Co zrobić z awokado ? – Czyli zdrowe koktajle z awokado

Co zrobić z awokado ? – Czyli zdrowe koktajle z awokado

Awokado stają się bardzo popularne w dowolnym miejscu na świecie. Dziś przez cały rok awokado można bez problemu znaleźć w pobliskich supermarketach.

Świat krajów rozwijających się stara się dostosować awokado jako jedną z najbardziej pożywnych produktów żywnościowych, aby poradzić sobie z brakiem składników odżywczych w ich diecie.

Awokado to raczej szczególny owoc i warzywo, ponieważ jako jedyny zawiera lipidy. Tłuszcz ten nadaje mu słodki i niezwykły aromat, przynosząc zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe do organizmu.

Owoce awokado są jednymi z najbardziej zalecanych do codziennego użytku, a także w dietach kulturystycznych i chorobach związanych z sercem.

Co zrobić z awokado

Co zrobić z awokado

Ponadto awokado jest dobre do zapobiegania i leczenia raka piersi, a także raka prostaty, jego regularne spożywanie hamuje wzrost komórek rakowych. Ale musisz zrozumieć, że badania przeprowadzono na izolowanych komórkach, a nie w ciele.

Kremowa miazga jest bogata w witaminy K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E, zawierające kwas foliowy, magnez, potas, miedź, mangan, żelazo, fosfor, cynk i błonnik pokarmowy, a także zawiera kwas oleinowy i jednonienasycone tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Dosłownie, przy regularnym stosowaniu awokado przez tydzień, poprawia się zdrowie i następuje znaczny spadek cholesterolu.

Pomaga również chronić przed chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, zawałami serca lub udarem mózgu.

Awokado jest jednym z najlepszych owoców, które mogą pomóc Ci schudnąć, zapobiec wielu chorobom związanym z wiekiem, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i zapalenie stawów.

Kilka plasterków awokado w sałatkach lub posiekane awokado w salsie doda nie tylko kremowego smaku, ale znacznie zwiększy zdolność naszego organizmu do wchłaniania karotenoidów, które zapewniają inne warzywa.

Najłatwiejszym sposobem na kanapkę jest posiekanie awokado i zamiast szynki lub majonezu, nałożenie chleba.

Aby zachować dłużej, zmiel miąższ awokado i włóż do zamrażarki, abyś mógł go zachować przez kilka miesięcy. Nie przechowuj całych owoców awokado w zamrażarce.

Jedno awokado o wadze 30 gramów zawiera średnio 730 kalorii. Mimo to uważa się, że codzienne dodawanie niewielkiej ilości miąższu awokado do żywności przyniesie ogromne korzyści naszemu zdrowiu.

Co zrobić z awokado ? – Zdrowe przepisy

Guacamole, pasta z awokado

Składniki

  • 4 dojrzałe awokado;
  • 2 łyżki. l sok z cytryny;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 pomidor, drobno posiekany;
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli;
  • ⅛ łyżeczki mielonego kminku;
  • 3 krople gorącego sosu chili;

Metoda użycia:

Rozetrzyj miąższ awokado z puree ziemniaczanym z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Użyj jako przekąski, przystawki lub sosu, jeśli ugniatasz widelcem, dostaniesz przekąskę, jeśli w blenderze – sos.
W celu krótkotrwałego przechowywania w szczelnym pojemniku należy przykryć powierzchnię guacamole kawałkiem plastiku.

Koktajl z awokado

Składniki

  • 1 duże awokado;
  • 2 łyżeczki skondensowanego mleka;
  • 1 szklanka lodu;

Metoda użycia:

Miąższ awokado, 2 łyżeczki. Skondensowane mleko lub trochę więcej, dodaj lód i mieszaj wszystko razem, aż uzyskasz pół-kremową konsystencję.

Koktajl z awokado i bananem

Składniki

  • 1 lub ½ duże awokado;
  • 1 lub 1½ zamrożonych bananów;
  • 4 – 5 sztuk mrożonych lub świeżych truskawek;
  • Odtłuszczone mleko sojowe lub dowolne inne;
  • Szczypta kardamonu;
  • Szczypta ziela angielskiego;

Metoda użycia:

I coś jeszcze, wszystko zależy od twojej wyobraźni … Orzechy, owoce, przyprawy itp. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze do pożądanej tekstury.

Koktajl z awokado i jagód

Składniki

  • ½ duże awokado;
  • ½ szklanki kostek lodu lub kruszony lód;
  • 1 szklanka nektaru brzoskwiniowego;
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1 pudełko odtłuszczonego jogurtu waniliowego lub brzoskwini;
  • 1 szklanka świeżych jagód, jagód (mrożonych);

Metoda użycia:

Umieść wszystkie składniki w blenderze z pokrywką.
Mieszaj mieszaninę z dużą prędkością przez dwie minuty lub do uzyskania gładkiej, gładkiej masy.
Kiedy dodajesz awokado do swojej diety, musisz pamiętać, że możesz żyć długo i zdrowo.

Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.

Comments are closed.