Jak marynować kurczaka – Marynata do kurczaka – Przepisy

Jak marynować kurczaka – Marynata do kurczaka – Przepisy

Jeśli chcesz zawsze być w formie – jedz kurczaka. Masz dość świeżej piersi z kurczaka? Marynuj drób tak, aby smakował lepiej niż wołowina, a nawet wieprzowina! Dowiedz się najważniejszych informacji jak marynować kurczaka.

Jak marynować kurczaka ?

  • Aby kurczak był zawsze delikatny i soczysty, wybieraj wyłącznie produkty schłodzone, a nie mrożone.
  • Do marynowania drobiu używaj tylko naczyń szklanych lub emaliowanych, wszyscy wiedzą o niebezpieczeństwach aluminium i plastiku.
  • Im dłużej kurczak jest marynowany, tym staje się bardziej miękki.
  • Marynaty zawierające sos sojowy należy ostrożnie solić.
  • Posolić drób pod koniec gotowania lub tuż przed jedzeniem, aby sól nie wyciągnęła całej wilgoci i sprawiła, że ​​kurczak był twardy i suchy.
  • Aby mięso dietetyczne zawsze było soczyste, umieść szaszłyki jak najbliżej siebie, ugotuj szaszłyki na rozżarzonych węglach i upewnij się, że nie ma ognia!

Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Marynata musztardowa do kurczaka

PRZEPIS MIODOWY MUSZTARDOWA MARYNADA

Czego potrzebujesz:

  • 150 g płynnego miodu
  • 100 g francuskiej musztardy zbożowej
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól dla smaku

Jak zrobić marynatę musztardową:

    1. 1. Za pomocą noża do obierania warzyw usuń skórkę z cytryny i pokrój w cienkie paski. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z musztardą, miodem, olejem roślinnym, drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i skórką. Dokładnie wymieszać.
    1. 2. Marynować kurczaka przez 3–6 godzin.
    1. 3. Gotowy drób zapiekamy ze skórkami cytryny zawartymi w kompozycji.
    1. 4. W trakcie gotowania od czasu do czasu posmarować kurczaka pozostałą marynatą, a na sam koniec posolić ptaka.
Marynata jogurtowa do kurczaka

Marynata jogurtowa do kurczaka

Marynata jogurtowa do kurczaka

PRZEPIS NA MARINADĘ JOGURTOWĄ

Czego potrzebujesz:

  • 1 łyżka. jogurt naturalny (można go zastąpić kefirem lub nawet sfermentowanym mlekiem pieczonym)
  • 1 łyżka. łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sól dla smaku

Jak zrobić pikantną marynatę jogurtową:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki w jednorodną masę i marynuj drób. Zaleca się moczenie kurczaka w marynacie jogurtowej na noc. Posolić kurczaka pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem.

Marynata pomarańczowa do kurczaka

Przepis na tę marynatę świetnie nadaje się zarówno do pieczonego w piekarniku kurczaka, jak i do gotowania na węglu drzewnym. Przyjemna lekka cierpkość najbardziej harmonijnie łączy się z nutami pomarańczy i przyprawami curry. Ruddy, złoty, luksusowy kurczak!

PRZEPIS NA MARINADĘ POMARAŃCZOWĄ

Czego potrzebujesz:

  • 100 g miodu
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki curry
  • mielona czerwona papryka – do smaku
  • sól dla smaku

Jak zrobić pomarańczową marynatę:

  1. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, trzecią pokrój w cienkie plasterki.
  2. Nogi, uda, skrzydła lub pierś (lub wszystkie na raz) polać sokiem pomarańczowym i pozostawić na 15–20 minut.
  3. Połącz miód, masło, curry, pieprz. Wymieszaj w jednorodną masę.
  4. Marynować kurczaka przez 2–4 godziny.
  5. 5. Gotowy drób włożyć do foremki, na wierzch ułożyć pomarańczowe krążki, ponownie posmarować marynatą i piec do miękkości. Sól tuż przed użyciem.

Ognista marynata do kurczaka

Gorący kurczak dla poszukiwaczy mocnych wrażeń. Ugotowany w tej marynacie drób idealnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw i sokiem pomidorowym. Najlepiej nadaje się do szaszłyków, wędzarni lub grilla.

PRZEPIS NA MARINADĘ OGNIOWĄ

Czego potrzebujesz:

  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 5-7 cm korzenia imbiru

Jak zrobić marynatę ogniową:

  1. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
  2. Zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce.
  3. Połącz sos sojowy, zieloną cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i imbir.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Marynować kurczaka i mocno ubijać w rondelku.
  6. Odstawić na noc do lodówki. Pod koniec gotowania dopraw solą.
Marynata śmietanowa do kurczaka

Marynata śmietanowa do kurczaka

Marynata śmietanowa do kurczaka

Jeśli pieczony kurczak jest żylasty i bez smaku, spróbuj marynaty z kwaśnej śmietany. Niesamowite okazuje się mięso drobiowe: delikatne i rozpływające się w ustach z subtelnymi nutami imbiru i lekkim posmakiem musztardy. Ta marynata jest szczególnie dobra do pieczenia filetów z piersi kurczaka.

PRZEPIS NA SŁODKĄ MARINADĘ

Czego potrzebujesz:

  • 5 łyżek. łyżki niskotłuszczowej śmietany
  • Z Art. sos sojowy
  • 1 łyżka. łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka. łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól dla smaku

Jak zrobić marynatę śmietanową:

  1. Połącz wszystkie składniki i ubij widelcem do uzyskania gładkości.
  2. Umyj i osusz kurczaka.
  3. Marynować kurczaka przynajmniej 2 godziny.
  4. Ułóż kawałki w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C do miękkości.
  5. W czasie gotowania okresowo smarujemy pozostałą marynatą.
  6. 10 minut przed końcem gotowania posolić w razie potrzeby i na każdy kawałek kurczaka położyć cienki talerz dowolnego twardego sera.
Marynata cytrynowa do kurczaka

Marynata cytrynowa do kurczaka

Marynata cytrynowa do kurczaka

Sekretem tej niesamowitej marynaty cytrusowej jest dodatek ziół i przypraw, które nadają ptakowi bogaty, intensywny aromat. Tylko soczysty kurczak i nic więcej! Marynata jest idealna do pieczenia mięsa z kurczaka w rękawie lub na grillu.

PRZEPIS NA MARINADĘ CYTRYNOWĄ

Czego potrzebujesz:

  • 2 cytryny
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka. łyżka groszku ziela angielskiego
  • 3 łyżki. łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 mała pęczek rozmarynu (można zastąpić suchym)
  • sól dla smaku

Jak zrobić marynatę cytrynową:

  1. Czosnek obrać i rozgnieść nożem.
  2. Pokrój cytrynę w dużą kostkę. Rozerwij gałązki rozmarynu rękami.
  3. Połącz cytryny i rozmaryn. Dobrze zetrzyj składniki rękami.
  4. Dodać czosnek, oliwę, pieprz i szafran, dokładnie wymieszać.
  5. Marynować kurczaka przez 5 do 12 godzin. Sól pod koniec gotowania.
Marynata pomidorowa do kurczaka

Marynata pomidorowa do kurczaka

Marynata pomidorowa do kurczaka

Połączenie ziół z czosnkiem i papryką tworzy wspaniałą marynatę do gotowania najdelikatniejszego kurczaka we własnym soku. Gęsty, aromatyczny sos i miękkie mięso z kurczaka doskonale komponuje się z każdym dodatkiem – od zwykłej owsianki gryczanej po modny makaron.

PRZEPIS NA MARINADĘ POMIDOROWĄ

Czego potrzebujesz:

  • 1 łyżka. gęsty sok pomidorowy
  • 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka. łyżka mielonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek mięty
  • sól dla smaku

Jak zrobić marynatę pomidorową:

  1. Drobno posiekaj czosnek, miętę i bazylię. Połącz z sokiem pomidorowym i olejem roślinnym. Dokładnie wymieszać.
  2. Marynować kurczaka przez 2-4 godziny.
  3. Gotowy drób przełożyć na gorącą patelnię, po 2-3 minutach zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem we własnym soku do miękkości. Podczas gotowania możesz w razie potrzeby dodać bardzo mało wody, na samym końcu soli.
  4. Podając, w razie potrzeby posyp posiekaną miętą.

Marynata na kwasie chlebowym do kurczaka

Prosta i niezawodna, domowa i tak klarowna marynata na kwasie chlebowym nada Twojemu kurczakowi przyjemny smak chleba żytniego. I nie zapomnij o świeżych ziołach i warzywach domowej roboty!

PRZEPIS NA MARINADĘ NA ZAKWASIE

Czego potrzebujesz:

  • 400 ml kwas chlebowy (idealnie przyrządzony w domu)
  • 2 łyżki stołowe. łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka. łyżka miodu
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 pęczek zielonych warzyw
  • 1 szczypta pieprzu
  • sól dla smaku

Jak zrobić marynatę z kwasem:

  1. Pokrój czosnek, drobno posiekaj zioła.
  2. Wymieszaj kwas chlebowy z musztardą, miodem, czosnkiem, ziołami i pieprzem.
  3. Marynuj ptaka przez 2-4 godziny, ale lepiej w nocy.
  4. Piecz kurczaka na ruszcie lub w piekarniku na złoty kolor. Sól na kilka minut przed gotowaniem lub przed podaniem.
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.