Jak marynować kurczaka – Marynata do kurczaka – Przepisy
Jeśli chcesz zawsze być w formie – jedz kurczaka. Masz dość świeżej piersi z kurczaka? Marynuj drób tak, aby smakował lepiej niż wołowina, a nawet wieprzowina! Dowiedz się najważniejszych informacji jak marynować kurczaka.
Spis treści:
Jak marynować kurczaka ?
- Aby kurczak był zawsze delikatny i soczysty, wybieraj wyłącznie produkty schłodzone, a nie mrożone.
- Do marynowania drobiu używaj tylko naczyń szklanych lub emaliowanych, wszyscy wiedzą o niebezpieczeństwach aluminium i plastiku.
- Im dłużej kurczak jest marynowany, tym staje się bardziej miękki.
- Marynaty zawierające sos sojowy należy ostrożnie solić.
- Posolić drób pod koniec gotowania lub tuż przed jedzeniem, aby sól nie wyciągnęła całej wilgoci i sprawiła, że kurczak był twardy i suchy.
- Aby mięso dietetyczne zawsze było soczyste, umieść szaszłyki jak najbliżej siebie, ugotuj szaszłyki na rozżarzonych węglach i upewnij się, że nie ma ognia!
Marynata do kurczaka
Marynata musztardowa do kurczaka
PRZEPIS MIODOWY MUSZTARDOWA MARYNADA
Czego potrzebujesz:
- 150 g płynnego miodu
- 100 g francuskiej musztardy zbożowej
- 1 cytryna
- 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek pietruszki
- sól dla smaku
Jak zrobić marynatę musztardową:
-
- 1. Za pomocą noża do obierania warzyw usuń skórkę z cytryny i pokrój w cienkie paski. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z musztardą, miodem, olejem roślinnym, drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i skórką. Dokładnie wymieszać.
-
- 2. Marynować kurczaka przez 3–6 godzin.
-
- 3. Gotowy drób zapiekamy ze skórkami cytryny zawartymi w kompozycji.
-
- 4. W trakcie gotowania od czasu do czasu posmarować kurczaka pozostałą marynatą, a na sam koniec posolić ptaka.
Marynata jogurtowa do kurczaka
PRZEPIS NA MARINADĘ JOGURTOWĄ
Czego potrzebujesz:
- 1 łyżka. jogurt naturalny (można go zastąpić kefirem lub nawet sfermentowanym mlekiem pieczonym)
- 1 łyżka. łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kardamonu
- sól dla smaku
Jak zrobić pikantną marynatę jogurtową:
-
- Wymieszaj wszystkie składniki w jednorodną masę i marynuj drób. Zaleca się moczenie kurczaka w marynacie jogurtowej na noc. Posolić kurczaka pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem.
Marynata pomarańczowa do kurczaka
Przepis na tę marynatę świetnie nadaje się zarówno do pieczonego w piekarniku kurczaka, jak i do gotowania na węglu drzewnym. Przyjemna lekka cierpkość najbardziej harmonijnie łączy się z nutami pomarańczy i przyprawami curry. Ruddy, złoty, luksusowy kurczak!
PRZEPIS NA MARINADĘ POMARAŃCZOWĄ
Czego potrzebujesz:
- 100 g miodu
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki curry
- mielona czerwona papryka – do smaku
- sól dla smaku
Jak zrobić pomarańczową marynatę:
- Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, trzecią pokrój w cienkie plasterki.
- Nogi, uda, skrzydła lub pierś (lub wszystkie na raz) polać sokiem pomarańczowym i pozostawić na 15–20 minut.
- Połącz miód, masło, curry, pieprz. Wymieszaj w jednorodną masę.
- Marynować kurczaka przez 2–4 godziny.
- 5. Gotowy drób włożyć do foremki, na wierzch ułożyć pomarańczowe krążki, ponownie posmarować marynatą i piec do miękkości. Sól tuż przed użyciem.
Ognista marynata do kurczaka
Gorący kurczak dla poszukiwaczy mocnych wrażeń. Ugotowany w tej marynacie drób idealnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw i sokiem pomidorowym. Najlepiej nadaje się do szaszłyków, wędzarni lub grilla.
PRZEPIS NA MARINADĘ OGNIOWĄ
Czego potrzebujesz:
- 150 ml sosu sojowego
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
- 1 główka czosnku
- 5-7 cm korzenia imbiru
Jak zrobić marynatę ogniową:
- Drobno posiekaj zieloną cebulę.
- Zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce.
- Połącz sos sojowy, zieloną cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i imbir.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Marynować kurczaka i mocno ubijać w rondelku.
- Odstawić na noc do lodówki. Pod koniec gotowania dopraw solą.
Marynata śmietanowa do kurczaka
Jeśli pieczony kurczak jest żylasty i bez smaku, spróbuj marynaty z kwaśnej śmietany. Niesamowite okazuje się mięso drobiowe: delikatne i rozpływające się w ustach z subtelnymi nutami imbiru i lekkim posmakiem musztardy. Ta marynata jest szczególnie dobra do pieczenia filetów z piersi kurczaka.
PRZEPIS NA SŁODKĄ MARINADĘ
Czego potrzebujesz:
- 5 łyżek. łyżki niskotłuszczowej śmietany
- Z Art. sos sojowy
- 1 łyżka. łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka. łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól dla smaku
Jak zrobić marynatę śmietanową:
- Połącz wszystkie składniki i ubij widelcem do uzyskania gładkości.
- Umyj i osusz kurczaka.
- Marynować kurczaka przynajmniej 2 godziny.
- Ułóż kawałki w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C do miękkości.
- W czasie gotowania okresowo smarujemy pozostałą marynatą.
- 10 minut przed końcem gotowania posolić w razie potrzeby i na każdy kawałek kurczaka położyć cienki talerz dowolnego twardego sera.
Marynata cytrynowa do kurczaka
Sekretem tej niesamowitej marynaty cytrusowej jest dodatek ziół i przypraw, które nadają ptakowi bogaty, intensywny aromat. Tylko soczysty kurczak i nic więcej! Marynata jest idealna do pieczenia mięsa z kurczaka w rękawie lub na grillu.
PRZEPIS NA MARINADĘ CYTRYNOWĄ
Czego potrzebujesz:
- 2 cytryny
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 łyżka. łyżka groszku ziela angielskiego
- 3 łyżki. łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 mała pęczek rozmarynu (można zastąpić suchym)
- sól dla smaku
Jak zrobić marynatę cytrynową:
- Czosnek obrać i rozgnieść nożem.
- Pokrój cytrynę w dużą kostkę. Rozerwij gałązki rozmarynu rękami.
- Połącz cytryny i rozmaryn. Dobrze zetrzyj składniki rękami.
- Dodać czosnek, oliwę, pieprz i szafran, dokładnie wymieszać.
- Marynować kurczaka przez 5 do 12 godzin. Sól pod koniec gotowania.
Marynata pomidorowa do kurczaka
Połączenie ziół z czosnkiem i papryką tworzy wspaniałą marynatę do gotowania najdelikatniejszego kurczaka we własnym soku. Gęsty, aromatyczny sos i miękkie mięso z kurczaka doskonale komponuje się z każdym dodatkiem – od zwykłej owsianki gryczanej po modny makaron.
PRZEPIS NA MARINADĘ POMIDOROWĄ
Czego potrzebujesz:
- 1 łyżka. gęsty sok pomidorowy
- 2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka. łyżka mielonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek mięty
- sól dla smaku
Jak zrobić marynatę pomidorową:
- Drobno posiekaj czosnek, miętę i bazylię. Połącz z sokiem pomidorowym i olejem roślinnym. Dokładnie wymieszać.
- Marynować kurczaka przez 2-4 godziny.
- Gotowy drób przełożyć na gorącą patelnię, po 2-3 minutach zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem we własnym soku do miękkości. Podczas gotowania możesz w razie potrzeby dodać bardzo mało wody, na samym końcu soli.
- Podając, w razie potrzeby posyp posiekaną miętą.
Marynata na kwasie chlebowym do kurczaka
Prosta i niezawodna, domowa i tak klarowna marynata na kwasie chlebowym nada Twojemu kurczakowi przyjemny smak chleba żytniego. I nie zapomnij o świeżych ziołach i warzywach domowej roboty!
PRZEPIS NA MARINADĘ NA ZAKWASIE
Czego potrzebujesz:
- 400 ml kwas chlebowy (idealnie przyrządzony w domu)
- 2 łyżki stołowe. łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka. łyżka miodu
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 pęczek zielonych warzyw
- 1 szczypta pieprzu
- sól dla smaku
Jak zrobić marynatę z kwasem:
- Pokrój czosnek, drobno posiekaj zioła.
- Wymieszaj kwas chlebowy z musztardą, miodem, czosnkiem, ziołami i pieprzem.
- Marynuj ptaka przez 2-4 godziny, ale lepiej w nocy.
- Piecz kurczaka na ruszcie lub w piekarniku na złoty kolor. Sól na kilka minut przed gotowaniem lub przed podaniem.