Whisky chroni przed rakiem – stwierdzili izraelscy naukowcy
Aby dowiedzieć się, czy napoje alkoholowe są dobre, czy złe, naukowcy nieustannie poszukują dowodów. Albo obalenia. A oto werdykt whisky. Badania dowiodły, że whisky może być korzystna dla naszego zdrowia. Oczywiście z umiarem.
Whisky jest bogata w kwas elagowy, który można znaleźć również w większości owoców, pisze Wide Open Eats. Jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że ma zdolność ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym. A uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki prowadzą do mutacji i złośliwej transformacji komórek.
Picie whisky z umiarem może również poprawić obronę organizmu przed demencją związaną z wiekiem. Badanie przeprowadzone przez specjalistów z izraelskiego ośrodka medycznego (Beth Israel Deaconess Medical Center) wskazuje, że prawdopodobieństwo wystąpienia demencji jest mniejsze wśród osób dorosłych, które piły alkohol z umiarem, w porównaniu z osobami, które w ogóle go nie piły.
Whisky, zdaniem wielu naukowców, należy do tych napojów alkoholowych, które mogą wspomagać zdrowie serca, zmniejszać ilość „złego” cholesterolu we krwi i zwiększać poziom „dobrego”. Ponadto whisky uważana jest za bezpieczną dla diabetyków – ma niską zawartość cukru i węglowodanów. Jedna szkocka whisky uspokaja nerwy i uspokaja mózg, spowalniając jego aktywność.
Chociaż whisky nie jest źródłem młodości, może pomóc Ci zachować zdrowie na dłużej. Samo to jest warte łyka lub dwóch.