Jak ugotować brokuły ?
Dania z brokułów Dania z brokułów nie cieszą się popularnością, ale na próżno – bo brokuły to jedne z najbardziej korzystnych dla zdrowia warzyw. Jednym z powodów niepopularności jest fakt, że ludzie nie wiedzą jak ugotować brokuły i co można zrobić z brokułami. Specjalnie dla tych, którzy nie wiedzą, jak gotować brokuły, stworzyliśmy tą publikacje, w której wyjaśniamy jak ugotować brokuły a także zebraliśmy najlepsze przepisy na potrawy, których głównym składnikiem są właśnie te warzywa
Spis treści:
Jak ugotować brokuły ?
Do gotowania brokułów można używać zarówno świeżych, jak i mrożonych szparagów: oba są bogate w składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Jeśli jest to świeża główka brokułów, to początkowo należy ją podzielić na kwiatostany, które są wygodne do spożycia lub dalszego użytku. A jeśli twój wybór padł na mrożone brokuły, to nie musisz się tym dzielić, producent już się tym zajął. Wodę zagotujemy w czajniku elektrycznym lub od razu w rondlu, ponieważ jest to wygodne dla każdego i szybkie. Bierzemy dojrzałą cytrynę, myjemy ją i odcinamy jej plasterek dla smaku i wrzucamy do garnka.( Cytryna nada odpowiedni smak naszym brokułom). Gdy tylko woda się zagotuje, włożyć do rondla brokuły i plasterek cytryny i zalać wrzątkiem. Dodaj sól do smaku i gotuj przez 7 minut. Jeśli będziesz gotować dłużej, brokuły staną się zbyt miękkie i znikną wszystkie ich korzystne właściwości. Następnie spuść wodę przez durszlak, wyrzuć kawałek cytryny i podawaj brokuły jako zdrowy i smaczny dodatek.
Miłośnikom smażonych warzyw polecam gotowanie szparagów krócej przez 2-3 minuty, a następnie smażenie przez brakujący czas na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. A jeśli chcesz ugotować warzywo w podwójnym kotle, załaduj świeże brokuły przez 8 minut i zamrożone przez 15. Zaleca się polanie odrobiną oliwy z oliwek na gotową przystawkę w postaci brokułów. Teraz wiesz, jak gotować brokuły. Smacznego!
5 Przepisów na dania z brokułami do przygotowania w 15 minut:
Duszone brokuły z oliwą z oliwek
Czas gotowania: 10 minut
Składniki
- 1 mała główka brokułów
- Sól
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Umyj główkę brokuła. Rozłóż na kwiatostany. Zagotować wodę w rondelku i dobrze posolić wrzącą wodą. Wrzuć brokuły do wody i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij, włóż do durszlaka tak, aby szklanka wodna. Podawaj skropione oliwą z oliwek. Tosty z masłem i jajko na twardo nadają się jako dodatek. Zamiast oliwy można zastosować inne, bardziej aromatyczne oleje – dyniowy, kukurydziany, sezamowy.
Brokuły w sosie ostrygowym
Czas gotowania: 10 minut
Składniki
- 1 mała główka brokułów
- 1 mała marchewka
- garść orzechów nerkowca
- olej roślinny
- 1 łyżeczka Sahara
- Sos z ostryg
Sposób przygotowania
Brokuły podziel na kwiatostany, każdy pokrój na 2-3 części. Pokrój marchewki w paski. Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj warzywa. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj cukier, 5-6 łyżek. sos ostrygowy i 50 ml wody. Dusić brokuły przez kolejne 2-3 minuty.
Szybka sałatka z brokułami i pomidorami
Czas gotowania: 15 minut
Składniki
- 1 mała główka brokułów
- kilka plastrów boczku
- 2 pomidory (możesz wz
- szczypiorek
iąć żółty, czarny, różowy)
do tankowania:
Sposób przygotowania
Podziel brokuły na najmniejsze kwiatostany. Blanszuj w osolonej wrzącej wodzie przez 1 minutę, aby tylko trochę zmiękły. Pomidory pokrój w kostkę, cebulę i boczek pokrój grubo w cienkie paski. Wymieszaj z brokułami w misce. Do sosu wymieszaj 7 łyżek. oliwa z oliwek, 2 łyżki ocet winny i musztarda. Mieszaj, aż będzie gładka i dopraw sałatkę. Dla miłośników przypraw dodaj trochę posiekanego świeżego chili do sałatki.
Brokuły z Krewetkami
Czas gotowania: 10 minut
Składniki
- 1 mała główka brokułów
- 300 g dużych krewetek (najlepiej świeżych)
- 1 świeże chili
- 2 cm korzeń imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała słodka cebula
- 3 łyżki sos sojowy
- 1 łyżeczka Sahara
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Brokuły – nogi pokroić w cienkie plasterki, kwiatostany – na 3-4 części. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości na oliwie z oliwek. Dodaj cukier i sos sojowy, posiekane krążki chili i grubo starty korzeń imbiru. Dodaj brokuły i krewetki. Dusić razem przez 5 minut. Jeśli krewetki zostały wstępnie zamrożone, czas rozmrożenia może wzrosnąć do 10-12 minut. Podawaj na gorąco z odrobiną limonki lub soku z cytryny.
Frittata z brokułami
Czas gotowania: 10 minut
Składniki
- 100 g kwiatostanu brokuła
- 1 papryka
- 1 słodka cebula
- 3 jajka
- papryka
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska
- masło
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Brokuły pokroić na małe kawałki, paprykę w paski, cebulę na półpierścienie. Na patelni rozpuść masło w oliwie z oliwek. Dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. W małej miseczce ubić jajka szczyptą papryki, doprawić solą i pieprzem. Wlej jajka na warzywa i gotuj przez 4-5 minut, aż jajka zaczną twardnieć. Podawaj składając omlet na pół, jak przy zamykaniu książki. W razie potrzeby dopraw posiekanym koprem lub kolendrą.