15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ile jajko kurze ma kalorii ?

Jaja drobiowe są częstymi i znanymi gośćmi na naszym stole, ale ile kalorii ma jajko kurze? Produkt jest używany jako samodzielne danie i znajduje się również w wielu przepisach. Złożony z białka i żółtka jest wyjątkowy, ponieważ jest prawie całkowicie wchłaniany. Jajko kurze zyskało ogromną popularność ze względu na swój smak, wartości odżywcze i dostępność. Najbardziej przydatne są jaja od młodych kur niosek trzymanych w domu. Zwykle są małe, bogate w smak i kolor.

ile jajko ma kalorii ?

ile jajko ma kalorii ?

Ile kalorii zawiera jedno jajko kurze?

Obliczając zawartość kalorii w jajku kurzego, należy przejść do obliczeń: 100 gramów zawiera około 160 kcal. Ponieważ kupujemy je na sztuki, musimy skupić się na sposobie przetwarzania kulinarnego i wymiarach. Tak więc zawartość kalorii w surowym jajku średniej wielkości będzie wynosić 70 kcal, a największa – 90.

Ponieważ podczas gotowania zmienia się wartość energetyczna, smażony produkt będzie zawierał 125 kcal. W takim przypadku użycie oleju doda kalorii.

W przypadku gotowania na miękko zawartość kalorii wyniesie 70 jednostek. Zawartość kalorii w 1 jajku kurzego na twardo wyniesie 50 kcal. Zwróć uwagę, że żółtko zawiera 3 razy więcej kalorii niż białko.

Ile kalorii ma jajko kurze ?

Ile kalorii ma jajko kurze ?

Ile kalorii ma jajko kurze przetworzone ?

Istnieje kilka opcji przetwarzania jaj kurzych, jest gotowane na twardo, gotowane jest jajko sadzone, gotowane w torbie i gotowane na miękko, każda opcja ma inną zawartość kalorii:

  • Jajko na twardo. Taki produkt zawiera około siedemdziesięciu kilokalorii, podczas gdy tylko siedemnaście z nich to białko, reszta jest zawarta w żółtku.
  • Jajko na miękko. Kaloryczność takiego jajka nie zmienia się, pozostaje taka sama jak w surowym produkcie. Jednocześnie białko i żółtko zachowują wszystkie składniki odżywcze.
  • Jajko w koszulce. Takie danie gotuje się w ciągu zaledwie kilku minut w gorącej wodzie z octem. Gotowane jest tylko białko, które nie pozwala na wylanie żółtka, dzięki czemu jajko zachowuje wszystkie swoje użyteczne właściwości. Zawartość kalorii w jednym jajku wynosi około osiemdziesięciu kilokalorii.
Poprzednia publikacja
Herbata: rodzaje herbat i ich właściwości
Nastepna publikacja
Mniszek lekarski – Syrop, herbata, przepisy i właściwości
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.