Jak dbać o nerki? Poradnik
Nerki to bardzo ważne narządy w naszym ciele. To dzięki nim organizm pozbywa się toksycznych substancji i nadmiaru wody. Każdego dnia nerki, dzięki nefronom, filtrują setki litrów krwi. Choroby nerek wywołane są przeważnie na skutek uszkodzenia tych małych filtrów. W efekcie takiej „awarii” tracą one swoja moc filtrującą. Wtedy dochodzi do gromadzenia się szkodliwych toksyn w naszym organizmie. Nerki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego należy o nie dbać. A jak to robić?
10 sposobów na zdrowe nerki
Nawadnianie – żeby zadbać o nerki, nie zapominajmy o uzupełnianiu płynów – to dzięki temu filtrowanie krwi przebiega bez zakłóceń. Pijmy około 2-2,5 litrów płynów dziennie. Unikniemy dzięki temu przenikania toksycznych odpadów przemiany materii do krwi. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu uchronimy się przed odkładaniem się piasku w nerkach i, co za tym idzie, ominie nas bolesna kolka nerkowa.
Regularne korzystanie z toalety – zbyt długie wstrzymywanie moczu może mieć przykre konsekwencje dla naszego organizmu. W nagromadzonym moczu mogą namnażać się bakterie, które atakują pęcherz moczowy i nerki. Rozwinąć się może zapalenie, które spowoduje ból nerek, a w skrajnych przypadkach nawet ich uszkodzenie.
Leki przeciwbólowe – nadużywane uszkadzają nerki, przyczyniając się do zmniejszania się przez nie przepływu krwi i pogarszając proces filtracji.
Sól – ograniczmy spożywanie soli w naszej codziennej diecie. Sól powoduje zwiększanie się poziomu białka w moczu, co prowadzi do tworzenia się kamieni nerkowych. Nadmiar soli wpływa też na zwiększenie ciśnienia krwi, co także może doprowadzić do nieprawidłowej pracy nerek.
Produkty pochodzenia zwierzęcego – ograniczmy też spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta bogata w taką żywność zmusza nasze nerki do cięższej pracy. Podczas trawienia białek pochodzenia zwierzęcego organizm wytwarza amoniak, który musi przetrawić i wydalić m.in. za pomocą nerek.
Produkty pochodzenia roślinnego – są bezpieczne dla naszych nerek, jednak kiedy mamy skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych, powinniśmy uważać na warzywa, będące źródłem szczawianów np. szczaw, botwina, rabarbar.
Warzywa i owoce – jedzmy te, które posiadają w swoim składzie składniki wspomagające pracę nerek, chronią pęcherz moczowy przed namnażaniem się bakterii czy tworzeniem się kamieni nerkowych, działają moczopędnie. Takie składniki posiadają m.in. żurawina, pomarańcza, truskawki, agrest, czarna porzeczka, brzoskwinia, a także seler, pietruszka i ogórek.
Utrzymujmy wagę na odpowiednim poziomie – otyłość i nadwaga sprzyjają rozwijaniu się wielu chorób. Osoby mające problemy z nadmierną wagą, częściej narażone są na tworzenie się kamieni nerkowych, a co za tym idzie ból nerek.
Używki – picie alkoholu i palenie papierosów nie sprzyja zdrowiu. Nadużywając alkoholu, narażamy nasze nerki na ogrom pracy spowodowany toksynami, które muszą wydalić z organizmu. Alkohol podwyższa także ciśnienie tętnicze krwi, a to nerkom nie służy. Palenie papierosów sprzyja miażdżycy, która zwęża naczynia krwionośne, co może doprowadzić do zapalenia nerek.
Regularne wizyty u lekarza – zgodnie z zasadą: lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Więcej informacji na temat schorzeń nerek można znaleźć na stronie: https://www.dbajonerki.pl/schorzenia-nerek