojowych zawartych w cebuli i czosnku polega na bardzo krótkim okresie działania.
Lekarze uważają, że umiarkowane spożycie cebuli i czosnku może nadal pomóc ciału poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wszystko zależy od indywidualnych cech ciała. Jeśli stale używasz cebuli i czosnku, możesz zwiększyć ogólną odporność organizmu. Ale pojedyncze „leczenie” podczas pandemii jest bezużyteczne.
Cebulę i czosnek można spożywać zarówno świeże, jak i przetworzone termicznie. W tym drugim przypadku stają się miękkim sorbentem, który odciąża układ odpornościowy. Na pytanie, które jest bardziej przydatne: cebula lub czosnek, nie ma odpowiedzi, decydujące będą preferencje smakowe.
Cebula i czosnek – przepisy kulinarne
Przepisy tradycyjnej medycyny opartej na czosnku i cebuli, jest ich kilkanaście. Najbardziej znany jest z miodem. Tak więc sok czosnkowy lub kleik czosnkowy miesza się z miodem w stosunku 1: 1. Kiedy pojawią się pierwsze objawy choroby, jedną lub dwie łyżeczki mieszanki należy zmyć szklanką wody trzy razy dziennie.
Nalewkę alkoholową czosnkową można ugotować z miodem. Wystarczająco 200 g czosnku, 100 ml wódki i 50 g miodu, 10 g propolisu. Na początek zmiażdżony czosnek nalega na wódkę przez 21 dni, a następnie filtruje i nalega na kolejne 3 dni. Następnie do powstałej mieszaniny dodaje się miód i propolis. Używają nalewki w rosnącej kolejności – pierwszego dnia kropla, potem dwa itd. Aż do 15 dni, począwszy od 16 dnia, dawka jest również zmniejszona. Przebieg leczenia wynosi miesiąc.
Popularny przepis na napar z cebuli i czosnku na przeziębienie. Olej roślinny wkłada się do łaźni wodnej na pół godziny, a następnie wylewa się na niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Nalegaj przez kilka godzin w ciemnym miejscu. W ramach profilaktyki nos wprowadza się dwa razy w tygodniu.
Czosnek jest często spożywany z imbirem. Na przykład możesz zrobić coś takiego jak dżem. W tej samej ilości weź czosnek, tarty imbir, cytrynę i miód. Przygotowaną masę można spożywać pięć razy dziennie na łyżeczkę.
Możesz zrobić herbatę imbirową i czosnkową. Pokrój korzeń imbiru na pierścienie o długości 4 cm i 2 ząbki czosnku. Złóż składniki w termos i zalej wrzącą wodą, odcedź. Taką herbatę pije się do 2 litrów dziennie.
Dość skutecznym lekarstwem jest inhalacja z cebuli, czosnku, cytryny, rumianku. Oto jeden z przepisów: 2 ząbki czosnku i połowa cebuli są starte, wyciśnięte przez gazę. Owsiankę wylewa się wodą, doprowadza do wrzenia i ogrzewa przez 5 minut, a do ochłodzonej cieczy dodaje się 3 łyżki stołowe. wywar z rumianku. Wdychanie może być wykonywane do dwóch razy dziennie przez 5-15 minut.
Aby wzmocnić właściwości ochronne organizmu, należy jeść ćwierć cebuli dziennie, 2-3 ząbki czosnku. Wirus grypy jest przenoszony przez kropelki w powietrzu. Aby korzystne fitoncydy dominowały w powietrzu, możesz drobno posiekać cebulę i czosnek i ułożyć je na talerzach w pokojach. Ale wąchanie czosnku lub cebuli powinno być bardzo ostrożne. Ważne jest, aby zrozumieć, że dzieci nie tolerują potężnych właściwości cebuli i czosnku. Dlatego przed zastosowaniem metod ludowych warto skonsultować się z pediatrą.