Pierogi meksykańskie – przepis
Ludzkość wymyśliła niesamowitą liczbę dań składających się z cienkiego ciasta z nadzieniem i nie jest to zaskakujące, ponieważ jest po prostu ogromna dla fantazji! Dzisiaj jednak prezentujemy Ci przepis na pierogi meksykańskie.
Spis treści:
Specyfika kuchni meksykańskiej
Trudno sobie wyobrazić kuchnię meksykańską bez różnorodnych przepisów mięsnych, dań z owoców morza, wszelkiego rodzaju warzyw i owoców, które są tak bogate w tym regionie. Naturalnie wszyscy dobrze się dogadują z czerwoną i białą papryką, chili i cayenne, a także całą masą pachnących ziół, które nadają meksykańskim potrawom szczególny urok. Pytanie, co ugotować z mięsa mielonego, nie jest tego warte dla Meksykanów, jest wiele przepisów, w których główną rolę odgrywa mięso mielone, na przykład klopsiki z papryką, faszerowana czerwona papryka z jalapino i czosnkiem, domowe chorizo czy pierogi, o których opowiem bardziej szczegółowo. Dla nas pierogi to gotowane ciasto nadziewane surowym mięsem mielonym. W Meksyku sytuacja jest inna: pierogi piecze się jak paszteciki, a nadzienie z mięsa mielonego jest poddawane obróbce cieplnej.
Składniki na pierogi meksykańskie
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 160 g schłodzonego masła (margaryny)
- 1 łyżka octu winnego
- 2 białka jaj (do natłuszczenia powierzchni przed pieczeniem)
Składniki dla nadzienia do pierogów meksykańskich
Nadzienie w knedle
- 120 g mięsa mielonego (w równych częściach wieprzowych i wołowych)
- 2 jajka na twardo (drobno posiekane)
- 2 łyżki. łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula (kotlet)
- 1/4 łyżeczki papryki,
- sól,
- mielony czarny pieprz,
- kminek,
- 1 łyżka.
- łyżka chili w proszku
- ząbek czosnku (posiekany)
- 1 łyżka.
- łyżka masła
- 3 łyżki.
- łyżki oliwek
Przygotowanie
- Na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek smażyć mięso mielone do miękkości, ciągle mieszając.
- Podczas smażenia dodaj przyprawy, sól, cebulę i czosnek. Usuń nadmiar tłuszczu, dodaj posiekane jajka i oliwki, a następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie wystarczająco gęsta.
- Pozostaw nadzienie do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Aby przygotować ciasto, połącz ocet, wodę i jajka. Mąkę przesiej do osobnej, przestronnej miski i pokrój schłodzone masło lub margarynę na duże płatki (można je zetrzeć na grubej tarce).
- Wymieszaj i dodaj sól.
- Płynną mieszankę wsypać do mąki z tłuszczem i zagnieść jednorodne ciasto.
- Na posypanej mąką powierzchni roboczej ciasto rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć kółka o średnicy ok. 5 cm, na środku każdego koła nałożyć 1 łyżkę farszu mięsnego, złożyć na pół i połączyć brzegi.
- Każdą kluskę smarujemy białkami.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ułóż pierogi na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz około 15 minut na złoty kolor.