Co zrobić z awokado ? – Czyli zdrowe koktajle z awokado
Awokado stają się bardzo popularne w dowolnym miejscu na świecie. Dziś przez cały rok awokado można bez problemu znaleźć w pobliskich supermarketach.
Świat krajów rozwijających się stara się dostosować awokado jako jedną z najbardziej pożywnych produktów żywnościowych, aby poradzić sobie z brakiem składników odżywczych w ich diecie.
Awokado to raczej szczególny owoc i warzywo, ponieważ jako jedyny zawiera lipidy. Tłuszcz ten nadaje mu słodki i niezwykły aromat, przynosząc zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe do organizmu.
Owoce awokado są jednymi z najbardziej zalecanych do codziennego użytku, a także w dietach kulturystycznych i chorobach związanych z sercem.
Ponadto awokado jest dobre do zapobiegania i leczenia raka piersi, a także raka prostaty, jego regularne spożywanie hamuje wzrost komórek rakowych. Ale musisz zrozumieć, że badania przeprowadzono na izolowanych komórkach, a nie w ciele.
Kremowa miazga jest bogata w witaminy K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E, zawierające kwas foliowy, magnez, potas, miedź, mangan, żelazo, fosfor, cynk i błonnik pokarmowy, a także zawiera kwas oleinowy i jednonienasycone tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Dosłownie, przy regularnym stosowaniu awokado przez tydzień, poprawia się zdrowie i następuje znaczny spadek cholesterolu.
Pomaga również chronić przed chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, zawałami serca lub udarem mózgu.
Awokado jest jednym z najlepszych owoców, które mogą pomóc Ci schudnąć, zapobiec wielu chorobom związanym z wiekiem, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i zapalenie stawów.
Kilka plasterków awokado w sałatkach lub posiekane awokado w salsie doda nie tylko kremowego smaku, ale znacznie zwiększy zdolność naszego organizmu do wchłaniania karotenoidów, które zapewniają inne warzywa.
Najłatwiejszym sposobem na kanapkę jest posiekanie awokado i zamiast szynki lub majonezu, nałożenie chleba.
Aby zachować dłużej, zmiel miąższ awokado i włóż do zamrażarki, abyś mógł go zachować przez kilka miesięcy. Nie przechowuj całych owoców awokado w zamrażarce.
Jedno awokado o wadze 30 gramów zawiera średnio 730 kalorii. Mimo to uważa się, że codzienne dodawanie niewielkiej ilości miąższu awokado do żywności przyniesie ogromne korzyści naszemu zdrowiu.
Spis treści:
Co zrobić z awokado ? – Zdrowe przepisy
Guacamole, pasta z awokado
Składniki
- 4 dojrzałe awokado;
- 2 łyżki. l sok z cytryny;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 pomidor, drobno posiekany;
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli;
- ⅛ łyżeczki mielonego kminku;
- 3 krople gorącego sosu chili;
Metoda użycia:
Rozetrzyj miąższ awokado z puree ziemniaczanym z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Użyj jako przekąski, przystawki lub sosu, jeśli ugniatasz widelcem, dostaniesz przekąskę, jeśli w blenderze – sos.
W celu krótkotrwałego przechowywania w szczelnym pojemniku należy przykryć powierzchnię guacamole kawałkiem plastiku.
Koktajl z awokado
Składniki
- 1 duże awokado;
- 2 łyżeczki skondensowanego mleka;
- 1 szklanka lodu;
Metoda użycia:
Miąższ awokado, 2 łyżeczki. Skondensowane mleko lub trochę więcej, dodaj lód i mieszaj wszystko razem, aż uzyskasz pół-kremową konsystencję.
Koktajl z awokado i bananem
Składniki
- 1 lub ½ duże awokado;
- 1 lub 1½ zamrożonych bananów;
- 4 – 5 sztuk mrożonych lub świeżych truskawek;
- Odtłuszczone mleko sojowe lub dowolne inne;
- Szczypta kardamonu;
- Szczypta ziela angielskiego;
Metoda użycia:
I coś jeszcze, wszystko zależy od twojej wyobraźni … Orzechy, owoce, przyprawy itp. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze do pożądanej tekstury.
Koktajl z awokado i jagód
Składniki
- ½ duże awokado;
- ½ szklanki kostek lodu lub kruszony lód;
- 1 szklanka nektaru brzoskwiniowego;
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1 pudełko odtłuszczonego jogurtu waniliowego lub brzoskwini;
- 1 szklanka świeżych jagód, jagód (mrożonych);
Metoda użycia:
Umieść wszystkie składniki w blenderze z pokrywką.
Mieszaj mieszaninę z dużą prędkością przez dwie minuty lub do uzyskania gładkiej, gładkiej masy.
Kiedy dodajesz awokado do swojej diety, musisz pamiętać, że możesz żyć długo i zdrowo.