15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Czy można mrozić rabarbar ?

Rabarbar jest szeroko stosowany do przyrządzania różnych napojów, a także jako nadzienie do słodkich wypieków. Przeczytaj o tym, czy wolno mrozić i jak prawidłowo zamrażać rabarbar. Łodygi rabarbaru służą do przygotowania świeżych sałatek, dodawanych do zup, sosów i ciast, z których powstają kompoty i dżemy.

Rabarbar rośnie na podwórkach wielu ludzi, ale niewiele osób wie, co z nim zrobić. Chociaż roślina służy do gotowania różnych potraw i kompotów do gotowania. Zamrażanie łodyg rabarbaru na zimę jest łatwe. Ale zimą można z niego ugotować pyszne ciasta.

Czy można mrozić rabarbar ?

Czy można mrozić rabarbar ?

Jak przygotować rabarbar do zamrożenia

Przed wysłaniem łodyg rabarbaru do zamrażarki wstępnie je przetwarzamy:

  1. Wybieramy młode łodygi rabarbaru, jędrne i soczyste: nie nadają się zwiędłe i zbyt szorstkie łodygi.
  2. Młodych ogonków nie trzeba obrać, bardziej dojrzałe obieramy: łatwo je usunąć podważając nożem.
  3. Surowce dokładnie spłukujemy bieżącą wodą i suszymy bez pozostawiania na nich kropel wilgoci.
  4. Kawałki rabarbaru lub całe łodygi przechowujemy w plastikowych torebkach lub plastikowych pojemnikach.

Zamrażanie świeżego rabarbaru w kawałkach lub łodygach

Po ustaleniu, czy można zamrozić rabarbar i po przygotowaniu łodyg zgodnie z powyższym schematem, przystępujemy do ich zamrażania:

  1. Rabarbar pokroić na kawałki tej samej wielkości: na kompoty i przetwory – duże, na zupy i nadzienia – małe.
  2. Pojemniki na rabarbar pokrywamy celofanem lub papierem i układamy kawałki warzyw w jednej warstwie.
  3. Umieszczamy je w zamrażarce do zamrożeina
  4. Po zamrożeniu rabarbar wsypujemy do pojemników lub toreb (szczególnie wygodne są woreczki z zamkiem błyskawicznym) i wkładamy do ponownie do zamrażarki.

Łodygi rabarbaru można również zamrażać w całości.

Jak zamrozić rabarbar na zimę

Jak zamrozić rabarbar na zimę

Jak zamrozić rabarbar na zimę

  1. Surowiec rabarbarowy przetwarzamy i kroimy na kawałki o pożądanej wielkości.
  2. Wrzucamy do ognia duży garnek z wodą i czekamy, aż się zagotuje.
  3. Część plastrów włożyć do durszlaka i zanurzyć na minutę we wrzącej wodzie.
  4. Szybko schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
  5. Po odczekaniu wody wylej blanszowane kawałki na ręczniki do wyschnięcia.
  6. Tace lub tace pokrywamy papierem i układamy przygotowane surowce w jednej warstwie.
  7. Wstawiamy puste miejsca do zamrażarki.

Po zamrożeniu wrzuć kawałki rabarbaru do plastikowych toreb lub pojemników i przechowuj w zamrażarce.

Okres przechowywania mrożonego rabarbaru

Okres przechowywania mrożonego rabarbaru wynosi 10-12 miesięcy.

 

10-12 miesięcy

 

Poprzednia publikacja
Lista kanałów Cyfrowy Polsat
Nastepna publikacja
Ból pośladka: przyczyny, pierwsza pomoc i leczenie
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.