9 witamin, których naprawdę potrzebujesz. Zapomnij o reszcie!
Miliony osób rozpoczynają zdrowy tryb życia z planem zdrowego żywienia. Obejmuje spożycie witamin i minerałów.
Zdrowe odżywianie nie tylko sprzyja zdrowej utracie wagi i zdrowiu, ale odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu większości problemów zdrowotnych.
Witaminy to związki organiczne, które pełnią różne funkcje, ale wszystkie działają razem. Niedobór niektórych witamin może prowadzić do poważnych chorób.
Ważne jest, aby kobiety otrzymywały witaminy, których potrzebują każdego dnia z naturalnych, pożywnych pokarmów. Suplementy witamin są potrzebne, gdy składniki odżywcze w pożywieniu są niewystarczające lub należy przestrzegać ograniczeń dietetycznych.
Spis treści:
9 witamin, których naprawdę potrzebujesz.
Witamina A.
Zastosowania i korzyści:
Kobiety potrzebują witaminy A, ponieważ pełni ona wiele funkcji. Jest niezbędny do wzmocnienia kości, tkanek miękkich, skóry, błon śluzowych i zębów.
Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina A pomaga również w zapobieganiu chorobom przewlekłym, poprawia wzrok, spowalnia procesy starzenia oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pokarmy bogate w witaminę A:
marchewka;
dynia;
pomidory;
brokuły;
papaja;
Jarmuż;
jajka;
wątroba;
mleko;
płatki.
Witamina B2.
Zastosowania i korzyści:
B2 jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, wspomaga metabolizm, może zwiększyć poziom energii, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszyć uczucie niepokoju, stresu i zmęczenia.
Pokarmy bogate w witaminę B2:
zielone liściaste warzywa;
drożdże;
pełne ziarna;
soja;
grzyby;
orzechy.
Witamina B6.
Zastosowania i korzyści:
B6 sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego, sprzyja produkcji hormonów i neuroprzekaźników, które łagodzą objawy depresji, utraty pamięci i chorób serca oraz pomaga w normalizacji poziomu cukru we krwi. Przyszłe matki potrzebują witaminy B6, aby zapobiec porannym nudnościom.
Pokarmy bogate w witaminę B6:
ryba;
słodkie ziemniaki;
banany;
żółte owoce;
melon;
ser;
Jogurt;
soczewica.
Witamina b12.
Zastosowania i korzyści:
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz poprawę metabolizmu, prawidłowy podział komórek i syntezę białek. Zdrowa ilość witaminy B12 zapobiega anemii, utracie pamięci i chorobom serca oraz odpowiada za optymalne funkcjonowanie nerwów i mózgu.
Pokarmy bogate w witaminę B12:
ser;
jajka;
mleczarnia;
płatki.
Witamina B9.
Zastosowania i korzyści:
B9 jest niezbędna w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nadciśnieniu, pomaga w zapobieganiu depresji, chorobie Alzheimera, nowotworom i utracie pamięci, poprawia płodność u kobiet i wspiera zdrowy rozwój płodu.
Pokarmy bogate w witaminę B9:
ciemnozielone;
Sok pomarańczowy;
szparag;
melony;
Truskawka;
rośliny strączkowe;
odżywcze drożdże;
jajka.
Witamina C.
Zastosowania i korzyści:
Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu tkanek, zmniejsza ryzyko niektórych typów nowotworów, zapobiega uszkodzeniom tkanek, odgrywa kluczową rolę w powstawaniu czerwonych krwinek.
Pokarmy bogate w witaminę C:
brokuły;
pieprz;
ziemniaki;
Truskawka;
kiełki pszenicy;
pomidory;
owoce cytrusowe sprzyjają zdrowemu rozwojowi płodu.
Witamina D.
Zastosowania i korzyści:
Witamina D pomaga we wchłanianiu wapnia, utrzymuje mocne i zdrowe kości, zmniejsza ryzyko stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów i niektórych nowotworów, a także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Pokarmy bogate w witaminę D:
wątroba;
jajka;
mleko wzmocnione.
Witamina E.
Zastosowania i korzyści:
Posiada właściwości przeciwstarzeniowe, które eliminują wolne rodniki, spowalniając tym samym proces starzenia się skóry, zapobiegając rozwojowi zaćmy, utraty pamięci, chorób serca i raka.
Pokarmy bogate w witaminę E:
orzech laskowy;
migdałowy;
margaryna;
olej kukurydziany;
Z wątroby dorsza;
ziarna słonecznika;
olej szafranowy;
masło orzechowe.
Witamina K.
Zastosowania i korzyści:
Witamina ta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu mocnych kości, wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Pokarmy bogate w witaminę K:
pełne ziarna;
zielone liściaste warzywa;
tłuszcz rybny;
soja.