Płatki owsiane – właściwości
Wiele osób wie teraz o zaletach płatków owsianych. Ale dlaczego jest przydatny i dlaczego jest regularnie stosowany przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, omówimy w tym artykule. Niestety, jak prawie każdy przydatny produkt, płatki owsiane mają przeciwwskazania, które również zostaną omówione poniżej.
Spis treści:
Opis płatków owsianych:
Owsianka (płatki owsiane) to owsianka zrobiona z płatków owsianych. Owsiankę uzyskuje się poprzez obróbkę (gotowanie na parze, kruszenie i usuwanie błony) ziaren owsa. Płatki owsiane mogą być różnego rodzaju: płatki owsiane nierozgniecione, płatki owsiane rolowane, płatki owsiane Hercules, ekstra 1, ekstra 2, ekstra 3. W zależności od rodzaju płatków, czas gotowania płatków owsianych zmienia się. Płatki owsiane można gotować w wodzie lub w mleku. Do płatków owsianych często dodaje się miód, cukier, różne owoce i jagody.
Skład płatków owsianych:
Owsianka zawiera witaminy A, E, K, PP z grupy B, makro- i mikroelementy: wapń, magnez, potas, fosfor, krzem, żelazo, sód, jod, mangan, fluor, nikiel i inne minerały. Płatki owsiane są bogate w cenne białko roślinne zawierające niezbędne aminokwasy. Płatki owsiane są bogate w błonnik, tłuszcze roślinne i inne korzyści zdrowotne.
Zawartość kalorii w płatkach owsianych:
Kaloryczność płatków owsianych gotowanych w wodzie bez dodatku oleju, mleka, cukru, miodu i innych składników to około 90 kcal na 100 gramów produktu.
Przydatne właściwości płatków owsianych:
- Owsianka pomaga wzmocnić układ odpornościowy.
- Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, służy jako profilaktyka miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia i serca.
- Owsianka jest niezastąpionym pomocnikiem w chorobach przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie, otulając żołądek cienkim filmem, zmniejsza kwasowość soku żołądkowego, oczyszcza jelita, pomaga radzić sobie z zaparciami, poprawia metabolizm.
- Przydatne dla osób z cukrzycą.
- Płatki owsiane przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają zwalczać stres, poprawiają nastrój.
- Dobrze wpływa na pracę mózgu, poprawia pamięć, pomaga w koncentracji.
- Płatki owsiane są dobre dla zdrowia kości i zębów.
- Owsianka sprzyja usuwaniu z organizmu soli metali ciężkich, dlatego polecana jest mieszkańcom dużych miast i regionów niekorzystnych ekologicznie.
- Eksperci zalecają włączenie owsianki (gotowanej w wodzie) do diety osób z nadwagą i chcących schudnąć, a także tych, które chcą zachować szczupłą sylwetkę.
- Owsianka pomaga zwiększyć tkankę mięśniową
- Regularne spożywanie płatków owsianych bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, czyniąc ją jaśniejszą i aksamitną oraz pomagając zachować młodość na długi czas.
Przeciwwskazania do płatków owsianych:
Owsianka jest przeciwwskazana w przypadku indywidualnej nietolerancji i alergii na gluten. Płatki owsiane nie są zalecane dla małych dzieci. Nadmierne spożycie płatków owsianych może zaszkodzić nawet doskonale zdrowej osobie, ponieważ może prowadzić do zaburzeń wchłaniania wapnia w organizmie. Ponadto należy uważać na płatki owsiane błyskawiczne, które pozbawione są wielu przydatnych właściwości i mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia.