Czy można mrozić rabarbar ?
Rabarbar jest szeroko stosowany do przyrządzania różnych napojów, a także jako nadzienie do słodkich wypieków. Przeczytaj o tym, czy wolno mrozić i jak prawidłowo zamrażać rabarbar. Łodygi rabarbaru służą do przygotowania świeżych sałatek, dodawanych do zup, sosów i ciast, z których powstają kompoty i dżemy.
Rabarbar rośnie na podwórkach wielu ludzi, ale niewiele osób wie, co z nim zrobić. Chociaż roślina służy do gotowania różnych potraw i kompotów do gotowania. Zamrażanie łodyg rabarbaru na zimę jest łatwe. Ale zimą można z niego ugotować pyszne ciasta.
Spis treści:
Jak przygotować rabarbar do zamrożenia
Przed wysłaniem łodyg rabarbaru do zamrażarki wstępnie je przetwarzamy:
- Wybieramy młode łodygi rabarbaru, jędrne i soczyste: nie nadają się zwiędłe i zbyt szorstkie łodygi.
- Młodych ogonków nie trzeba obrać, bardziej dojrzałe obieramy: łatwo je usunąć podważając nożem.
- Surowce dokładnie spłukujemy bieżącą wodą i suszymy bez pozostawiania na nich kropel wilgoci.
- Kawałki rabarbaru lub całe łodygi przechowujemy w plastikowych torebkach lub plastikowych pojemnikach.
Zamrażanie świeżego rabarbaru w kawałkach lub łodygach
Po ustaleniu, czy można zamrozić rabarbar i po przygotowaniu łodyg zgodnie z powyższym schematem, przystępujemy do ich zamrażania:
- Rabarbar pokroić na kawałki tej samej wielkości: na kompoty i przetwory – duże, na zupy i nadzienia – małe.
- Pojemniki na rabarbar pokrywamy celofanem lub papierem i układamy kawałki warzyw w jednej warstwie.
- Umieszczamy je w zamrażarce do zamrożeina
- Po zamrożeniu rabarbar wsypujemy do pojemników lub toreb (szczególnie wygodne są woreczki z zamkiem błyskawicznym) i wkładamy do ponownie do zamrażarki.
Łodygi rabarbaru można również zamrażać w całości.
Jak zamrozić rabarbar na zimę
- Surowiec rabarbarowy przetwarzamy i kroimy na kawałki o pożądanej wielkości.
- Wrzucamy do ognia duży garnek z wodą i czekamy, aż się zagotuje.
- Część plastrów włożyć do durszlaka i zanurzyć na minutę we wrzącej wodzie.
- Szybko schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
- Po odczekaniu wody wylej blanszowane kawałki na ręczniki do wyschnięcia.
- Tace lub tace pokrywamy papierem i układamy przygotowane surowce w jednej warstwie.
- Wstawiamy puste miejsca do zamrażarki.
Po zamrożeniu wrzuć kawałki rabarbaru do plastikowych toreb lub pojemników i przechowuj w zamrażarce.
Okres przechowywania mrożonego rabarbaru
Okres przechowywania mrożonego rabarbaru wynosi 10-12 miesięcy.
10-12 miesięcy