Co jeść na śniadanie ? – Zdrowe produkty śniadaniowe

Co jeść na śniadanie ? – Zdrowe produkty śniadaniowe

Zdrowe jedzenie rano jest zdrowym nawykiem, szczególnie jeśli monitorujesz swoją wagę. Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące śniadania są na ogół szczuplejsze, a ich dieta bardziej skutecznie utrata wagi i utrzymanie jej.

Ludzie, którzy zwykle jedzą śniadanie rano, otrzymują także więcej błonnika, wapnia, witamin A i C, ryboflawiny, cynku i żelaza oraz mniej tłuszczu i cholesterolu. Może dlatego, że często jedzą zboża wzbogacone witaminami i minerałami oraz owoce naturalnie bogate w składniki odżywcze.

co jeść na śniadanie ?

co jeść na śniadanie ?

Co na śniadanie ?

Naukowcy już dawno odkryli, że poranek to najlepszy czas na odżywianie naszego ciała, ponieważ wszystko, co jest spożywane o siódmej rano, jest całkowicie przetwarzane na energię, tak działa nasz wewnętrzny zegar.

Ale to nie oznacza, że ​​powinieneś jeść tylko płatki zbożowe przez cały czas, musisz spróbować dodać jeden lub więcej innych produktów, które dodatkowo pomogą ci schudnąć, ponieważ dobre śniadanie może zmniejszyć dzienne spożycie kalorii.

Uważa się, że idealne śniadanie składa się ze płatków śniadaniowych, owoców i produktów mlecznych.
Dobrze będzie, jeśli wybierzesz produkty śniadaniowe, które bardziej Ci się podobają, dodając dowolny napój do swojego gustu. Piękne ustawienie śniadaniowe zwiększa apetyt.

Co zjeść na śniadanie?

co zjeść na śniadanie ?

Co zjeść na śniadanie?

Aby uzyskać maksymalne wyniki, naucz się prawidłowo łączyć 2 lub 3 produkty, aby uzyskać optymalny stosunek węglowodanów, błonnika, białka i dobrych tłuszczów.

Płatki owsiane

Owies jest bogaty w wapń i magnez, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Jest również bogaty w gruboziarniste i rozpuszczalne w wodzie włókna, które wspomagają trawienie. Owsianka jest dobrą alternatywą, dodaj do niej jagody i migdały, a następnie śniadanie zostanie uzupełnione żywieniowo.

Jajka

Jeśli masz trochę czasu rano, możesz ugotować omlet z jajek ze świeżych warzyw i sera.
Jeśli szukasz okazji do łatwiejszego i szybszego gotowania, spróbuj gotować jajka wieczorem, abyś mógł zabrać ze sobą, jeśli spieszysz się rano.

Migdały

Migdały można po prostu dodać do dowolnego dania na śniadanie (płatki owsiane z migdałami) lub zjeść garść po wyjściu z domu.

Migdały, wzbogacone w białko, witaminę E i tłuszcze jednonienasycone („dobre” tłuszcze), obniżają poziom cholesterolu i pomagają przywrócić równowagę emocjonalną.
Jeśli to możliwe, używaj ich w swojej naturalnej postaci, niesolonych orzechów, co pozwala uniknąć nadmiaru sodu i konserwantów, które są zawarte w wersji solnej.

Jogurt

Dobre źródło białka i wapnia, świetny wybór na śniadanie, jeśli nie masz czasu lub jeśli noc była zbyt trudna do gotowania rano.

Jogurt śniadaniowy to dobra opcja na rozpoczęcie dnia, jeśli zmieszasz jogurt z jagodami lub migdałami, możesz osiągnąć jeszcze większą wartość odżywczą i zwykle wybierasz lekkie wersje jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu.

Jogurt może pomóc obniżyć zły cholesterol.

Jagody

Ta jagoda jest bogata w witaminę C i substancje pektynowe, bardzo przydatne dla życia całego organizmu. A optymalny stosunek witamin C, grupy B, tanin aktywnych P-witaminy, żelaza, magnezu i miedzi decyduje o jego zdolności do leczenia jelit.

W szczególności kubek jagód można spożywać jako dodatek do każdego innego śniadania, zmieszanego z jogurtem lub płatkami owsianymi.

Truskawki

Prawdziwą księżniczką śniadania są truskawki, które są bardzo bogate w minerały i witaminy, zawiera prawie wszystkich przedstawicieli grupy B (B, B1, B2, B6, B9), którzy aktywnie uczestniczą w procesach metabolicznych organizmu.

Truskawki mają korzystny wpływ na trawienie, poprawiają apetyt, poprawiają zdrowie i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.

W rzeczywistości, aby w pełni zadowolić ciało dzienną dawką witaminy C, wystarczy zjeść 4-5 średnich truskawek, a jeśli jesteś smutny, zjedz 7 truskawek, to jest liczba jagód, których potrzebujesz, aby rozproszyć melancholię.

Aby zaoszczędzić czas, obierz truskawki poprzedniej nocy, dzięki czemu rano łatwiej będzie przygotować śniadanie w chaotycznym otoczeniu.

Maliny

Filiżanka malin zapewnia aż 8 gramów błonnika (to ponad dwukrotnie więcej niż w filiżance truskawek i mniej więcej tyle samo w filiżance niektórych rodzajów fasoli). Uważa się, że musisz jeść więcej błonnika, świetny sposób, aby zapobiec przybieraniu na wadze, a nawet utracie wagi.

Maliny są dobre do jedzenia rano, gdy jesteś w złym humorze lub przeżywasz stres, maliny mają miedź, która jest zawarta w większości leków przeciwdepresyjnych, poprawia również czynność nerek i łagodzi obrzęk.

Dieta a śniadanie

Dieta a śniadanie

Dieta a śniadanie

Jeśli jesteś na diecie, możesz zjeść śniadanie:

Grejpfruty

Świeży i odświeżający dostarczy organizmowi wystarczającej ilości witamin i sprawi, że poczujesz się energetycznie przez cały dzień.

Płatki kukurydziane

To śniadanie na długo zwiększy uczucie sytości, a ponadto włókna będą stymulować metabolizm. Nie dodawaj cukru.

Musli

Możesz je jeść z niskotłuszczowym jogurtem, dodawać do nich orzechy i owoce.

Banany

Są bogate w witaminy i potas, a także zawierają biologicznie aktywną substancję alkaloid harminę, która poprawia produkcję serotoniny, co przyczynia się do dobrego samopoczucia. Dlatego śniadanie z bananami jest bardzo przydatne przed ważnym spotkaniem, egzamin, ponadto banany są bardzo satysfakcjonujące, aby zaspokoić głód tylko jednego banana.

Wypij herbatę!

Nie pij kawy rano, wolisz herbatę. Naukowcy twierdzą, że niezwykle wysoki poziom flawonoidów w herbacie sprawia, że ​​jest ona użyteczna, niezależnie od tego, czy jest to herbata zielona, ​​czarna czy ziołowa. Ponadto herbata zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.