15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://blogdoroty.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Pierogi meksykańskie – przepis

Ludzkość wymyśliła niesamowitą liczbę dań składających się z cienkiego ciasta z nadzieniem i nie jest to zaskakujące, ponieważ jest po prostu ogromna dla fantazji! Dzisiaj jednak prezentujemy Ci przepis na pierogi meksykańskie.

Specyfika kuchni meksykańskiej

Trudno sobie wyobrazić kuchnię meksykańską bez różnorodnych przepisów mięsnych, dań z owoców morza, wszelkiego rodzaju warzyw i owoców, które są tak bogate w tym regionie. Naturalnie wszyscy dobrze się dogadują z czerwoną i białą papryką, chili i cayenne, a także całą masą pachnących ziół, które nadają meksykańskim potrawom szczególny urok. Pytanie, co ugotować z mięsa mielonego, nie jest tego warte dla Meksykanów, jest wiele przepisów, w których główną rolę odgrywa mięso mielone, na przykład klopsiki z papryką, faszerowana czerwona papryka z jalapino i czosnkiem, domowe chorizo ​​czy pierogi, o których opowiem bardziej szczegółowo. Dla nas pierogi to gotowane ciasto nadziewane surowym mięsem mielonym. W Meksyku sytuacja jest inna: pierogi piecze się jak paszteciki, a nadzienie z mięsa mielonego jest poddawane obróbce cieplnej.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Składniki na pierogi meksykańskie

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 160 g schłodzonego masła (margaryny)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 białka jaj (do natłuszczenia powierzchni przed pieczeniem)

Składniki dla nadzienia do pierogów meksykańskich

Nadzienie w knedle

  • 120 g mięsa mielonego (w równych częściach wieprzowych i wołowych)
  • 2 jajka na twardo (drobno posiekane)
  • 2 łyżki. łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (kotlet)
  • 1/4 łyżeczki papryki,
  • sól,
  • mielony czarny pieprz,
  • kminek,
  • 1 łyżka.
  • łyżka chili w proszku
  • ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 łyżka.
  • łyżka masła
  • 3 łyżki.
  • łyżki oliwek
Przepis na Pierogi meksykańskie

Przepis na Pierogi meksykańskie

Przygotowanie

  • Na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek smażyć mięso mielone do miękkości, ciągle mieszając.
  • Podczas smażenia dodaj przyprawy, sól, cebulę i czosnek. Usuń nadmiar tłuszczu, dodaj posiekane jajka i oliwki, a następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie wystarczająco gęsta.
  • Pozostaw nadzienie do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Aby przygotować ciasto, połącz ocet, wodę i jajka. Mąkę przesiej do osobnej, przestronnej miski i pokrój schłodzone masło lub margarynę na duże płatki (można je zetrzeć na grubej tarce).
  • Wymieszaj i dodaj sól.
  • Płynną mieszankę wsypać do mąki z tłuszczem i zagnieść jednorodne ciasto.
  • Na posypanej mąką powierzchni roboczej ciasto rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć kółka o średnicy ok. 5 cm, na środku każdego koła nałożyć 1 łyżkę farszu mięsnego, złożyć na pół i połączyć brzegi.
  • Każdą kluskę smarujemy białkami.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Ułóż pierogi na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz około 15 minut na złoty kolor.
jak płacić na aliexpress
Poprzednia publikacja
Jak płacić na Aliexpress ? Metody płatności na Aliexpress
Nastepna publikacja
Czym są kroniki akaszy ?
Dorotka

Blogerka i pasjonatka designu i nowych technologii.