Szkodliwość chleba czyli dlaczego warto wykluczyć chleb z diety
Wielu z nas z przyzwyczajenia lub z wielkiej miłości je chleb prawie ze wszystkim: zupą z chlebem, jajecznicą z chlebem, kanapką z ciężkim kawałkiem kiełbasy i grubym kawałkiem bochenka, co tam naprawdę – makaron i udaje im się zjeść z chlebem! Obfity i tani chleb to produkt spożywczy, na którym wyrosło więcej niż jedno pokolenie. Ale są tacy, którzy udowadniają na własnym przykładzie: życie bez chleba jest o wiele lepsze.
Spis treści:
Szkodliwość chleba
Dietetycy i gastroenterolodzy nie narzekają na chleb z pełnego ziarna, płatki owsiane, mąkę żytnią czy otręby – jedz tyle, ile chcesz! Ale biały chleb pszenny to zupełnie inna historia. Zdaniem ekspertów biały chleb z wysokogatunkowej mąki, produkowany przy użyciu nowoczesnych technologii, niesie ze sobą znacznie więcej szkody niż pożytku. Nasi redaktorzy zdecydowanie zalecają rezygnację z białego chleba i oto dlaczego.
Zero korzyści
Biały chleb to prawdziwy smoczek z mąki premium! Oczywiście pszenica zawiera dużo składników odżywczych, ale bezpiecznie znikają one w procesie przemiany ziarna w mąkę. Mąka najwyższej jakości zawiera nie więcej niż 30% składników odżywczych, które mogą być aktywne w ciągu 2 tygodni od wytworzenia produktu. I wtedy? Brak korzyści.
Brak smaku
Biały chleb nie ma wyraźnego smaku, dlatego jest tak mocny kochany przez wielu. Kromka takiego chleba nie zaszkodzi ocenie smaku produktów, z którymi jest zwykle używany – zupy, sera, mięsa. Ale to też nie poprawia się, tak jak produkty z mąki pełnoziarnistej.
Toksyczność
Popyt na pszenicę stale rośnie: potrzebujemy więcej i szybciej! Aby uzyskać obfite zbiory, producenci nie oszczędzają pieniędzy na pestycydach, ale aby pozbyć się szkodników i grzybów, traktują uprawy szkodliwymi chemikaliami.Aby mąka była biała, bielona jest substancjami myjącymi – pirosiarczanem chloru, sodu i wapnia, nadtlenkiem benzoilu. Aby uniknąć szkodliwego wpływu na organizm, zawsze należy wyjaśnić, z jakiej mąki jest zrobiony chleb: ekologiczny czy rafinowany. To ostatnie jest najbardziej szkodliwe!
Problemy skórne
Zanim wydasz pieniądze na kosmetyczkę, przejrzyj swoją dietę. Niefortunne wysypki skórne są często wynikiem złego odżywiania i niezdrowych nawyków żywieniowych.Gluten zawarty w białym pieczywie praktycznie nie jest wydalany z organizmu, osadzając się na ścianach jelita i uszkadzając jego kosmki. Podsumowując: składniki odżywcze, które są dostarczane z innymi produktami, są mniej wchłaniane.
Uzależnienie
Babeczki, bułki, rogaliki i ciasta mogą powodować prawdziwe uzależnienie. Kawałek chleba powoduje szalone uwolnienie cukru do krwi, a wraz z nim przypływ siły i wigoru.Ale szybko rosnący poziom cukru we krwi równie szybko spada – ospałe ręce sięgają po kolejny kawałek chleba, aby nabrać cennego ładunku energii. Skoki poziomu cukru we krwi to nie żart! Spożywanie zbyt dużej ilości chleba może wywołać cukrzycę.
Przedwczesne starzenie się
Dietetycy są zgodni: miłośnicy posiłków mącznych zwykle wyglądają na starszych niż wiek. Pozbawiony składników odżywczych biały chleb nie przyczynia się do zachowania młodości i piękna. Jeśli jest chleb, to tylko z mąki żytniej lub owsianej iz otrębów!
Złe trawienie
Czy martwisz się ciężkimi wzdęciami i zaburzeniami stolca? Winowajcą jest gluten, a raczej jego nietolerancja. Jeśli jesteś wrażliwy na gluten lub odwrotnie, nie możesz go tolerować, wyściółka żołądka i jelit po prostu nie jest w stanie wchłonąć niezbędnych składników odżywczych z pożywienia.Aby wzbogacić organizm w niezbędną ilość błonnika i wspomóc pracę układu pokarmowego jak w zegarku, kupuj tylko pieczywo pełnoziarniste! 5-6 kromek tego chleba zawiera dzienną ilość błonnika.
Nadwaga
Rezygnacja z produktów bogatych w skrobię to pewny krok na drodze do sylwetki sny. Zawartość kawałka chleba bezczelnie osiada na udach, pośladkach i brzuchu, dostaje się do krwiobiegu w postaci glukozy i od razu wywołuje głód. Aby schudnąć, wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z chleba – można bezpiecznie włączyć do diety produkty pełnoziarniste.Takie produkty mączne są mniej kaloryczne, zawierają dużo błonnika i niezbędnych dla organizmu pierwiastków śladowych. Ale nadal musisz monitorować ilość spożywanego chleba!
Co zamiast chleba?
Jeśli nie jesteś gotowy na całkowite wyeliminowanie białego pieczywa z diety, dietetycy zalecają wybór produktu pszennego z różnymi dodatkami: kasza gryczana, proso, słonecznik, len, cebula, dynia, marchew. Oprócz glutenu, skrobi i dodatkowych kalorii produkty takie zawierają zdrowy błonnik.
Chcielibyśmy zauważyć, że całkowite odrzucenie chleba może powodować nadmierne zmęczenie, gorący temperament i niezadowolenie z siebie, więc kromka pełnoziarnistego chleba dziennie to nie tylko nie zepsuć figurę, ale też uchronić Cię przed depresją.