Jak zrobić ciasto na pierogi ?
Pierogi to bardzo popularne, praktyczne i ulubione danie dla wielu osób. Z pewnością każdy z nas ma w zamrażarce cenną torbę, na wypadek gdyby goście nagle pojawili się na progu lub po prostu nie mieli czasu na przygotowanie obiadu.
Jak gotować pierogi w domu i wszystko, co z tym związane – jak je wyrzeźbić, co włożyć do nadzienia, jak ugotować poprawnie iz czym podać – postaramy się dowiedzieć w kolejnych artykułach, a dziś zaczniemy z ciastem, z podstawowym składnikiem tego pysznego dania. Zastanówmy się razem – jak zrobić ciasto na pierogi miękkie i elastyczne, żeby nie wygotowało się po zamrożeniu podczas gotowania pierogów.
Najprostsze ciasto na pierogi przaśne zwykle zawiera wodę, jajka i mąkę. Chociaż nazywa się go pierogami, można z niego zrobić nie tylko pierogi. Nadaje się również do robienia pierogów, ciast czy pasztetów.
Jeśli mięso mielone się skończyło, a ciasto zostało, to można je wykorzystać np. Na domowy makaron lub pierogi do zupy, pierogi leniwe lub ciasto do pizzy. I można zwinąć bułeczki – bułki, włożyć do środka tłuczone ziemniaki, cukier lub inne mięso mielone i smażyć na oleju. Lub na koniec po prostu usmaż tortille bez nadzienia, po rozwałkowaniu.
Jako dziecko bardzo dobrze pamiętam takie ciasta, kiedy mama smażyła je na patelni.
Wydaje się, że jest to prosta sprawa, ale jego opcji gotowania nie da się zliczyć … Robi się go z wody, mleka lub kefiru, dodaje się warzywa lub masło, a nawet gotuje się wodę. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis. Niektóre gospodynie przykładają jedzenie do oka, inne dokładnie odmierzają ilość, wierząc, że tylko dokładne proporcje składników mogą nadać mu elastyczność i jędrność, a gotowe pierogi mają szczególny smak. Ktoś nie ma pojęcia, jak można zrobić ciasto bez jajek, a ktoś twierdzi, że gotowanie bez jajek to naprawdę pierogi.
Która ze wszystkich opcji będzie odpowiadać Twojemu gustowi – zdecyduj sam – zapoznaj się z przedstawionymi przepisami, spróbuj, wybierz!
Spis treści:
Ciasto na pierogi
To właśnie jest idealne do pierogów, pierogów i pasztetów, nawet dla tych, którzy zamierzają wyrzeźbić manti. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, bo okazuje się bardzo elastyczny i sprężysty, aw kroju, jeśli dobrze go ugniatamy, będzie „dziurawiony” jak na zdjęciu:
Najważniejsze jest przestrzeganie czasu mieszania i proporcji wskazanych w tym przepisie.
Składniki:
mąka – 4 filiżanki
woda – 1 szklanka
jajko – 2 szt.
sól – 1 łyżeczka
Jak zrobić ciasto na pierogi ?
Jak zrobić ciasto na pierogi krok po kroku:
Krok 1: Weź 1 szklankę wody o temperaturze pokojowej o pojemności 250 mililitrów, dodaj do niej łyżkę soli z małym szkiełkiem, zamieszaj i daj czas na całkowite rozpuszczenie soli.
Krok 2:Następnie 4 szklanki (o tej samej pojemności) mąki przesiej przez sito.
Krok 3:Przesiewanie mąki jest konieczne nie tylko do usunięcia obcych cząstek lub robaków mąki, ale także do nasycenia jej tlenem, co pozwala na ujednolicenie przyszłego ciasta. Przesiewanie mąki to jedna z podstawowych zasad podczas pracy z mąką! I lepiej zrobić to dwa razy.
Krok 4:Zbieramy i odstawiamy pół szklanki mąki do dalszego zagniatania.
Krok 5:Do mąki wlej wodę z rozpuszczoną do końca solą, rozbij 2 jajka i zacznij ugniatać ręką
Do tego momentu, aż cała mąka, która była w misce, zostanie zagnieciona
Krok 6:Teraz wlej lewe pół szklanki mąki na czysty stół, rozprowadź gęstą masę i dalej ugniataj na stole.
Krok 7: Ugniataj przez około 3 minuty, a następnie przykryj miską i odstaw na 5 minut, po czym kontynuuj ponownie, mieszając mąkę pozostałą na stole, dodając jej trochę.
Krok 8: A po 10 minutach na stole prawie nie było mąki, ale okazało się, że takie wspaniałe ciasto na pierogi.
Teraz, aby ciasto nie zwijało się i nie wysychało, należy je umieścić w czystej plastikowej torbie.
Zawsze mam małą pozostałość przy robieniu pierogów i jeśli wiem, że niedługo znów będę je potrzebować, to zwykle przechowuję je w lodówce w temperaturze do +2 stopni przez 3 dni, szczelnie owijając w plastikową torebkę . A jeśli wkrótce nie zamierzasz ugniatać nowego ciasta, lepiej je zamrozić – włóż do zamrażarki w tym samym opakowaniu, tam można je przechowywać do 30 dni.