Rosół – Przepis na rosół z kurczaka
Lekiem, który może rozgrzać cię po chłodnym powietrzu i wzmocnić ciepło, jest gorący, pachnący i smaczny rosół z kurczaka.
Mięso drobiowe zawiera niewielką ilość tłuszczu, dlatego jest uważane za danie dietetyczne.
Na pierwszy rzut oka gotowanie rosółu z kurczaka nie jest trudne. Ale nawet to danie ma swoje subtelności i tajemnice kulinarne.
Dzisiaj dowiecie się jak prawidłowo i smacznie gotować rosół z kurczaka.
Aby rosół z kurczaka przyniósł Ci maksymalne korzyści, lepiej jest wziąć kurczaka domowego – jest bardziej prawdopodobne, że nie dostanie się do nadmiaru chemikaliów i antybiotyków w mięsie drobiowym.
W przypadku bogatego rosółu z kurczaka lepiej jest wziąć cały kurczak lub mięso na kość, ale jeden filet lub pierś nie wystarczy.
Lepiej nie nadużywać aromatycznych przypraw, jak zakłócają naturalny smak i zapach kurczaka.
Jeśli w wyniku gotowania chcesz uzyskać pyszny rosół, zacznij gotować mięso w zimnej wodzie, a jeśli potrzebujesz smacznego mięsa – wówczas początkowo należy go wrzucić do wrzącej wody.
W zależności od tego, w jaki sposób zamierzasz użyć rosółu z kurczaka w przyszłości – pij go świeżo ugotowanego lub przygotuj na nim zupę – dodaje się do niego całe lub posiekane warzywa.
Rosół – Składniki
Aby zrobić rosół z kurczaka, będziesz potrzebować:
- 300 g kurczaka (szynka)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 biały korzeń (seler, natka pietruszki lub pasternak)
- kilka gałązek ziół (koperek i natka pietruszki)
- 2 liście laurowe
- 2-3 groszek czarnego pieprzu
- sól do smaku,
- woda
Rosół z kurczaka – przepis
- Usuń wszelkie pozostałe pióra i wnętrzności i dokładnie spłucz kurczaka w zimnej wodzie.
- Odetnij nadmiar tłuszczu z kurczaka.
- Obierz i umyj wszystkie warzywa.
- Możesz zostawić marchewki w całości lub posiekane w przenośni.
- Napełnij kurczaka wodą, zagotuj i usuń piankę.
- Dodaj cebulę, marchewkę, biały korzeń, sól, przyprawy do bulionu drobiowego, zagotuj i zmniejsz ciepło.
- Gotuj bulion z kurczaka przez 40-50 minut z uchyloną pokrywką lub bez niej – najważniejsze jest to, że nie gotuje się, ale lekko gotuje. Od tego zależy jego przezroczystość i piękny wygląd.
- Pod koniec gotowania dodaj gałązki zieleni.
- Przefiltruj gotowy wywar z kurczaka. W razie potrzeby pozostaw marchewki i warzywa.