Lemoniada – Przepis

Lemoniada – Przepis

Przygotowaliśmy 5 wspaniałych drinków, które z pewnością odświeżą Cię w te upalne letnie dni!

 

Lemoniada przepis

Lemoniada przepis

Klasyczna lemoniada

Ten podstawowy przepis będzie wymagał od Ciebie minimum kosztów i wysiłku, a wynik przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania. Słodko-kwaśny, świeży, bogaty i szlachetny smak. Napój dla preferujących klasykę.

Klasyczny przepis na lemoniadę

Składniki

  • 5 cytryn
  • 250 g cukru
  • 1 litr wody (jeśli nie lubisz zbyt bogatego smaku, weź 1,5 litra wody)
  • świeża mięta – opcjonalnie

Jak zrobić:

  1. Usuń skórkę z cytryn obieraczką do warzyw i grubo posiekaj.Przykryj cukrem i wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na 40 minut
  2. Zagotuj wodę i zalej skórkę wrzątkiem z cukrem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu wody usuń skórki.
  3. Wyciśnij sok z cytryn, przecedź.
  4. Połącz sok z cytryny z syropem cukrowym. Wlać do dzbanka lub butelek, wstawić do lodówki i pozostawić na kilka godzin.
  5. Wlać do dzbanka lub butelek, wstawić do lodówki i pozostawić na kilka godzin
  6. Podawaj z lodem.
  7. W razie potrzeby udekoruj liśćmi mięty.
Lemoniada z estragonem

Lemoniada z estragonem

Lemoniada z estragonem

Zapraszamy do przyłączenia się do piękna, degustacji jasnej, tropikalnej, pysznej lemoniady z subtelnymi nutami świeżego estragonu i słodkawymi nutami pomarańczy.

Przepis na oranżadę estragonową

Składniki

  • 75 g cukru trzcinowego
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 1 litr wody
  • pęczek estragonu

Jak zrobić:

  1. Usuń skórkę z cytryn za pomocą obieraczki do warzyw
  2. Dodaj cukier i gałązkę estragonu, zamieszaj i pozwól mu parzyć przez 30 minut
  3. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj mieszaninę cytryny i cukru, ponownie zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania lekkiego syropu. Daj ostygnąć.
  4. Wyciśnij sok z pomarańczy, cytryn i limonek.
  5. Dodaj do już ostudzonego syropu. Dodaj pozostały estragon. Wlej do butelek i pozwól mu parzyć.
  6. Dodaj pozostały estragon. Wlej do butelek i pozwól mu parzyć
  7. W razie potrzeby lemoniadę można rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.
Lemoniada bazyliowa

Lemoniada bazyliowa

Lemoniada bazyliowa

Ta lemoniada doskonale ożywia, odświeża i cieszy oko. Receptura harmonijnie łączy przyprawę bazylii, kwaskowatość cytrynowo-limonkową z orzeźwiającą nutą mięty.

Przepis na lemoniadę bazyliową

Składniki

  • 1 litr wody
  • 2 limonki
  • 1 cytryna
  • 80 g cukru trzcinowego
  • pęczek zielonej bazylii
  • pęczek mięty

Jak zrobić:

  1. Wyciśnij sok z limonki i cytryny.
  2. Podgrzać wodę, nie gotując, dodać sok cytrynowo-limonkowy, dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Nie gotuj!
  3. Lekko rozgnieść bazylię i miętę i dodać do lemoniady.
  4. Pozwól parzyć przez dwie godziny.
  5. Podawać z lodem, miętą i listkami bazylii.
  6. W razie potrzeby udekoruj krążkami cytryny i limonki.
Lemoniada imbirowa

Lemoniada imbirowa

Lemoniada imbirowa

Miłośnicy pikantnych, orientalnych smaków docenią tę lemoniadę. W końcu korzenne, kuszące nuty imbiru, mięty i przyjemna, cieniująca kwaskowatość cytryny są w nim przyjazne.

Przepis na lemoniadę imbirową

Składniki

  • 3 cytryny
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 50 g trzciny cukrowej lub zwykłego cukru
  • 2 l wody
  • pęczek mięty

Jak zrobić

  1. Zetrzyj imbir (należy wziąć 2 łyżki stołowe, nie przesadzaj!).
  2. Zetrzyj imbir (powinieneś wziąć 2 łyżki, nie przesadzaj!)
  3. W rondelku połącz cukier i szklankę wody, nastaw na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj starty imbir i zagotuj mieszaninę.
  4. Wyjmij syrop z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
  5. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do syropu razem z gałązkami mięty, którą najpierw lekko zacieru.
  6. Wlej lemoniadę do butelek lub dzbanków i odstaw do lodówki.
  7. Wlej lemoniadę do butelek lub dzbanków i pozwól jej parzyć w lodówce
  8. W razie potrzeby podawaj z kawałkami cytryny i świeżą miętą.
Lemoniada Ogórkowa

Lemoniada Ogórkowa

Lemoniada Ogórkowa

Ogórek doskonale gasi pragnienie i tonizuje. Dlatego oferujemy prostą i niedrogą wersję smacznej i zdrowej lemoniady. Nie myśl, że lemoniada i ogórki to pojęcia nie do pogodzenia. Bardzo kompatybilny, przygotowaliśmy go!

Przepis na lemoniadę ogórkową

Składniki

  • 2 ogórki
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 2-3 filiżanki imbiru
  • 2 łyżki miodu (dla tych, którzy nie są gotowi na eksperymenty, ilość miodu można zmniejszyć)
  • 1,5 l wody

Jak zrobić

  1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę
  2. Zmiel razem z krążkami imbiru w blenderze, dodając pół szklanki wody. Odcedzić.
  3. Wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.
  4. Do rondla wlać przecedzony sok z ogórka, dodać pozostałą wodę, sok z limonki i pomarańczy, miód. Wymieszać.
  5. Podawaj z dużą ilością lodu.
  6. W razie potrzeby udekoruj plasterkami ogórka, krążkami cytryny i pomarańczy.
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.