15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną

Oprócz środków antyseptycznych, masek i wszelkiego rodzaju konserw, w następstwie niepokojących informacji o rozprzestrzenianiu się koronawirusa, Rosjanie tradycyjnie zaopatrują się w kaszę gryczaną.

Statystyki mówią, że przeciętny mieszkaniec naszego kraju spożywa nie więcej niż 3 kg gryki rocznie. Ale zboża, których zwykle nie jemy tak dużo, w tajemniczy sposób stają się szczególnie atrakcyjne w czasach katastrof i kryzysów gospodarczych.

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Te magiczne właściwości kaszy grycznej wprawia w zakłopotanie naukowców z całego świata, a „To ; proste!” wie, na czym polega sekret.

Dlaczego kupuje się kasze gryczaną

    1. Korzyści
      Gryka jest praktycznie bez zarzutu pod względem ekologicznym. Po pierwsze, nie przeprowadzono na nim żadnych eksperymentów związanych z modyfikacją genetyczną (jak na przykład z pszenicą), a ziarno, które dziś kupujemy, praktycznie nie różni się od tego, co jedli nasi przodkowie setki lat temu. & Nbsp; < br>Po drugie, królowa zbóż w ogóle nie potrzebuje chemikaliów ani do nawożenia, ani do ochrony przed chwastami i szkodnikami, sama doskonale sobie z nimi radzi. Kasza gryczana jest mistrzem pod względem zawartości białka (do 16 g białka roślinnego na 100 g zbóż). 

      Na przykład biały ryż zawiera tylko 7 gramów białka na 100 gramów zbóż. Dlatego ci, którzy starają się spożywać mniej mięsa i ryb, często powinni włączyć do swojego menu kaszę gryczaną. Gotowa kasza gryczana zawiera dużo przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, witamin (zwłaszcza rutyny) i pierwiastków śladowych.

      Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i pomaga obniżyć poziom cukru. Pod tym względem zielona gryka jest szczególnie skuteczna. Płatki te są przydatne w profilaktyce cukrzycy, a także w jej obecności.

      100 g kaszy gryczanej gotowanej w wodzie zawiera tylko 120 kcal. Służy jako podstawa wielu diet, a sama owsianka jest dość pożywna i dodaje nam energii na długi czas.

       

      Gryka jest bogatym źródłem żelaza. Zawiera dużo kwasu foliowego, który stymuluje hematopoezę, zwiększa wytrzymałość oraz, co jest dziś szczególnie ważne, odporność organizmu na choroby.

    2. Ekonomia
      Za pieniądze, którą dana osoba daje za paczkę gryki, można kupić jedną puszkę konserw, ale jest ona spożywana na raz, a paczka gryki wystarcza na długi czas. Gotowanie jednego talerza owsianki gryczanej będzie wymagało tylko 80 gramów płatków zbożowych, a jeśli zjadasz porcję każdego dnia, dostaniesz 1120 gramów w dwa tygodnie.Biorąc pod uwagę, że jedno opakowanie płatków waży teraz mniej niż kilogram i 900 gramów, łatwo obliczyć, że dwutygodniowa dostawa, w zależności od marki i rodzaju opakowania, będzie kosztować od 100 do 300 rubli. Ponadto gryka może być przechowywana przez długi czas (do 20 miesięcy w zależności od warunków przechowywania).
    1. Zmienność  – Kasza gryczana to najpopularniejsze zboża wszech czasów. Ale jeśli ugotujesz kaszę gryczaną według tego samego przepisu, z czasem całe gospodarstwo domowe nie tylko przestanie ją kochać, ale nawet znienawidzi. Dlatego kulinarne eksperymenty z kaszą gryczaną można i należy przeprowadzać.Grykę można gotować na różne sposoby: na parze, duszone z warzywami, pieczone w piekarniku i oczywiście tradycyjnie gotowane. Pyszną kaszę gryczaną uzyskuje się, jeśli posolimy ją na początku gotowania. Również w środku można dodać posiekaną na małe kawałki cebulę. Wrzuć do prawie gotowej owsianki, przykryj i nie mieszaj owsianki.Możesz uzyskać bogaty i oryginalny smak kaszy gryczanej gotując ją w zielonej herbacie lub polewając płatki na noc z pomidorem, burakami, sokiem jabłkowym, a rano dodając na owsiankę z warzywami i przyprawami.

       

      Smaczną kaszę gryczaną z mlekiem można gotować na kuchence, w powolnej kuchence, mikrofalówce, piekarniku, a nawet bez gotowania.

      Dzisiaj chcemy podzielić się listą 13 niezwykłych dania na bazie kaszy gryczanej, dzięki którym w nowy sposób docenisz ten produkt, a także ucieszą małe wybredne osoby, które nie chcą jeść zwykłej owsianki.

  1. Tradycje
    Gryka dotarła do Europy prawdopodobnie w czasie najazdu tatarskiego. Dlatego często nazywana jest Tatarką. W Rosji gryka od dawna jest produktem narodowym. Na przykład 13 czerwca tradycyjnie obchodziliśmy Dzień Gryki Akuliny, patronki i współsprawcy zbioru gryki.Gryka zawsze była uważana za symbol bogactwa i dobrobytu. A w tym wyjątkowym dniu jest także talizmanem, który przyciąga przepływ energii pieniężnej. Każdy członek rodziny powinien jeść kaszę gryczaną, a gości częstuje się owsianką do syta.W czasach radzieckich kaszę gryczaną podawano diabetykom. W związku z tym w umysłach ludzi przez długi czas utwierdzała się opinia, że ​​to płatki w jakiś sposób leczy. Gryka była częścią zapasów wojskowych, co sprawiało wrażenie, że miała specjalny skład, dzięki któremu żołnierze nie potrzebowali nawet mięsa, aby uzyskać pełną dietę.

    Wszystko to utrwaliło się w zbiorowej pamięci, czyniąc gryczkę specjalnym produktem , co odróżnia kuchnię rosyjską od ogólnego tła. Co ciekawe, większość obcokrajowców, którzy po raz pierwszy próbują owsianki gryczanej, uważa jej smak za gorzki.

    Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną

    Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną

    Dziwią się tym Rosjanie, którzy doskonale wiedzą, że tak nie jest. Wydaje się, że tylko ci, którzy regularnie spożywają kaszę gryczaną od dzieciństwa, czują jej przyjemny i słodki smak.

    Dziś Rosja jest światowym liderem w produkcji gryki. Prawie połowa światowych zbiorów pochodzi z naszego kraju. Ale ludzie starszego pokolenia dobrze pamiętają, jak trudno było dostać grykę wcześniej i dlatego gromadzą zapasy zbóż do wykorzystania w przyszłości.

Przydatna i niedroga kasza gryczana jest w stanie normalizować ciśnienie krwi, hormony, poziom cukru, podnosi poziom hemoglobiny, wzmacnia odporność, usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, dlatego zdecydowanie powinien znaleźć się w diecie.

Ale ważne jest również, aby zrozumieć, że gryki, jak każdego innego produktu, nie należy nadużywać. 3 razy w tygodniu to więcej niż wystarczająco, aby doświadczyć korzystnego wpływu zbóż w diecie na organizm.

Poprzednia publikacja
Czy muszę nosić maskę, nawet jeśli nie wierzysz w koronawirusa
Nastepna publikacja
Ile godzin powinna spać każda grupa wiekowa
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.