15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Soki tłoczone na zimno – bogactwo wartości odżywczych!

Soki tłoczone na zimno to pyszny, pożywny sposób na uzyskanie codziennej dawki owoców i warzyw. Ale czym dokładnie jest sok tłoczony na zimno? Czym różni się od zwykłego soku? I jak zrobić go samodzielnie? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym trendzie na super żywność w jednym informacyjnym wpisie na blogu!

Czym jest sok tłoczony na zimno?

Soki tłoczone na zimno to rodzaj soków, który jest wytwarzany przy użyciu sokowirówki z zimną wodą. Większość sklepów spożywczych sprzedaje soki tłoczone na zimno, ale można również przygotować własny w domu za pomocą sokowirówki z zimną prasą.

Wyciskanie na zimno lub powolna ekstrakcja hydrauliczna polega na powolnym wyciskaniu owoców lub warzyw w celu wydobycia z nich wszystkich składników odżywczych i soku. Proces ten trwa do godziny w przypadku niektórych owoców i warzyw (np. buraków), ale daje niezwykle gęsty od składników odżywczych produkt, który nie zawiera dodatku cukru ani konserwantów. Ponieważ produkty te nie są pasteryzowane, zachowują swoje probiotyki, enzymy i naturalne aromaty w stanie nienaruszonym – a ponieważ w procesie tłoczenia na zimno nie stosuje się ciepła, Twój organizm wchłania więcej składników odżywczych, kiedy je spożywasz, w przeciwieństwie do zwykłych soków kupowanych w sklepie, które były pasteryzowane w wysokich temperaturach, co zabija wszelkie korzystne enzymy w produktach używanych do ich produkcji!

Czym różni się sok tłoczony na zimno od zwykłego soku?

Różnica między sokami tłoczonymi na zimno a zwykłymi polega na tym, że soki tłoczone na zimno zawierają więcej składników odżywczych. Dzieje się tak dlatego, że proces wyciskania soku polega na wyciskaniu soku z produktów przy minimalnej temperaturze, co pozwala zachować wszystkie naturalne składniki odżywcze. Natomiast zwykłe soki są gotowane, aby wydobyć ich płynną zawartość, a to gotowanie powoduje utratę niektórych składników odżywczych. Innym powodem, dla którego tłoczenie na zimno jest zdrowsze jest to, że nie wymaga pasteryzacji – innej metody stosowanej do konserwacji żywności, która została powiązana z zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak rak i niewydolność nerek.

Dzięki tym metodom, soki tłoczone na zimno są mniej przetworzone niż inne rodzaje soków; są one często produkowane ze świeżych owoców lub warzyw (a nie z mrożonych) i dlatego zawierają więcej witamin i minerałów niż inne rodzaje napojów.

Wartość odżywcza

Soki tłoczone na zimno są zazwyczaj bardziej odżywcze niż zwykłe soki. Dzieje się tak dlatego, że sok tłoczony na zimno jest mniej przetworzony, więc zachowuje więcej składników odżywczych. Jest również bardziej skoncentrowany, ponieważ do wyprodukowania butelki soku tłoczonego na zimno potrzeba nawet 10 razy więcej produktów niż do wyprodukowania butelki soku kupionego w sklepie.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego soki tłoczone na zimno są lepsze dla Ciebie: mają mniej cukru i węglowodanów. Choć na początku może się to wydawać sprzeczne z intuicją, pamiętaj, że większość kupionych w sklepie soków ma dodatek cukrów lub substancji słodzących i często zawiera więcej niż tylko sok owocowy i warzywny z koncentratu – zawiera również inne dodatki, takie jak naturalne aromaty lub kolory. Ponieważ produkty te są już słodzone dodatkowym cukrem, gdy przechodzą przez pasteryzację (proces, w którym stosuje się ciepło), nie ma potrzeby stosowania dodatkowych substancji słodzących później, w trakcie przetwarzania w innym zakładzie, zanim trafią na półki sklepów spożywczych, gdzie kupują je klienci…

Jak zrobić własne soki tłoczone na zimno

Robienie własnych soków tłoczonych na zimno jest o wiele łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. W rzeczywistości wszystko, czego będziesz potrzebować to sokowirówka (dobra), trochę świeżych produktów i trochę cierpliwości. Oto jak to zrobić:

-Zacznij od umycia swoich produktów.

-Usuń wszystkie łodygi i liście z owoców i warzyw, ponieważ mogą być gorzkie.

-Włóż produkty do sokowirówki, jeden rodzaj na raz (na przykład najpierw jabłka lub pomarańcze).

-Powoli wkładaj każdy rodzaj produktu do sokowirówki.

-Po zakończeniu wyciskania soku, przelej świeży sok do szklanki i ciesz się nim!

Poprzednia publikacja
Postaw na ubrania wysokiej jakości na zimę!
Nastepna publikacja
Apartamenty Inwestycyjne Beskidy
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.