Szybki obiad – Proste i szybkie przepisy
Szybkie i proste przepisy na obiad.
Spis treści:
Szybki obiad – Proste i szybkie przepisy
Pierogi: takie smaczne i inne
Najłatwiejszym i najłatwiejszym sposobem nakarmienia rodziny rodzinnym obiadem jest gotowanie pierogów. Ten produkt jest tak wszechstronny, że możesz z niego stworzyć kilka potraw.
Pierwsza opcja polega na gotowaniu pierogów w zwykły sposób dla wszystkich. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku i rozpocznij pierogi. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ugotujesz: pierogi powinny się unieść. Posyp ziołami, podawaj na gorąco z keczupem, koncentratem pomidorowym, śmietaną, majonezem, octem, z bulionem lub bez.
Możesz również zrobić pyszną zupę z pierogów. Aby to zrobić, zagotuj wodę na patelni. W tym czasie obierz kilka ziemniaków i 1 małą marchewkę, obierz cebulę. Pokrój ziemniaki w plasterki, marchewki w plasterki, a cebulę w półpierścienie. Uruchom je we wrzącej wodzie, sól za kilka minut. W garnku z półgotowanymi warzywami zacznij pierogi i gotuj, od czasu do czasu mieszając. Przed zdjęciem patelni z ognia dodaj groszek i liście laurowe do zupy pierogowej. Podawać na gorąco z bulionem, wcześniej posypanym świeżymi posiekanymi ziołami. Umieść śmietanę jako sos.
Bardzo szybkie i łatwe do przyrządzenia i smażone pierogi. Okazuje się, że są różowe i smaczne, czego nie docenią ci, którym zostaną podane na obiad. Uzbrojone w ten prosty przepis, gospodynie domowe uzupełnią swoją kulinarną skarbonkę niedrogą i satysfakcjonującą kolacją. Aby przygotować ten niedrogi posiłek, musisz wziąć:
- pierogi
- sól
- pieprz
- olej roślinny
- woda
Wlej kilka łyżek oleju roślinnego (najlepiej bezwonnego) na głęboką patelnię, lekko rozgrzej i wlej do niej wymaganą ilość zamrożonych pierogów. Sól i pieprz do smaku. Usmaż pierogi do różowego koloru na średnim ogniu.
Następnie zmniejsz ciepło i ostrożnie wlej szklankę gorącej wody do garnka. Przykryć i gotować pierogi, aż będą ugotowane. Woda z patelni powinna prawie całkowicie wyparować. Połóż na naczyniu, posyp ziołami. Podawaj smażone pierogi ze śmietaną, majonezem, cytryną lub innym ulubionym domowym dressingiem.
Ryba w folii „Delicious”
Potrawy z ryb należy włączyć do diety. Możesz to ugotować na różne sposoby. Możesz maksymalnie zachować wszystkie korzystne właściwości ryb, przygotowując je w folii. Aby zrobić danie weź:
- 2 steki dowolnej czerwonej ryby,
- 1 średnia cebula,
- 1 pomidor
- kilka plasterków cytryny
- sól
- czarny pieprz
- liść laurowy.
Umyj ryby, pokrój w steki. Wyłóż blachę do pieczenia folią. Umieść krążki cebuli w niewielkiej odległości od siebie i kubek z cytryną. Połóż steki rybne na cytrynie. Posol je, pieprz, wlej sok z cytryny. Następnie na każdym steku włóż pierścień pomidora i liść laurowy. Zawiń wszystko w folię i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Piec około 30 minut. Podawać osobno jako niezależne danie lub z dodatkiem: ryż, makaron, spaghetti, ziemniaki, kasza gryczana, proso.
Łosoś „Poliż palce”
Składniki
- duży stek z łososia,
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 marchewka
- pół szklanki mleka,
- 50 g sera
- przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, oregano, papryka.
Wcierać marchewki na średniej tarce. Posyp przyprawami, polej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu na patelni pod zamkniętą pokrywką, aż będzie miękka. Zrób foliową kopertę. Połóż w nim ryby. W uformowanym wewnętrznym pierścieniu łososia włóż paprykę, pokrojoną w plasterki i pokrojone pomidory. Przykryj gulasz marchewką.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż patelnię z rybą. Piec około 20 minut, a następnie weź naczynie, rozłóż folię i posyp rybę startym serem. Włóż blachę do pieczenia na kolejne kilka minut do piekarnika: ser powinien się stopić. Podawać osobno lub z dodatkiem: ziemniaki (pieczone w piekarniku lub tłuczone ziemniaki), ryż, makaron.
Złota Rybka „Pod futrem”
Inną opcją są nie mniej smaczne dania rybne. Aby go przygotować, weź:
- 500 g filetu rybnego (dowolny),
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g sera
- 500 g ziemniaków
- pół cytryny
- olej roślinny do smarowania form,
- sól
- pieprz
Pokrój rybę na porcje, sól i pieprz po obu stronach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia w równej warstwie. Sól, pieprz do smaku. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce, jedna łyżeczka wystarczy na danie. Połóż kawałki ryby na ziemniakach. Posyp każdą skórką z cytryny i posyp sokiem z cytryny. Obficie wlej śmietanę na ryby, rozprowadzając resztki po ziemniakach. Zetrzyj ser i posyp na nim ryby. Umieść formę z rybą w piekarniku, podgrzanym do 180-200 stopni, na 30 minut. Gotując ryby bez ziemniaków, wystarczy 20 minut. Podawaj na płaskim talerzu gorącym, posypanym ziołami.
Kurczak Z Pomidorami, Fasolą I Ziołami
Nie mniej pyszne i gotowane na obiad kurczaka z fasolą i pomidorami. Gotowanie tego dania najlepiej jest w kotle.
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 g zielonej fasoli
- 2 cebule,
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego
- natka pietruszki, kolendra, czarny pieprz, sól – do smaku.
Gotuj pierś kurczaka do połowy. Pokrój na małe kawałki i lekko usmaż na oleju roślinnym. Opłucz młode strąki fasolki szparagowej, oddziel je od stałych części i podziel każdy strąk na kilka części. Gotuj fasolę w osolonej wodzie, aby łatwo mogła się złamać. Odcedź fasolę i pozostaw do spuszczenia. Pokrój cebulę i pomidory w cienkie krążki i usmaż je osobno na oleju roślinnym, przenieś warzywa do kotła na mięso, dodaj posiekaną kolendrę, natkę pietruszki i posiekany czosnek. Wszystko to jest sól, pieprz i dobrze wymieszać. Następnie dodaj strąki fasoli do kurczaka z warzywami. Musi całkowicie przykryć mięso. Dusić mięso z warzywami i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Podawaj na gorąco do stołu.
Pierś z kurczaka z sokiem z cytryny: przepis krok po kroku
Składniki
- 4 kawałki kurczaka,
- 70 g masła,
- 1 łyżka. łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka. łyżka bazylii
- 1 łyżka. łyżka mąki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka łyżek oleju roślinnego (do smażenia),
- pieprz i sól do smaku.
Wytnij filet wzdłużnie na dwie cienkie warstwy. Sól, pieprz każdego kawałka mięsa po obu stronach, a następnie zwiń mąkę. Strząśnij nadmiar panierki.
Smażone panierowane kawałki kurczaka na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty – do momentu pojawienia się jasnobrązowej skórki. Włożyć talerze i przygotować ostry sos.
Aby to zrobić, dodaj posiekane warzywa – natkę pietruszki i bazylię do stopionego masła, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Gotowe, jeszcze ciepłe, sos, wlej mięso, udekoruj plasterkiem cytryny i gałązką świeżego koperku i podawaj.
Gotowana w ten sposób pierś z kurczaka jest dobra zarówno sama, jak i przystawka. Można go wykonać dowolnie: ziemniak, ryż, makaron itp.
Zapiekanka z Szynką i Serem
Makaron na szybki obiad jest dość często używany. Podaje się je do dań mięsnych i rybnych, podlewanych sosami i sosem. Pysznie ugotowany makaron zapiekany w piekarniku z szynką i serem.
Aby ugotować zapiekankę z makaronem, weź:
- 400 g makaronu
- 200–300 g szynki,
- 100 g twardego sera
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz do smaku,
- olej roślinny do smarowania formy.
Nasmarować naczynie do pieczenia wysokimi bokami i przykryć szynką, pokroić na małe kawałki, sól, pieprz.
Rozcieńczyć mleko wodą, dodać sól i wlać do makaronu, całkowicie je pokrywając.
Wcierać ser na grubej tarce i posypać nim makaronem.
Włóż formę do piekarnika, przykrywając ją folią, na pół godziny. Następnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 15 minut, aż na zapiekance powstanie skorupa serowa.
Makaron z jajkami: opcja budżetowa
Nie ma nic łatwiejszego niż robienie makaronu z jajkami. Rzeczywiście, do tego dania potrzebujesz minimum wiedzy kulinarnej i około godziny czasu. Aby przygotować danie, weź:
- 200 g makaronu,
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku.
Gotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Umieść przygotowany makaron na patelni lub naczyniu do pieczenia. Spłaszcz
Rozbij 3 jajka do osobnej miski. Pokonaj trzepaczką. Do soli Pieprz Następnie wlej jajka do makaronu i piecz, aż skorupa pojawi się na wierzchu. Możesz upiec naczynie w piekarniku lub na kuchence.
Leniwe pierogi z makaronem
Miłośnikom pierogów można zaproponować gotowanie tego dania z makaronem, które jest dość łatwe do przygotowania. Jeśli opisasz ten przepis krok po kroku, będzie on składał się z dwóch punktów. Ponadto tę opcję można w pełni przypisać budżetowi, ponieważ wykorzystuje ona dość skromny zestaw żywności.
Dla leniwych „pierogów” weź:
- 200 g makaronu,
- 50-1090 g twarogu (najlepiej tłustego),
- 5-10 g masła,
- cukier i sól do smaku. Gotować makaron do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i spłukać wodą.
Rozpuść kawałek masła w rondlu lub patelni, przenieś makaron i posyp serem. Mieszaj i usuwaj z ognia po kilku minutach. Podawać na gorąco, posypane cukrem. W razie potrzeby danie można (ale niekoniecznie) doprawić kwaśną śmietaną.