Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka jest jedną z najczęstszych sałatek rybnych i nie bez powodu. Mięso z tuńczyka jest tłuste, bez małych kości, idealnie nadaje się do sałatki. Zdobycie świeżego tuńczyka i przygotowanie go do sałatki jest dość problematyczne, dlatego zazwyczaj przygotowuje się sałatkę z tuńczyka w puszkach. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na sałatkę z tuńczyka:
Spis treści:
Sałatka Z Tuńczykiem I Ogórkami
Składniki
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki jogurtu greckiego;
- ½ cytryna;
- ¼ czerwonej cebuli;
- 2-3 marynowane lub marynowane ogórki;
- 240 g tuńczyka w puszkach;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Połącz majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj cebulę i ogórki, pokrojone w małe kostki i tuńczyka. Dopraw sałatkę solą i pieprzem i wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem, awokado, ogórkiem i selerem
Składniki
- 1 awokado;
- 1 ogórek;
- ½ ogonek selera;
- ¼ czerwonej cebuli;
- 100 g tuńczyka w puszkach;
- kilka gałęzi pietruszki lub kolendry;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Awokado i ogórek pokrój na średnie plastry, a seler i cebulę na małe kawałki. Dodaj tuńczyka, posiekane zioła, olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zapamiętaj widelcem z awokado i wymieszaj sałatkę.
Sałatka Z Tuńczykiem, Fasolą I Pomidorami
Sałatka z tuńczykiem, fasolą i pomidorami: prosty przepis
Zdjęcie: Liliya Kandrashevich / Shutterstock
Składniki
- 10 pomidorów koktajlowych;
- 240 g tuńczyka w puszkach;
- 200 g białej fasoli w puszkach lub gotowanej;
- kilka piór zielonej cebuli;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Pokrój pomidory na ćwiartki. Dodaj tuńczyka, fasolę, posiekaną cebulę, masło, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem, ogórkami i jajkami
Składniki
- 2 jajka
- 2 ogórki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka musztardy Dijon;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- sól do smaku;
- mieszanka suszonych ziół – do smaku;
- 100 g tuńczyka w puszkach;
- niektóre pomidory koktajlowe;
- kilka gałęzi koperku.
Jak przygotować ?
Gotuj jajka na twardo przez 8–10 minut. Pokrój ogórki i schłodzone jajka na małe kostki. Połącz olej, musztardę, sok z cytryny, sól i suszone zioła.
Połóż ogórki i tuńczyka warstwami, podlewając dressingiem. Rozłóż jajka na wierzchu. Udekoruj sałatkę pomidorami i koperkiem.
Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, papryką i ziołami
Składniki
- ½ czerwona cebula;
- ½ czerwona papryka;
- garść szpinaku;
- kilka liści sałaty;
- 150 g tuńczyka w puszkach;
- 80 g ciecierzycy w puszkach lub gotowanej;
- kilka gałęzi pietruszki;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Pokrój cebulę i pieprz w małe kostki. Grubo posiekaj szpinak i liście sałaty. Dodaj do składników tuńczyka, ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, olej, sól, pieprz i wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem, awokado, jabłkiem i orzechami
Sałatka z tuńczykiem, awokado, jabłkiem i orzechami: prosty przepis
Składniki
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich;
- 1 cebula;
- 1 zielone jabłko;
- 1 awokado;
- 400 g tuńczyka w puszkach;
- kilka łyżek majonezu;
- ½ – 1 łyżeczka soku z cytryny;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Smażyć orzechy na suchej patelni. Pokrój cebulę, jabłko i awokado na małe kawałki. Dodaj orzechy, tuńczyka, majonez, sok z cytryny, pieprz i wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami
Składniki
- 1 jajko
- ½ czerwona cebula;
- 120 g tuńczyka w puszkach;
- 120 g kukurydzy w puszkach;
- 2 łyżki majonezu;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz – do smaku;
- kilka gałązek zielonej cebuli.
Jak przygotować ?
Gotować jajko na twardo przez 8-10 minut. Pokrój go na ćwiartki i cebulę na cienkie półpierścienie. Dodaj cebulę, kukurydzę, majonez, sól, pieprz do cebuli i wymieszaj. Udekoruj sałatkę jajami i posyp posiekaną zieloną cebulą.
Sałatka Mimosa z Tuńczykiem
Sałatka Mimosa z tuńczykiem: proste przepisy
Zdjęcie: Eduard Zhukov / Shutterstock
Składniki
- 2 ziemniaki;
- 1 marchewka;
- 2 jajka
- 150 g tuńczyka w puszkach;
- kilka łyżek majonezu;
- kilka gałęzi koperku.
Jak przygotować ?
Gotuj ziemniaki, marchew i jajka. Jajka będą gotowe za 8-10 minut, ziemniaki za 20-30 minut, a marchewki za 30-40.
Schłodzić schłodzone ziemniaki, marchew i białka na średniej tarce. Rozetrzyj żółtka widelcem. Ułóż warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, tuńczyk, białko i marchew. Nasmaruj każdą warstwę majonezem. Posyp górę żółtkami i posiekanym koprem.
Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, jajkami i oliwkami
Składniki
- 2 jajka
- 250 g kapusty pekińskiej;
- 50 g oliwek;
- 120 g tuńczyka w puszkach;
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- kilka gałęzi pietruszki;
- sól do smaku;
- mielony czarny pieprz do smaku.
Jak przygotować ?
Gotuj jajka na twardo przez 8–10 minut. Ostudzone jajka i kapustę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plastry. Dodaj tuńczyka, olej, sok, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi i fetą
prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi i fetą
Składniki
- 7 jaj przepiórczych;
- 1 pomidor;
- 1 cebula;
- 100 g fety;
- szczypta cukru;
- sól do smaku;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- kilka liści sałaty;
- 140 g tuńczyka w puszkach;
- kilka łyżek oliwy z oliwek;
- mielony czarny pieprz – do smaku;
- kilka gałązek pietruszki.
Jak przygotować ?
Gotuj jajka na twardo przez 3-5 minut. Pokrój pomidora na duże kawałki, cebulę w pierścienie, a fetę w kostkę. Posyp cebulę cukrem i szczyptą soli i zalej ocet jabłkowy. Pokrój jajka na pół i grubo posiekaj liście sałaty.
Połóż liście sałaty, pół tuńczyka i pomidora na naczyniu, dopraw oliwą, solą i pieprzem. Posyp resztą tuńczyka i jajkami i wlej olej. Następnie posmaruj cebulę i fetę, posyp pietruszką, solą, pieprzem i skrop oliwą.