Lemoniada – Przepis
Przygotowaliśmy 5 wspaniałych drinków, które z pewnością odświeżą Cię w te upalne letnie dni!
Spis treści:
Klasyczna lemoniada
Ten podstawowy przepis będzie wymagał od Ciebie minimum kosztów i wysiłku, a wynik przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania. Słodko-kwaśny, świeży, bogaty i szlachetny smak. Napój dla preferujących klasykę.
Klasyczny przepis na lemoniadę
Składniki
- 5 cytryn
- 250 g cukru
- 1 litr wody (jeśli nie lubisz zbyt bogatego smaku, weź 1,5 litra wody)
- świeża mięta – opcjonalnie
Jak zrobić:
- Usuń skórkę z cytryn obieraczką do warzyw i grubo posiekaj.Przykryj cukrem i wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na 40 minut
- Zagotuj wodę i zalej skórkę wrzątkiem z cukrem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu wody usuń skórki.
- Wyciśnij sok z cytryn, przecedź.
- Połącz sok z cytryny z syropem cukrowym. Wlać do dzbanka lub butelek, wstawić do lodówki i pozostawić na kilka godzin.
- Wlać do dzbanka lub butelek, wstawić do lodówki i pozostawić na kilka godzin
- Podawaj z lodem.
- W razie potrzeby udekoruj liśćmi mięty.
Lemoniada z estragonem
Zapraszamy do przyłączenia się do piękna, degustacji jasnej, tropikalnej, pysznej lemoniady z subtelnymi nutami świeżego estragonu i słodkawymi nutami pomarańczy.
Przepis na oranżadę estragonową
Składniki
- 75 g cukru trzcinowego
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 1 litr wody
- pęczek estragonu
Jak zrobić:
- Usuń skórkę z cytryn za pomocą obieraczki do warzyw
- Dodaj cukier i gałązkę estragonu, zamieszaj i pozwól mu parzyć przez 30 minut
- Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj mieszaninę cytryny i cukru, ponownie zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania lekkiego syropu. Daj ostygnąć.
- Wyciśnij sok z pomarańczy, cytryn i limonek.
- Dodaj do już ostudzonego syropu. Dodaj pozostały estragon. Wlej do butelek i pozwól mu parzyć.
- Dodaj pozostały estragon. Wlej do butelek i pozwól mu parzyć
- W razie potrzeby lemoniadę można rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.
Lemoniada bazyliowa
Ta lemoniada doskonale ożywia, odświeża i cieszy oko. Receptura harmonijnie łączy przyprawę bazylii, kwaskowatość cytrynowo-limonkową z orzeźwiającą nutą mięty.
Przepis na lemoniadę bazyliową
Składniki
- 1 litr wody
- 2 limonki
- 1 cytryna
- 80 g cukru trzcinowego
- pęczek zielonej bazylii
- pęczek mięty
Jak zrobić:
- Wyciśnij sok z limonki i cytryny.
- Podgrzać wodę, nie gotując, dodać sok cytrynowo-limonkowy, dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Nie gotuj!
- Lekko rozgnieść bazylię i miętę i dodać do lemoniady.
- Pozwól parzyć przez dwie godziny.
- Podawać z lodem, miętą i listkami bazylii.
- W razie potrzeby udekoruj krążkami cytryny i limonki.
Lemoniada imbirowa
Miłośnicy pikantnych, orientalnych smaków docenią tę lemoniadę. W końcu korzenne, kuszące nuty imbiru, mięty i przyjemna, cieniująca kwaskowatość cytryny są w nim przyjazne.
Przepis na lemoniadę imbirową
Składniki
- 3 cytryny
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 50 g trzciny cukrowej lub zwykłego cukru
- 2 l wody
- pęczek mięty
Jak zrobić
- Zetrzyj imbir (należy wziąć 2 łyżki stołowe, nie przesadzaj!).
- Zetrzyj imbir (powinieneś wziąć 2 łyżki, nie przesadzaj!)
- W rondelku połącz cukier i szklankę wody, nastaw na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj starty imbir i zagotuj mieszaninę.
- Wyjmij syrop z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do syropu razem z gałązkami mięty, którą najpierw lekko zacieru.
- Wlej lemoniadę do butelek lub dzbanków i odstaw do lodówki.
- Wlej lemoniadę do butelek lub dzbanków i pozwól jej parzyć w lodówce
- W razie potrzeby podawaj z kawałkami cytryny i świeżą miętą.
Lemoniada Ogórkowa
Ogórek doskonale gasi pragnienie i tonizuje. Dlatego oferujemy prostą i niedrogą wersję smacznej i zdrowej lemoniady. Nie myśl, że lemoniada i ogórki to pojęcia nie do pogodzenia. Bardzo kompatybilny, przygotowaliśmy go!
Przepis na lemoniadę ogórkową
Składniki
- 2 ogórki
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 2-3 filiżanki imbiru
- 2 łyżki miodu (dla tych, którzy nie są gotowi na eksperymenty, ilość miodu można zmniejszyć)
- 1,5 l wody
Jak zrobić
- Ogórki obrać i pokroić w kostkę
- Zmiel razem z krążkami imbiru w blenderze, dodając pół szklanki wody. Odcedzić.
- Wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.
- Do rondla wlać przecedzony sok z ogórka, dodać pozostałą wodę, sok z limonki i pomarańczy, miód. Wymieszać.
- Podawaj z dużą ilością lodu.
- W razie potrzeby udekoruj plasterkami ogórka, krążkami cytryny i pomarańczy.