Jak obrać granat i zrobić z niego sok? Zdrowy napój nie tylko na lato
Liczne właściwości prozdrowotne owocu granatu znane są już od lat – nawet w starożytności jego właściwości były z powodzeniem wykorzystywane przez chińskich lekarzy oraz specjalistów od ówczesnej medycyny. Nic więc w tym dziwnego, że owoc ten chętnie gości w polskich domach i na talerzach. W średniowieczu granat uznawany był za symbol płodności – chętnie podawano go zarówno kobietom, jak i mężczyznom, jak również powszechnie stosowano go w leczeniu trudno gojących się ran i odleżyn.
Granat jest doskonałym i bardzo cennym źródłem
- witamin z grupy B (między innymi B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego i pantotenowego),
- witaminy A,
- witaminy C,
- witaminy E,
- beta- karotenu.
Wśród innych składników mineralnych zawartych w tym owocu należy wymienić również wapń, potas, cynk, miedź i selen. Ponadto granat zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym, może być więc śmiało spożywany przez osoby z cukrzycą czy borykające się z insulinoopornością.
Wśród licznych walorów zdrowotnych owocu granatu należy wymienić między innymi:
- działanie przeciwzapalne,
- obniżenie stężenia glukozy we krwi,
- działanie przeciwnowotworowe,
- obniżenie stężenia trójglicerydów oraz obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (czyli tak zwanego złego cholesterolu),
- doskonale chroni florę bakteryjną – przyczynia się chociażby do wzrostu korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych,
- wykazuje działanie antybakteryjne (dlatego też jest z powodzeniem wykorzystywany w kosmetykach do skóry trądzikowej) oraz przeciwgrzybicze,
- łagodzi biegunki w stanach zapalnych układu pokarmowego,
- wspomaga pamięć i zdolność organizmu do regeneracji komórek.
Wszystko to niewątpliwie sprawia, że spożywanie granatu jest bardzo korzystne dla całego organizmu i z pewnością warto jest włączyć ten owoc do swojej codziennej diety – jako zdrową przekąską, dodatek do ciast i deserów, a także w postaci pysznych soków czy smoothie. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach (na przykład w połączeniu z awokado, kurczakiem oraz różnymi rodzajami sałat).
Obieranie granatu nie musi być trudne (i brudne)
Wiele ludzi nie wie jak prawidłowo obierać owoc granatu. Powszechnie uznany jest bowiem za bardzo brudzący i trudny do przyrządzenia. Jest to jednak dość mylne wrażenie i wystarczy poznać kilka prostych tricków, które ułatwią obieranie granatu.
Jednym z najbardziej popularnych sposobów na dotarcie do pysznych ziaren wewnątrz owocu jest ścięcie górnej części granatu i następnie nacięcie go w formie ósemek (podobnie jak to robi się z pomarańczą).
Następnie wystarczy delikatnie rozłupać owoc według wykonanych nacięć i wyjęcie nasion odwracając skórkę do zewnątrz i pozbywając się białych osłonek.
Innym sposobem na dotarcie do środka owocu jest jego przekrojenie w poprzek na dwie części i następnie uderzanie w łupinę za pomocą drewnianej łyżki dość mocnymi i zdecydowanymi ruchami – wtedy pestki ładnie wypadają do podstawionej poniżej miseczki.
Sok z granatu: przygotowanie, kalorie
Sok z granatu to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sposobów na ten owoc. Szklanka soku zawiera jedynie około 100-120 kalorii, co czyni go bardzo nisko kaloryczną przekąską, a na dodatek jak już zostało to wspomniane przede wszystkim bardzo zdrową! Z pewnością sprawdzi się zarówno w letnie miesiące, jako doskonałe orzeźwienie, jak również zimą – celem wzmocnienia odporności całego organizmu i zapewnienia świetnej dawki witamin i minerałów.
Aby przerobić grant na sok należy wszystkie pestki wyciągnięte z owoców (najlepiej kilku na raz) dokładnie zmiksować lub zblendować i przetrzeć przez sitko, a następnie rozcieńczyć nieco wodą.
Jeśli smak jest zbyt cierpki można dodać nieco cukru lub innego naturalnego słodzika bądź miodu. Z powodzeniem sok z granatu można wykonać również w wyciskarce wolnoobrotowej – jest to bardzo proste dla osób posiadających tego typu urządzenie oraz znacznie mniej pracochłonnie, gdyż z reguły sok nie wymaga już żadnego przecierania. Do wzbogacenia soku z granatu można wykorzystać również inne owoce – jak chociażby maliny czy jeżyny.